Valstiečiai Seime kviečia A. Bilotaitę ir G. Landsbergį į susitikimą: užtenka vaidinti viršininkus

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija kitą savaitę į susitikimą kviečia vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę ir užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį. Valstiečių frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, kad į frakcijos posėdį ministrai kviečiami tiesiog norint jiems pasiūlyti pagalbą ir pasikalbėti.

Ramūnas Karbauskis, Aušrinė Norkienė, Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aušrinė Norkienė, Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

2021-07-28 13:43

„Tikslas yra telktis ir padėti „išbristi“ iš šios situacijos, todėl ir buvo nuspręsta kitą savaitę į frakcijos posėdį pasikviesti vidaus reikalų ministrę ir užsienio reikalų ministrą. Bandysime derinti laiką, kad galėtų abudu. Tiesiog siūlome savo įžvalgas, manome, kad reikia telktis ir šioje krizėje žmonėms reikia nuraminimo, tikslios informacijos. Vis tik jau užtenka vaidinti viršininkus. Siūlome savo pagalbą ir norime pasikalbėti“, – Eltai sakė A. Norkienė, kartu akcentuodama, kad pasigenda valdančiųjų operatyvumo sprendžiant krizinę situaciją.

„Norime dialogo. Galbūt situaciją jie mato kitaip. Mes manome, kad dabartinė valdžia per daug abejinga, reikėtų operatyviau reaguoti. Tai ir galėtumėme aptarti frakcijos posėdyje“, – tikino ji.

Tuo metu vertindama praėjusią savaitę LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdyje vykusią diskusiją tarp valstiečių pirmininko Ramūno Karbauskio ir posėdyje svečio teisėmis dalyvavusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno, A. Norkienė tuomet vykusį nuomonių apsikeitimą vadina pozityviu. Visgi ji pažymi, kad Vyriausybės atstovai esą ignoruoja LVŽS šešėlinės Vyriausybės kvietimus, todėl G. Landsbergį ir A. Bilotaitę nuspręsta kviesti į parlamento frakcijos posėdį.

„Aš suprantu, kad šešėlinės Vyriausybės kvietimus ignoruoja premjerė, ačiū bent atstovui Laurynui Kasčiūnui, kuris atvyko. Mes tikrai apsikeitėme nuomonėmis, diskutavome. Viskas gerai. Bet frakcijoje yra platesnis ratas, yra Seimo nariai, jiems irgi turėtų būti įdomu mūsų nuomonė, o mums – jų įžvalgos“, – teigė A. Norkienė.

ELTA primena, kad praėjusį ketvirtadienį LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdyje vykusioje diskusijoje apie nelegalios migracijos situaciją šalyje susikirto R. Karbauskio ir posėdyje svečio teisėmis valdantiesiems atstovavusio konservatoriaus L. Kasčiūno požiūriai į valstybės vykdomą užsienio politiką Baltarusijos atžvilgiu.

Šešėlinis LVŽS premjeras tuomet tikino, kad, Lietuvai siekiant sustabdyti atvykėlių srautą, reikia ne bandyti atgrasyti pačius migrantus, bet ieškoti būdų pakeisti Baltarusijos kryptį.

„Akivaizdu, kad anksčiau ar vėliau mes turėsime ieškoti diplomatinių sprendimų. Neišvengiamai“, – įsitikinęs jis.

Į šį valstiečių pirmininko pareiškimą sureagavęs valdančiųjų poziciją posėdyje pristatyti pakviestas L. Kasčiūnas paklausė, ar LVŽS siūlo „priklaupti prieš Lukašenką“. Tačiau R. Karbauskis patikslino, kad jis siūlo ne tiesiogiai kalbėtis, bet ieškoti tarpininkų. „Priklaupti prieš Lukašenką yra kvailas pasakymas. Laurynai, klausantis mūsų užsienio reikalų ministro, atrodo, kad tai žmogus, nusileidęs iš Mėnulio. Nereikia bendrauti su teroristais. Mano siūlymas buvo surasti trečiąsias valstybes, kurios galėtų būti tarpininkai“, – tvirtino valstieti“.

Visgi L. Kasčiūnas neliko įtikintas šiuo R. Karbauskio samprotavimu.

„Bet koks dialogas su Lukašenka bus žaidimas pagal jo sąlygas. Tai nebus dialogas“, – gavęs progą įsiterpti replikavo NSGK pirmininkas.

Tačiau tokia valdančiųjų pozicija, R. Karbauskio nuomone, yra keista.

„Mes supratome jūsų nuomonę. Jūs turite labai keistą įsivaizdavimą“, – sakė jis, kartu pažymėdamas, kad LVŽS esą ieško būdų, kaip dialogą su A. Lukašenka užmegzti visai Europos Sąjungai, o ne tik Lietuvai.

„Mums atrodo, kad mes turime visišką užsienio politikos fiasko. Tai yra mūsų nuomonė“, – tuomet tvirtino R. Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.