G. Skaistė: Varėnos savivaldybė užtikrina sąlygas migrantams be perteklinio komforto

Varėnos savivaldybė užtikrina minimalias gyvenimo sąlygas neteisėtiems migrantams be perteklinio komforto, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 11:16 AM

Ketvirtadienį apsilankiusi Varėnos rajono Vydenių gyvenvietėje, kur buvusioje pagrindinėje mokykloje apgyvendinta apie pusantro šimto migrantų, ministrė teigė įsitikinusi, kad gyvenimo sąlygos „tikrai geros“, o migrantai, siekiantys neteisėtai patekti į Lietuvą, „daugiau ir negalėtų tikėtis“.

„Manau, kad savivaldybė padarė viską, kad teritorija būtų saugi ir kad migrantai nevaikščiotų, kur jiems nepriklauso ir užtikrintų minimalias sąlygas. Tai ir yra – prašoma užtikrinti migrantams, kad nebūtų perteklinio komforto ir nebūtų noro ilgai apsistoti Lietuvoje ir apskritai čia pas mus keliauti“, – žurnalistams sakė ministrė.

„Visi turime susitarti, kad Lukašenkos kelionių pakete nėra įskaičiuota papildomo komforto ar vaizdo į vandenyną. Turime užtikrinti minimalius standartus, kiek yra poreikis, bet tikrai nenorime sudaryti sąlygų, į kurias norėtų keliauti“, – pridūrė ji.

G. Skaistė savo vizitu bei susitikimu su pasienio savivaldybių merais taip pat teigė norinti nusiųsti žinią, kad savivaldybės „nėra paliktos vienos kovoti su šita krize“ ir visos išlaidos bus kompensuotos.

„Iš valstybės rezervo tikrai bus finansuotos lėšos, kurios susijusios su migrantų išlaikymu ir tikrai nebus, kad vietos bendruomenė nukenčia dėl to, kad pasirinkta viena ar kita teritorija gyventi šiems žmonėms“, – tvirtino ji.

G. Skaistė sako gyventojų nusiskundimų neišgirdus.

„Bet tikrai turime suprasti, kad ne visos teritorijos yra vienodos ir kai kurie, kurie gyvena palapinėse, turbūt, tokio pasitenkinimo nejaučia, kaip čia, gyvendami teritorijoje, kurioje dar visai neseniai buvo mokykla, ir, turbūt, tos sąlygos dar yra pakankamai geros“, – sakė ministrė.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su ženkliai išaugusia neteisėta migracija per Baltarusiją, į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,3 tūkst. nelegalių migrantų, didžioji dalis jų sulaikyti liepą. Dauguma sulaikytųjų yra Artimųjų Rytų, Afrikos šalių piliečiai.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją, sustiprinusi sienos su Baltarusija apsaugą pasitelkdama tiek savo, tiek kitų šalių pareigūnus per agentūrą „Frontex“.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą. Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.