Prezidentūra patikino: matydami tuščią G. Nausėdos darbotvarkę – neapsigaukite Sukritikavo Seimo darbą

Prezidentūros Vidaus politikos grupės vadovas Povilas Mačiulis tvirtina, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda pagal šiuo metu galiojančius įstatymus apskritai neturi galimybės formaliai atostogauti, todėl prezidentas negalės pasielgti taip, kaip padarė dalis Ministrų Kabineto narių, kurie dėl nelegalių migrantų krizės atšaukė savo atostogas.

Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda .<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Mačiulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Mačiulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 9:56 AM

„Prezidentas, deja, neturi galimybės atostogauti. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus jis tokios galimybės neturi, nebent vyktų į užsienį. Mano žiniomis, prezidentas išvykti į užsienį neplanuoja. Tiesiog galbūt tas darbas ne visada vyks Prezidentūroje, galbūt vyks iš kitų Lietuvos miestų“ , – „Žinių radijui“ antradienį teigė P. Mačiulis.

Visgi paklaustas, kodėl viešame Prezidentūros puslapyje pastarosiomis dienomis G. Nausėdos darbotvarkė yra visiškai neužpildyta, P. Mačiulis perspėjo neapsigauti.

„Matydami tuščią darbotvarkę – neapsigaukite. Prezidentūra nededa į prezidento darbotvarkę rutininių klausimų, kurie susiję su komandos vidumi“, – paaiškinimą dėl G. Nausėdos darbotvarkės pateikė jo patarėjas.

Prezidento vyriausiasis patarėjas tvirtina, kad šalies vadovo darbotvarkė yra pildoma tuomet, kai po apsvarstyto klausimo kartu planuojamas pateikti komentaras žiniasklaidai ar pranešimas spaudai, o darbas su įstatymų projektais ir tam tikri susitikimai ne visuomet yra įtraukiami į viešą G. Nausėdos darbotvarkę.

„Prezidentas nuolatos dirba su įstatymais, su patarėjais, su kitomis suinteresuotomis grupėmis iš išorės. Ir tokie susitikimai nėra viešinami. Dažniausiai darbotvarkėje būna tie klausimai, po kurių būna arba spaudos konferencijos, arba skelbiami pranešimai“, – aiškino P. Mačiulis.

P. Mačiulis: Seimas išmetė į šiukšlių dėžę migrantų žmogaus teises

Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas praėjusią savaitę priėmęs Seimas išmetė į šiukšlių dėžę migrantų žmogaus teises, todėl šalies vadovas svarsto ir šių pataisų veto galimybę, sako prezidento patarėjas Povilas Mačiulis.

„Dabartinė Seimo valdančioji dauguma savo retorikoje kas trečią žodį vartoja „žmogaus teisės“. Įdomu tai, kad priimant šį įstatymą žmogaus teisės turbūt buvo užmirštos ir išmestos į šiukšlių dėžę, nes migrantai palikti be jokių žmogaus teisių, jie net neturi apeliacijos galimybės pagal tą įstatymą. Tad tikrai keista, kad tokia kryptimi nuėjo Seimas“, – Žinių radijuje antradienį kalbėjo P. Mačiulis.

Būtent todėl, anot jo, prezidentas Gitanas Nausėda šiuo metu svarsto ir artimiausiu metu priims sprendimą, ar vetuoti minėto įstatymo pataisas.

„Dabar didžiulis klausimas, ar vetuoti šitą įstatymą su pasiūlymu, ar vis dėlto tikėtis, žinant dabartinį kontekstą ir situaciją, pasirašyti šį įstatymą tikintis, kad Seimas su Vyriausybe ištaisys šį įstatymą Seimo rudens sesijos pradžioje“, – kalbėjo patarėjas.

Seimas dėl migrantų, kertančių šalies sieną iš Baltarusijos, anplūdžio sušauktoje neeillinėje sesijoje praėjusią savaitę nutarė sutrumpinti migrantų prieglobsčio prašymo nagrinėjimo procedūras, apribojo jų teises į sprendimų apskundimą, laisvą judėjimą Lietuvos teritorijoje.

Pataisomis susiaurintos kitos jų teisės, kai šalyje dėl migrantų antplūdžio paskelbta ekstremali situacija.

Žmogaus teises ginančios nevyriausybinės organizacijos pareiškė, kad pataisos iš esmės įteisins žmogaus teisių pažeidimus ir pastatys pažeidžiamus žmones į nesaugią padėtį. Taip pat teisininkai išsakė pastabų dėl galimo pataisų prieštaravimo Konstitucijai.

P. Mačiulis: Vyriausybė turi keisti vakcinacijos komunikavimo strategiją

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis sako, kad Gitanas Nausėda pasigenda aktyvesnio Sveikatos apsaugos ministerijos vaidmens skatinant gyventojus vakcinuotis, kviečia keisti vakcinacijos komunikavimo strategiją.

Žinių radijui jis antradienį tvirtino, kad paspartinti vakcinavimą padėtų Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos jau anksčiau siūlytos priemonės.

„Pirmiausia – aktyvi, fokusuota informavimo kampanija. Ta kampanija, kurią sukūrė gerbiamas Edmundas Jakilaitis ir kuri buvo veiksminga kampanijos pradžioje – dabar jos poveikio nėra. Tai, kad mes vis dar matome tuos pačius klipus radijo ar televizijos eteryje, tai yra tam tikras pinigų išmetimas į balą“, – teigė prezidento patarėjas.

Anot jo, Vyriausybė turėtų koncentruotis į konkrečias grupes, komunikuojant skirtingas žinutes jaunimui, suaugusiems, senjorams, pasirenkant ir šioms grupėms tinkamiausias komunikavimo priemones.

P. Mačiulis taip pat pabrėžė, kad labiausiai motyvuoti žmonės jau pasiskiepijo, todėl ragino koncentruotis į pasyvesnius gyventojus, suteikiant galimybes skiepytis kuo arčiau namų.

„Tačiau konkrečių veiksmų iš Sveikatos apsaugos ministerijos nematome, sveikatos apsaugos ministerija daugiau užsiima logistiniu vaidmeniu, t.y. jie iš oro uosto pasiima vakcinas ir jas išvežioja po savivaldybes tokiu būdu permesdama atsakomybę savivaldybėms“, – kalbėjo P. Mačiulis.

„Norėčiau tikėti, kad Arūnas Dulkys, gavęs šią pastabą, tikrai imsis konkrečių veiksmų ir labai norisi, kad būtų rūpinamasi ne tiek savo viešųjų ryšių kampanija, kiek rūpinamasi vakcinacijos kampanija. Netgi šitas labai trumpas vasaros laikas tikrai gali būti išnaudotas, kur šį savaitgalį bus žmonės – Palangoje, Klaipėdos Jūros šventėje. Ten turi būti Sveikatos apsaugos ministerijos resursai siekiant paskatinti žmones skiepytis“, – ragino prezidento patarėjas.

Anot jo, G. Nausėda jau įvardijo, kad 70 procentų paskiepytos visuomenės ribą pasiekė bent 10 Europos Sąjungos valstybių, o šiuo rodikliu gali pasigirti tik kai kurios šalies savivaldybės – Birštono, Neringos, Naujosios Akmenės, Alytaus rajono.

P. Mačiulis tvirtino, kad dėmesį skirti derėtų ir intensyvesniam skiepijimui stambiose įmonėse.

„Galiu pateikti konkretų pavyzdį, tarkime, tame pačiame Kaune bet kuri įmonė paskambinus savivaldybės nurodytu telefonu gali sulaukti mobilios skiepijimo komandos savo darbovietėje. Taip turėtų būti ne pavienėse savivaldybėse, Sveikatos apsaugos ministerija tą turėtų organizuoti centralizuotai visoje Lietuvoje“, – sakė prezidento patarėjas.

Jis sveikino Vyriausybės atstovų viešus svarstymus atsisakyti nemokamų testų keliaujantiems, tačiau skeptiškai vertino pasigirstančius siūlymus bausti tuos, kurie ragina nesiskiepyti.

Vis dėlto P. Mačiulis sako, kad Prezidentūra pasigenda konkretaus sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio plano.

„Keista, kad kai sveikatos apsaugos ministras išgirdo pastabą iš prezidento, apie tai, kad vakcinavimas galėtų būti spartesnis, veiksmingesnis, kad reikia žymiai daugiau Sveikatos apsaugos ministerijos pastangų, deja, neišgirdome iš ministro konkretaus plano, ką jis ruošiasi daryti“, – tvirtino P. Mačiulis.

Anot jo, ministras tik paragino prezidentą pačiam aktyviau agituoti žmones skiepytis, tačiau, pasak patarėjo, prezidentas tą darė nuo vakcinacijos pradžios. Prezidento patarėjas pabrėžė, kad skiepytis gyventojus ragino ir kiti buvę Lietuvos vadovai, tačiau dabar politikų pavyzdys taip nebeveikia ir „reikia naujo impulso“.

„Nemanau, kad dabar matymas, kad kažkas skiepijasi arba matant tą konkretų adatos dūrį kažkas pasikeistų. Jei galvojame, kad tik ant to laikosi vakcinavimo kampanija, tai arba mes esame labai naivūs, arba mes visiškai nesame kūrybiški ir neturime pasiūlyti“, – tikino P. Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.