Už kyšininkavimą teistas buvęs Kelmės meras tapo bedarbių prievaizdu

Už kyšininkavimą nuteistas ir Kelmės mero posto netekęs Vaclovas Andrulis neilgai buvo bedarbis. 58 metų politikas be konkurso įsidarbino Kelmės rajono socialinių paslaugų centre (SPC) vadybininku.

Buvęs Kelmės rajono meras V.Andrulis neseniai tyliai įsidarbino vadybininku.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs Kelmės rajono meras V.Andrulis neseniai tyliai įsidarbino vadybininku.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-03 11:11, atnaujinta 2021-08-03 11:14

Ilgametį buvusį Kelmės socialdemokratų lyderį į nedirbančių asmenų atvejo vadybininko pareigas prieš kelias dienas priėmė SPC vadovė Marytė Lencienė.

Išsyk po to įstaigos vadovė pati pakeitė darbovietę, o SPC laikinai vadovaus pavaduotoju dirbantis Kelmės tarybos narys socialdemokratas Ramūnas Baranauskas.

Buvusio mero įdarbinimo aplinkybės nustebino ne vieną kelmiškį, mat birželio 28 dieną įsiteisėjusiu teismo sprendimu V.Andrulis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo.

Teismas už korupcinį nusikaltimą skyrė ne tik 25 tūkstančių eurų baudą, bet ir uždraudė 5 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Pasirodo, šį draudimą pavyko apeiti, nes V.Andrulis įsidarbino ne valstybės tarnautoju.

Negana to, jam pavyko išvengti ir nepriekaištingos reputacijos barjero, nes įsidarbino be konkurso ir pagal terminuotąją darbo sutartį. O ankstesnei vadybininkei įsidarbinant reikėjo ir atitikties nepriekaištingos reputacijos reikalavimams deklaracijos.

Kelmės rajono savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Arūnas Kasparavičius sakė, kad į nedirbančių asmenų atvejo vadybininko pareigas nereikėjo nei konkurso, nei nepriekaištingos reputacijos: „Jokie teisės aktai nepažeisti. Ši pareigybė yra laikina, susijusi su vykdomu ES projektu, kuris baigsis iki šių metų pabaigos.“

Ne paskola, o kyšis

V.Andrulio karjera subyrėjo po 2020 metų gegužę teisėsaugininkų Kelmėje surengtos operacijos. Per ją su 5 tūkstančių eurų kyšiu buvo sučiuptas iš vietos verslininko visureigio išlipęs meras.

Politikas ir pirmosios instancijos, ir apeliaciniame teisme prašė išteisinti – tikino, kad pateko į teisėsaugininkų provokaciją, pinigų neprašė, o iš verslininko paimtus 5 tūkstančius eurų vadino paskola automobiliui.

Tytuvėnuose savivaldybės užsakytą projektą vykdęs verslininkas Petras Račkauskas liudijo priešingai. Jis sakė, jog užsakovas nuolat ieškojo priekabių, o privačiame pokalbyje sulaukė užuominos, kad reikėtų „nugręžti“ dirbančią Šiaulių įmonę.

Verslininkas sakė, kad bendraujant su meru nebuvo kalbos apie pinigų skolinimą. Vyriausioji rinkimų komisija liepos 1-ąją panaikino V.Andrulio įgaliojimus, o nauji mero rinkimai bus surengti šių metų spalio 10-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.