A. Kupčinskas siūlo aiškiau reglamentuoti nuotolinius savivaldos posėdžius

Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas siūlo aiškiau apibrėžti savivaldybės tarybos, komitetų ir komisijų nuotolinius posėdžius ir transliacijas, sudarant galimybes dalyvauti bei pasisakyti ir vietos savivaldos bendruomenių atstovams.

Andrius Kupčinskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 4:59 PM

Parlamentaras įregistravo tai numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas.

„Projektas parengtas, atsižvelgiant į tai, kad Vietos savivaldos įstatyme nėra reglamentuota tiesioginė savivaldybių tarybų, komitetų ir komisijų posėdžių transliacija. Kai kuriose savivaldybėse tai tampa antidemokratiškų, žodžio laisvę varžančių procesų dalimi. Įstatyme nėra reglamentuota galimybė savivaldybių tarybų, komitetų ir komisijų posėdžių metu pasisakyti bendruomenių atstovams. Taip pat nėra apibrėžta, kokiu būdu nustatoma tarybos nario tapatybė balsuojant nuotoliniu būdu, trūksta atskiro reglamentavimo slaptam balsavimui. Kai kuriose Lietuvos savivaldybėse pastebima tendencija toliau rengti nuotolinius posėdžius, nors karantinas atšauktas, o didesnė dalis tarybos narių ir administracijos darbuotojų yra pasiskiepiję“, – dokumento aiškinamajame rašte sako projekto autorius A. Kupčinskas.

Jis siūlo įstatyme numatyti, kad savivaldybės tarybos posėdžiai gali vykti nuotoliniu būdu juos tiesiogiai ir viešai transliuojant elektroninių ryšių priemonėmis, jei savivaldybės teritorijoje yra paskelbta nepaprastoji padėtis, ekstremali situacija ar karantinas, o savivaldybės tarybos nariai negali dalyvauti fiziškai. Pagal siūlomą projektą, nuotoliniu būdu vyksiančiame savivaldybės tarybos, komitetų ir komisijų posėdžiuose turi būti užtikrinta galimybė pasisakyti ir bendruomenių atstovams.

Įstatyme siūloma numatyti, kad, nuotoliniu būdu priimant savivaldybės tarybos sprendimus, turi būti užtikrintas savivaldybės tarybos nario tapatybės ir jo balsavimo rezultatų nustatymas (kvalifikuotų e. identifikavimo priemonių būdu) ir rezultatų viešas skelbimas. A. Kupčinskas taip pat siūlo numatyti, kad nuotoliniu būdu vykstančiame savivaldybės tarybos posėdyje sprendimai, dėl kurių balsuojama slaptai, turi būti „priimami, nustatant iš anksto skelbiamą laiką, jo trukmę ir tinkamą erdvę, kuri atitinka saugumo reikalavimus.“

Įstatymo pataisų iniciatorius A.Kupčinskas mano, kad jas priėmus vietos verslininkai turės daugiau galimybių įsitraukti į diskusijas, kurios būtinos priiminėjant atitinkamus vietos savivaldos tarybos sprendimus, kadangi šiuo metu, jo duomenimis, kai kuriose Lietuvos savivaldybėse tokie procesai vis dar nėra užtikrinti.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Vietos savivaldos įstatyme yra numatyta nuotolinių posėdžių galimybė, šalyje esant nepaprastajai padėčiai, ekstremaliosios situacijos ar karantino metu. Taip pat įstatyme kalbama apie savivaldybės tarybos nario tapatybės ir jo balsavimo rezultatų nustatymą, neapibrėžiant, kokiu būdu nustatoma tapatybė, ir nereglamentuojant viešo rezultatų skelbimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?