A. Bilotaitė dėl protesto Rūdninkuose kreipėsi į teisėsaugą, svarstoma nepaprastoji padėtis Protesto metu sužaloti du pareigūnai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį pranešė, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą dėl pirmadienį įvykusio protesto Rūdninkų poligone.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Policijos pareigūnai jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur jie blokavo važiuojamąją dalį, protestuodami prieš migrantų apgyvendinimą teritorijoje.<br>Stop kadras
Policijos pareigūnai jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur jie blokavo važiuojamąją dalį, protestuodami prieš migrantų apgyvendinimą teritorijoje.<br>Stop kadras
Pabradės pabėgėlių registracijos centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pabradės pabėgėlių registracijos centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybės gynimo tarybos posėdis / Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valstybės gynimo tarybos posėdis / Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Anu<br>L.Tamo
A. Anu<br>L.Tamo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 27, 2021, 12:10 PM, atnaujinta Jul 27, 2021, 1:20 PM

„Žmonės, kurie dalyvavo šioje nukreiptoje akcijoje, įsiveržė į poligono teritoriją, puolė pareigūnus, padegė padangas. Suprantama, kad tai yra nusikalstama veika. Tokiame sukarintame objekte, kuris turi specialų statusą, tokie veiksmai yra netoleruotini.

Todėl kreipiausi į policijos departamentą, Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, įvertinant visą šią situaciją, ir būtų pritaikyta atitinkama atsakomybė“, – pranešė A.Bilotaitė.

Tuo pačiu ministrė kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, nes šią situaciją vertina kaip provokaciją ir atvirą antivalstybinę veiklą.

„Šie veiksmai yra gerai organizuoti. Kaip žinia, proteste dalyvaujančių žmonių didžioji dalis buvo ne vietos gyventojai, tai buvo ne bendruomenės atstovai. Gerai suplanuota, gerai suorganizuota akcija prieš valstybę“, – pažymėjo ministrė.

A.Bilotaitė teigė, kad šalies teisėsaugos institucijos pateiks detalią informaciją apie protestavusiųjų tapatybes, priklausymą tam tikroms organizacijoms.

„Akivaizdu, kad čia yra nusikalstamos veikos požymių, ir už tą nusikalstamą veiką asmenys Lietuvoje turi atsakyti pagal Lietuvos įstatymus. Manau, kad visos insitucijos (...) turi įvertinti šią situaciją platesniame kontekste. Iš to turi išplaukti tam tikri siūlymai ir atitinkmai sprendimai“, – paaiškino ji.

Policijos pareigūnai pirmadienį jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur jie blokavo važiuojamąją dalį, protestuodami prieš neteisėtų migrantų apgyvendinimą šioje Šalčininkų rajono teritorijoje.

Tuo pačiu A.Bilotaitė pranešė, kad VRM pasiūlė Vyriausybei pasienio savivaldybėse įvesti nepaprastąją padėtį. „Vidaus reikalų ministerija teikia siūlymą pagal situaciją įsivertinti ir galbūt skelbti nepaprastąją padėtį“, – sakė ministrė.

Ministrė kalbėjo, kad greitu metu Lietuvoje gyvens 3 tūkst. nelegalių migrantų, o kritinė masė jų apgyvendinti pasienio užkardose.

„Tai reiškia, kad mūsų pasienio pareigūnai, kai šie žmonės yra apgyvendinti tose vietose, negali vykdyti savo pareigų – turi užsiimti jų rūpinimusi“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

„Tai, kas vakar įvyko Rūdninkų poligone, yra akivaizdi piktybinė provokacija – kyla klausimas, ką žmonės gynė. Rūdninkų poligonas yra viešojo saugumo tarnybos pratybų vieta, kuri yra sukarinta. Tai yra specialios paskirties objektas, kuriame yra užtikrinta apsauga, yra tvora, video kameros. Ši teritorija yra nutolusi nuo gyvenamųjų vietovių. Tikrai kyla klausimas, ką vakar žmonės gynė“, – klausė ministrė.

R.Pocius: sužaloti du pareigūnai

Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius pranešė, kad pirmadienį protesto metu buvo sužaloti du VST pareigūnai.

„Vakar vakare turėjome rimtą incidentą – buvo įsiveržta į mūsų karinę teritoriją, padegtos padangos. Tikslai du: arba padegti pabėgeliams ruošiamą stovyklą, arba nukreipti mūsų apsaugos pajėgų dėmesį į tą būsimą gaisrą.

Buvo pasikėsinta į mūsų sargybą, du pareigūnai sužaloti. Buvo iškviestos mūsų specialiosios VST pajėgos, kurie atblokavo įvažiavimą ir išvažiavimą, viduje užgesino gaisrą“, – kalbėjo R.Pocius.

Į teritoriją protestuotojai įsiveržė tarp 21-22 valandos. VST vadas pažymėjo, kad poligono darbuotojai iki 5 ryto negalėjo nei išvažiuoti, nei įvažiuoti. 

„Akivaizdu, kad tam buvo ruoštasi – sunkvežimio padangų bet kaip, su žiebtuvėliu, nepadegsi. Buvo praeita ne pro įėjimo ir išėjimo punktą, bet iš kitos tvoros pusės, ten, kur tvora yra silpna, pažeidžiama. (...) Sureagavus mūsų apsaugai, įvyko fizinis kontaktas, įsiveržėliai priešinosi, nepakluso teisėtiems pareigūnų reikalavimams. Buvo panaudotos ašarinės dujos“, – situaciją paaiškino jis.

Anot R.Pociaus, minėti dviejų pareigūnų sužalojimai – nesunkūs. Pareigūnus sužeidę įsiveržėliai buvo perduoti policijai, renkama medžiaga, bus atliktas tyrimas.

VST vadas teigė, kad toliau vyksta stovyklos įrengimas, sustiprintos apsaugos pajėgos.

A.Paulauskas: tai yra gerai organizuota akcija

Policijos generalinis komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas kalbėjo, kad vakarykštė akcija nebuvo vietinių gyventojų protestas prieš migrantų apgyvendinimą.

„Šiandien galime aiškiai pasakyti, kad ši akcija turi visus gerai suplanuotos akcijos požymius, ir tai nėra tik vietinės bendruomenės nedidelis protestas dėl galimo migrantų patalpinimo jų aplinką, šalia gyvenamosios vietos.

Net ta geografiją tų žmonių, kurie buvo susirinkę šioje akcijoje, tikrai įrodo, kad žmonės atvyko net iš kitų Lietuvos kampelių. Tai parodo, kad tai yra gerai organizuota akcija, nukreipta pakenkti ir sutrikdyti migrantų apgyvendinimui Lietuvoje“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Anot jo, šiuo metu Rūdninkų poligone yra ramu, tačiau pareigūnai viešojoje erdvėje pastebi tolimesnius raginimus rinktis ir protestuoti.

„Į tai reaguojame, mūsų pajėgos visada parengtyje“, – pabrėžė jis.

A.Paulauskas pabrėžė, kad pirmadienio susirinkimui nebuvo gautas joks leidimas – į Šalčininkų savivaldybę buvo kreiptasi tik dėl dviejų susirinkimų iki 15 asmenų, tačiau, jo teigimu, susirinko iki 150 asmenų, „kas yra šiurkštus susirinkimų įstatymo pažeidimas“.

Jo teigimu, taip pat gauti 13-os žmonių pareiškimai dėl galimai patirtų sužalojimų operacijos metu.

Ministrės Pirmininkės patarėjas Kęstutis Lančinskas kalbėjo, kad tarnybos į susidariusią situaciją reagavo adekvačiai ir priėmė teisingus sprendimus.

„Mūsų vertinamu, pareigūnai elgėsi tinkamai, jokių pažeidimų kol kas nenustatyta. Tikimės, kad dalyvavusių akcijoje asmenų veiksmai bus įvertinti tiek baudžiamojo proceso, tiek administracinių nusižengimų kodekso rėmuose“, – kalbėjo K.Lančinskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.