E. Jovaiša LVŽS šešėlinei Vyriausybei siūlys pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo: daugeliui valstiečių siūlymų buvo pritarta

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė Vyriausybė ketvirtadienį spręs, ar patvirtinti valstiečių atstovo partijų derybose Eugenijaus Jovaišos parengtą pažymą, kuria siūloma pasirašyti valdančiųjų inicijuotą nacionalinį susitarimą dėl švietimo. Valstiečio teigimu, švietimas pagaliau tampa prioritetine valstybės vystymo kryptimi, o daugeliui partijos programoje įrašytų siūlymų kitos partijos esą taip pat buvo linkusios pritarti.

Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-21 17:20

„Motyvai „už“ skleidžiasi iš pasakyto: vien tik sutarimas, kad švietimas tampa prioritetine valstybės vystymo ir, suprantama, finansavimo sritimi, daug pasako. Daugeliui LVŽS siūlymų buvo pritarta. Jų trumpos formuluotės surašytos Įsipareigojimų dalyje. Buvo ir tokių pasiūlymų, kurie atsikartojo net kelių partijų pasiūlymuose. Ir ypač pažymėtina, kad pirmą kartą Lietuvos Respublikos istorijoje politinės partijos drauge su Lietuvos švietimo taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacija suformulavo konkrečius švietimo sistemos proveržio taškus ir jiems įgyvendinti reikalingas lėšas, kurios iki 2030 metų gali siekti nuo 1 iki 1,5 milijardo eurų“, – priežastis palaikyti susitarimą išsakė E. Jovaiša.

Visgi valstiečių atstovas partijų derybose išlieka skeptiškas ne tiek dėl paties susitarimo turinio, kiek dėl kitų valdančiųjų vykdomų projektų švietimo srityje.

„Motyvus „prieš“ matyčiau ne pačiame Susitarimo turinyje, tačiau dabartinės švietimo politikos kontekste, – aukštojo mokslo prieinamumo ribojimas, studijų branginimas, mums nepriimtinos vadinamosios „Tūkstantmečio mokyklos“, nenoras nuo šio rugsėjo didinti mokytojų, dėstytojų atlyginimus ir kita. Derybų eigoje tokių nesutarimo punktų išvengta ir liko tie, kurie iš tiesų gali daryti įtaką geresnei švietimo politikos tėkmei ateityje“, – rašoma LVŽS šešėliniam Ministrų Kabinetui skirtoje pažymoje.

Susitarimą pasirašyti ketinama simbolinę, Mokslo ir žinių dieną – Rugsėjo 1-ąją. Parašus turėtų padėti jį palaikančių partijų lyderiai, o susitarimą įtvirtinti ketinama Seimo rezoliucija. Pasvėrus visus „už“ ir „prieš“ valstiečių atstovas galiausiai nusprendė LVŽS šešėlinei Vyriausybei ir partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui rekomenduoti pasirašyti parengtą dokumentą.

„LVŽS politinės vadovybės buvau paskirtas į šio Susitarimo darbo grupę. Ir kaip darbo grupės narys, ir kaip LVŽS Šešėlinio Kabineto narys prašau apsvarstyti šį Susitarimą sąjungos atitinkamuose politiniuose organuose ir LVŽS frakcijoje Seime, kad iki rugpjūčio 16 dienos turėtume sprendimą. Susitarime nustatyti konkretūs švietimą gerinantys veiksmai ir jų finansinis pagrindimas neleidžia man elgtis kitaip nei rekomenduoti pritarti šiam Susitarimui ir prašyti LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio jį pasirašyti“, – dokumente rašo E. Jovaiša.

ELTA primena, kad apie tai, jog valstiečiai gali pasitraukti iš nacionalinio susitarimo dėl švietimo kelis kartus šį pavasarį yra sakęs LVŽS pirmininkas R. Karbauskis. Visgi vėliau frakcijoje buvo nuspręsta, kad valstiečiai ir toliau dalyvaus šiame procese.

Derybos dėl švietimo prasidėjo tuomet, kai ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kovo pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga.

Susitikime tuomet dalyvavo politinių partijų deleguoti atstovai Artūras Žukauskas (Laisvės partija), Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Raimondas Lopata (Liberalų sąjūdis), Ieva Kačinskaitė-Urbonienė (Darbo partija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partija), Eugenijus Jovaiša (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai Algirdas Butkevičius ir Beata Petkevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.