STT tyrimas sugriovė teisėjo karjerą: metė įtarimų šešėlį, bet įrodymų nerado

Dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtarimų kyšininkavimu darbą Lietuvos apeliaciniame teisme palikęs teisėjas Aloyzas Kruopys – nekaltas. Prokurorai nerado jokių įrodymų, kad jis būtų paėmęs kyšį.

Prokurorai pripažino, kad A.Kruopys buvo persekiojamas be reikalo.
Prokurorai pripažino, kad A.Kruopys buvo persekiojamas be reikalo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 7:53 PM

„Ikiteisminis tyrimas buvusio teisėjo A.Kruopio atžvilgiu nutrauktas“, – pranešė Generalinė prokuratūra.

Tokį sprendimą priėmė prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroras. Jis, išnagrinėjęs visus surinktus duomenis, nerado jokių įrodymų, kad Apeliaciniame teisme Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku dirbęs A.Kruopys būtų padaręs kokį nors nusikaltimą.

„STT pareigūnai atliko daug procesinių veiksmų siekdami užtikrinti, kad tyrimas būtų išsamus ir visapusiškas, tačiau jų rezultatai neleido konstatuoti tikslių įtartos nusikalstamos veikos padarymo aplinkybių ir nesuteikė kaltinimui pagrįsti būtinų duomenų“, – nutarė prokuroras.

STT kaltino teisėją, jog jis sutarė su vienos baudžiamosios bylos kaltinamuoju, kad jo procese pakeis jam neįtinkantį vieną kolegijos narį kitu.

Už šią paslaugą A.Kruopiui esą buvo duotas 2000 eurų kyšis.

Įtarimai kyšininkavimu A.Kruopiui buvo pareikšti pernai spalį, kai vadinamoji teisėjų korupcijos byla jau buvo įsibėgėjusi ir iš pareigų buvo atleistas arba pats išėjęs ne vienas teisėjas, dirbęs Lietuvos apeliaciniame, Lietuvos aukščiausiajame, Vilniaus apygardos, Vilniaus miesto apylinkės bei Vilniaus ir Kauno apygardų administraciniuose teismuose.

A.Kruopiui teisėjų korupcijos byloje buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Nors A.Kruopys jam mestus įtarimus neigė nuo pat pirmos dienos, prezidentas Gitanas Nausėda ir Teisėjų taryba, kurios narys buvo ir A.Kruopys, jo pasiaiškinimų neklausė. Dar rugsėjį taryba pritarė G.Nausėdos teikimui atleisti iš pareigų A.Kruopį, bet jis nutarė nelaukti atleidimo ir teismą palikti savo noru.

Tąkart A.Kruopys nurodė, kad pareigas palieka ir dėl jam mestų nepagrįstų kaltinimų, ir dėl sveikatos, kuri pašlijo po STT ir prokuratūros veiksmų.

Apie teismuose esančią korupciją STT pranešė 2019 metų vasarį. Ikiteisminis tyrimas šioje byloje vyko beveik dvejus metus.

Vėliau bylos buvo atskirtos ir perduotos nagrinėti teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.