A. Bilotaitė pastebi gerėjančią situaciją pasienyje, G. Landsbergis į migrantus kreipėsi arabiškai Ruošiasi bet kokiems scenarijams

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad Lietuvos pastangos stiprinant sienos apsaugą jau duoda rezultatų – pastaruoju metu nelegalių migrantų skaičius per parą nesiekia šimto. Tuo pačiu ministrė pabrėžia, kad kalbėti apie kontroliuojamą situaciją dar per anksti.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vydenių kaimo mokykloje apgyvendinti nelegaliai Lietuvos-Baltarusijos sieną kirtę migrantai.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vydenių kaimo mokykloje apgyvendinti nelegaliai Lietuvos-Baltarusijos sieną kirtę migrantai.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Rustamas LIUBAJEVAS.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rustamas LIUBAJEVAS.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-07-19 10:33, atnaujinta 2021-07-19 11:46

„Pirmiausiai, manau, kad tai susiję su mūsų aktyviais veiksmais, sustiprintais sienų (apsaugos – aut. past.) pajėgumais, kariuomenės įsitraukimu ir „Frontex“ pareigūnų atvykimu. Manau, kad tai duoda rezultatą, bet prognozuoti ir pasakyti, kad jau kontroliuojame situaciją, tikrai negalėtume.

Juolab, mes puikiai suprantame, kad Lukašenkos režimas tai naudoja kaip ginklą prieš Lietuvą, ir prognozuoti, ką jis planuoja toliau daryti, kokiu intensyvumu, yra labai sudėtinga, todėl turime pasiruošti bet kokiems scenarijams – tą ir darome“, – kalbėjo ministrė.

Per parą, t. y. visą sekmadienį, pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 32 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija iki vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį sulaikyti 2 096 neteisėti migrantai.

A.Bilotaitė apie migrantų apgyvendinimą: sunku rasti vietą, kuri visiems tiktų

Šalčininkuose kilus gyventojų pasipiktinimui dėl ministerijos planų Dieveniškėse apgyvendinti 500 migrantų, ministrė A.Bilotaitė prašo gyventojų solidarumo, tuo pačiu pabrėžia, kad gyventojų apsauga bus užtikrinta.

„Puikiai suprantu mūsų visuomenę. Neteisėti migrantai – žmonės su kitokia kultūra, religija, visai iš kitų vietų. Tai, kas yra nežinoma, visada gali sukelti tam tikrą išgąstį ir baimę“, – kalbėjo ji.

Ministrė pabrėžė, kad visų objektų apsaugą perėmė viešojo saugumo tarnyba, saugumą užtikrins ir sustiprintos policijos pajėgos. „Tikrai prašau solidarumo. Tikriausiai sunku bus rasti Lietuvoje vietą, kuri visiems tiks, kur visi bus patenkinti“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

„Planuojame, kad šiltuoju metų laiku išnaudosime angarus, palapines pasienio užkardose. Tas šiuo metu daroma.

Naudosime, kol dar yra būtinybė, savivaldybių suteiktas patalpas, bet tai yra laikinas sprendimas. Taip pat laikinas apgyvendinamas iš Turto banko perimatame mokyklos pastate Dieveniškėse“, – įvardijo ministrė.

Rugpjūčio pradžioje turėtų atsirasti moduliniai nameliai Medininkuose – ten numatoma 800 vietų, su galimybe vietų skaičių padidinti iki 1700.

Taip pat planuojamas migrantų miestelio įrengimas Švenčionių rajone.

„Tikrai labai rimtai svarstome, ruošiamės tam. Tikrai prašau supratingumo ir solidarumo šioje situacijoje. Visi suprantame, kad tai nėra įprastas neteisėtos migracijos reiškinys. (...) Matyt, tikslas supriešinti Lietuvą, sukelti neramumus, matyt, taip pat yra vienas Lukašenkos režimo tikslų. Nepasiduokime tam“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Sutarė dėl didesnių pajėgumų

Agnė Bilotaitė susitikusi su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vykdančiuoju direktoriumi Fabrice Leggeri susitarė dėl didesnių pajėgumų pasienyje.

„Liepos 10 dieną Lietuva paprašė iš „Frontex“ greito reagavimo pajėgų, 60 pareigūnų, keturių apklausas atliekančių komandų su vertėjais, 30 automobilių, dviejų sraigtasparnių ir dviejų termovizijos įrangų. Šiuo metu Lietuvoje jau patruliuoja apie 20 pareigūnų ir 14 automobilių, ir tai labai aiški žinutė, kad Lietuva nėra viena“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Bilotaitė.

Praėjusią savaitę įvykusių susitikimų Slovėnijoje metu sutarta, kad bus aktyvuotas Skubios pasienio pagalbos teikimo (Rapid Border Intervention) mechanizmas.

„Vienas iš pagrindinių mano vizito tikslų – pamatyti tikrą situaciją ir įvertinti, kokios pagalbos reikia Lietuvai. Suprantame, kad šalis patiria nelegalios migracijos pasekmes. Mes savo ruožtu galime suteikti ekspertinę pagalbą migracijos bei migrantų grąžinimo klausimais. Esame čia tam, kad jums padėtume šioje nelengvoje situacijoje ir parodytume, kad solidarizuojamės su jumis“, – kalbėjo „Frontex“ vadovas F. Leggeris.

Šiuo metu Lietuvos pasienį kartu su Valstybės sienos apsaugos pareigūnais saugo 26 „Frontex“ pareigūnai, iš viso planuojama, kad jų atvyks 60. Bendrai Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos regionui ketinama skirti iki 200 žmonių.

„Kaip minėta, į Lietuvą artimiausiu metu atvyks apie 60 sienos stebėjimo ekspertų, kurie padės sienos apsaugos tarnybai užtikrinti sienos stebėjimą, taip pat kalbėjome apie galimybę padėti mums organizuojant neteisėtų migrantų apklausą, čia tikrai galėtų prisidėti ES ekspertai ir tai leistų mums surinkti papildomą informaciją, kuri vėliau leistų organizuoti šių asmenų grąžinimą“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VST) vadas Rustamas Liubajevas.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad taip pat su Europos prieglobsčio paramos biuru (EASO) buvo pasirašytas paramos Lietuvai priemonių planas. Artimiausiu metu į Lietuvą turėtų atvykti migracijos ekspertai ir vertėjai, kurie padės Migracijos departamento specialistams greičiau nagrinėti prieglobsčio prašymus, bendrauti su migrantais ir tartis dėl jų grąžinimo į kilmės šalis.

Europos Komisijos vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson yra pažadėjusi 10–12 milijonų finansinės paramos iš Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo, kuris turėtų Lietuvą pasiekti jau rugpjūčio mėnesį.

G. Landsbergis įspėja migrantus iš Artimųjų rytų: tapote nusikaltimo bendrininkais

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis įspėja Artimųjų rytų valstybių piliečius, jog plūsdami į Lietuvą ir norėdami iš jos patekti į Europos gilumą, jie tampa nusikaltimo bendrininkais.

Potencialiems migrantams skirtomis žinutėmis arabų, kurdų, anglų kalbomis ministras pirmadienį pasidalino feisbuke, įspėdamas, kad beveik niekas iš atvykstančiųjų negaus politinio pabėgėlio statuso.

„Jus nori apgauti, nori pasisavinti jūsų pinigus pasinaudodami jūsų patiklumu arba neišmanymu. Jums pažada, kad jūs galėsite susimokėję didžiulius pinigus – žinome, kad mokate tūkstančius eurų, atvykti iki Europos sąjungos. Jums sako, kad galėsite čia dirbti ir gyventi, o jie užtikrins, kad jūs kirstumėte sieną“, – rašo ministras.

Jis pabrėžė, kad nusileidę Minske šių valstybių piliečiai atvežami prie Lietuvos-Baltarusijos pasienio suteikiant tuščias viltis.

„Po kelių dienų apgavikai, kurie glaudžiai dirba su nusikaltėliais ir Baltarusijos diktatoriumi Lukašenka, jus naktį atveš prie Europos Sąjungos sienos. Paleis miške ir pasakys – eikite ten, ten niekas nesaugo, ten Europa. Čia jus sulaikys pasienio apsauga, įkurdins palapinių stovykloje. Kadangi jūs tapote gudraus nusikaltimo bendrininkais, deja, beveik niekas iš jūsų negaus politinio pabėgėlio statuso“, – tvirtino G. Landsbergis.

Jis priminė, kad migrantai toliau įkuriami palapinių miestelyje ir ieškoma būdų juos grąžinti namo.

„Ir jūs grįšite. Tik jau be pinigų, kuriuos sumokėjote. Jūs nepateksite toliau į Europą. Net jei pabėgsite arba mūsų policija, ar mūsų valstybės kaimynai jus grąžins atgal, nes toks mūsų įsipareigojimas – priimančioji valstybė atsako už tuos, kurie į ją pateko“, – įraše teigė G. Landsbergis.

„Į Europą patenkama tik legaliu būdu. Netikėkit apgavikais, nevažiuokite į Europą nelegaliai, nes vis tiek teks grįžti. Jie jums meluoja. Netapkite nusikaltimo bendrininkais“, – įspėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.