I. Šimonytė: kol kas kalbame apie ekstremalios situacijos reikalavimų griežtinimą

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė, kad Vyriausybės sprendimas, ar bus reikalingas dar vienas karantinas, priklausys nuo to, kokių ribojimų reikės. Kol kas ministrų kabinetas svarsto tik apie ekstremalios situacijos reikalavimų sugriežtinimą.

Ingrida Šimonytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 2:53 PM, atnaujinta Jul 28, 2021, 3:42 PM

„Labai daug dėmesio skiriame žodžiams ir mažiau dėmesio skiriame turiniui. Reikia suprasti, kad karantinas yra tam tikras režimas, kurį gali reikėti įvesti dėl to, kad gali reikėti tam tikrų reikalavimų nustatymo, ko neleidžia nustatyti Civilinės saugos įstatymas ir atitinkamai – ekstremalioji situacija“, – paaiškino premjerė.

Kaip pavyzdį I.Šimonytė pateikė reikalavimą dėvėti apsaugines veido kaukes.

„Pavyzdžiui, nustatant reikalavimą žmonėms dėvėti kaukes, ne taip, kaip dabar – rekomenduojant arba reikalaujant kontaktinėse paslaugose, bet, tarkime, visuose didesniuose darbo kolektyvuose, jau reikėtų karantino.

Kol kas mes kalbame apie dabar galiojančios ekstremalios situacijos reikalavimų sugriežtinimą. Ar reikės žodžio „karantinas“ priklausys nuo to, ar reikės suvaržymų asmeniniam žmonių gyvenimui, tarkime, asmeniam kontaktui ar asmeninei elgsenai, ar vis dėlto tik tam tikroms, kontaktinėms, veikloms, kuriose galimybių pasas būtų naudojamas“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Premjerė teigė dabar negalinti pasakyti, kuris variantas bus pasirinktas.

„Bet akivaizdu, kad apribojimai, tokie, kaip naudotis paslaugomis ar dirbti kontaktiniu būdu – būtų pirmiausiai orientuoti į tuos žmones, kurie neturi imuniteto“, – paaiškino premjerė.

Kitą savaitę – sprendimai dėl testų apmokestinimo

Tuo metu sprendimus dėl COVID-19 testų galimybių pasui apmokestinimo artimiausiu metu turėtų priimti Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiems siūlymams, jų įgyvendinimui yra pasirengta ir tai nereikalauja Vyriausybės sprendimo, tai yra sveikatos apsaugos ministro sprendimas. Sveikatos apsaugos ministerija, kiek žinau, jau yra pasiruošusi projektus su tokia nuostata startuoti ir manau, kad ji galėtų startuoti artimiausiu metu“, – sakė I.Šimonytė.

Anot jos, sprendimus, reikalingus galimybių paso išplėtimui, Vyriausybė turėtų svarstyti kitą savaitę.

„Atitinkamai tie sprendimai, kurie reikalauja susimokėti už testą tuo atveju, jeigu žmogus tiesiog pasirenka nesivakcinuoti, o testuotis, galėtų įsigalioti paraleliai“, – sakė ji.

Ministrų kabinetas trečiadienį sutarė, jog artėjant prie 300 COVID-19 pacientų ligoninėse ribos būtų įvedami kontaktinės veiklos ribojimai neturintiems galimybių paso, išskyrus kai kurias išimtis.

Kartu numatyta parengti teisės aktų pakeitimus, įpareigojančius kai kurių profesijų atstovus vakcinuotis nuo koronaviruso, o to darbuotojui nepadarius, darbdaviui būtų suteikiama teisė jį nušalinti nuo darbo. Kartu svarstoma apmokestinti ir periodinius testus toms profesijoms, kurioms dabar COVID-19 testai, jei asmuo nepasiskiepijęs, yra privalomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.