Į Seimą su šunimis ir vaikais? Ministras sulaukė pastabų dėl per dažnų sūnaus vizitų

Kol įvairiuose valdžios kabinetuose diskutuojama, ar dėl neteisėtų migrantų antplūdžio nereikėtų skelbti nepaprastosios padėties, vasarą ištuštėjusiame Seime atsirado kitokių rūpesčių – dėl šunų ir kačių.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
„Laisviečių“ manymu, šunys galėtų gerai jaustis ne tik būdoje, bet ir Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Laisviečių“ manymu, šunys galėtų gerai jaustis ne tik būdoje, bet ir Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ieva Pakarklytė<br>T.Bauro nuotr.
Ieva Pakarklytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2021, 2:54 PM, atnaujinta Aug 9, 2021, 10:36 AM

Vyriausybei ieškant efektyvių sprendimų, kaip sustabdyti į šalį plūstančių neteisėtų migrantų bangas, parlamentarai surėmė galvas dėl augintinių.

Seimo kanceliarija liepos pabaigoje surengė politikų bei parlamento darbuotojų apklausą, klausdama, ar yra poreikis augintinius atsivesti į darbą.

„Tarsi nebūtų daugiau problemų“, – Seimo kanceliariją dėl apklausos užsipuolė kai kurie parlamentarai.

Ne vienas politikas „Lietuvos rytui“ pripažino manęs, jog tai – kanceliarijos sumanymas, ir priekaištavo jos vadovybei visiškai nesiorientuojant šalies aktualijose.

Tačiau Seimo kanceliarija nurodė apklausą atlikusi vykdydama tautos išrinktųjų pageidavimus. Paaiškėjo, kad keturkojus į Seimo rūmus vedžiotis norėtų valdančiosios Laisvės frakcijos nariai.

Tiki, kad gerėtų atmosfera

„Laisviečių“ frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė „Lietuvos rytui“ patvirtino kolegų vardu išsakiusi tokį pageidavimą. Politikė motyvavo, kad galimybė vedžiotis keturkojus esą jau yra daugelyje šiuolaikinių įstaigų.

Anot I.Pakarklytės, praktika, kai darbuotojai gali į darbą atsivesti augintinius, taikoma ne tik privačiose, bet ir valstybinėse įstaigose: „Tai jau kurį laiką gali daryti Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai.“

Parlamentarė aiškino, jog įvairiais tyrimais įrodyta, kad gyvūno buvimas darbo aplinkoje pagerina bendrą atmosferą.

„Tai nereiškia, kad Seime dirbantys žmonės augintinius į darbą atsivestų kasdien, bet juk būna, kai posėdžiai užsitęsia, o gyvūnai yra palikti vieni namuose“, – kalbėjo I.Pakarklytė.

Padėjėjams – nauja funkcija

Laisvės frakcijos vadovė tikino, kad galimybė augintinius vestis į Seimo posėdžių salę nesvarstoma.

Bet politikė džiaugėsi, jog senoji kabinetinė parlamento rūmų struktūra būtų palanki keturkojams. „Seime esančiuose kabinetuose dirba po kelis žmones, todėl augintiniai neturėtų kelti didesnių nepatogumų kitiems.“

I.Pakarklytė mano, jog atskiros patalpos į Seimo rūmus atsivestiems šunims ar katėms nereikėtų, o tuo metu, kai politikai turėtų būti posėdžių salėje, jų augintinius esą galėtų prižiūrėti padėjėjai.

Seimo nariai gali turėti tris ir daugiau padėjėjų. Parlamentarai pasistengė, kad nuo šių metų pradžios didėtų jų atlyginimai. Tam papildomai iš šalies biudžeto buvo skirta 2 mln. eurų.

Naujokai nestokoja idėjų

I.Pakarklytės teigimu, dėl naujos „laisviečių“ iniciatyvos iš kitų frakcijų kolegų ji kol kas nesulaukusi priekaištų ar kandžių replikų.

Politikė taip pat mano, jog nėra korektiška priekaištauti Seimo nariams dėl to, kad problema dėl augintinių iškelta tuo metu, kai valstybę kamuoja migrantų krizė: „Seimas, kaip institucija, šio klausimo ir nesprendžia.“

Beje, tai – ne pirma Laisvės partijos atstovų iniciatyva, dėl kurios, anot kai kurių parlamentarų, „ima sukti vidurius“.

Dalis politikų jau „viduriavo“, kai buvo pranešta, jog homoseksualumo neslepiantis Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius norėtų, kad parlamente esantys moterų ir vyrų tualetai būtų perdaryti į neutralius lyčiai.

Tiesa, pats politikas tvirtino, kad nors jam ir atrodo keistas tualetų skirstymas į moterų bei vyrų, jo žodžiai esą buvo ištraukti iš konteksto.

Ir juokino, ir glumino

Į naują idėją dėl augintinių atsivedimo Seime irgi reaguota nevienareikšmiškai.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas iš pradžių svarstė, jog tokia iniciatyva galėjusi ateiti į galvą naujam Seimo kancleriui Modestui Gelbūdui: „Galbūt taip norima parodyti, kad darbovietė yra pažangi ir draugiška gyvūnams.“

Politikas prisiminė, kad anksčiau nekart šunį į Seimą yra atsivedęs šviesaus atminimo parlamentaras Kęstutis Glaveckas. Savo augintinį – triušį Dorną – į Seimą yra atsinešusi ir valstietė Agnė Širinskienė.

„Aš ir pats turiu šunį, dvi kates, bet gal jos apsieis be Seimo“, – juokėsi į siųstą anketą dėl augintinių neatsakęs E.Gentvilas. Jis pabrėžė, jog nėra nusiteikęs skeptiškai dėl tokios iniciatyvos, nors mano, kad yra kur kas svarbesnių temų.

Panašiai kalbėjo ir kiti kalbinti politikai. Antai opozicinės socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas sakė labai palankiai žiūrintis į gyvūnus, bet neturintis jiems laiko, tad jų nekankinantis: „Bet gal kai kam tai aktualu. Gal glostydami šunį, katę ar šešką politikai taptų ramesni?“

„Matyt, kažkas jau visai neturi ką veikti arba taip nori nukreipti dėmesį nuo tikrų problemų“, – traukė pečiais Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė irgi skeptiškai vertino „laisviečių“ iniciatyvą: „Tas klausimas nustebino. Frakcija rinkosi į posėdį aptarti politinės situacijos, o teko raginti kolegas atsakyti į klausimą, ar nenorėtų atsivesti į Seimą augintinių. Buvo juokinga. Nežinau, kam toks poreikis iškilo, abejoju, ar tai – pirmo svarbumo klausimas. Bet kiekvienas pasirenka savo prioritetus.“

Sprendimo dar nėra

Seimo kanceliarijos atlikta apklausa irgi parodė, kad siūlymas įteisinti galimybę atsivesti į darbą augintinį didelio palaikymo nesulaukė.

Iš 196 apklausoje dalyvavusių respondentų tokį pageidavimą nurodė 56, o 140 atsakė, kad jiems tai neaktualu.

„Atsižvelgdama į darbo vietos specifiką, lankytojų srautus ir tai, kad Seimo rūmuose taip pat teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, kanceliarija šiuo metu vertina galimybes ir sprendimo dar nėra priėmusi“, – paklausti, ar bus galimybė politikams atsivesti augintinius į Seimą, „Lietuvos rytui“ atsakė Seimo kanceliarijos atstovai.

Adjutantė virto aukle?

Beje, parlamentarai prakalbo ir apie poreikį į Seimą atvykti su atžalomis.

Neseniai su vaiku pozuodamas prie balsadėžės tokį pageidavimą feisbuke buvo išsakęs krašto apsaugos ministras konservatorius Arvydas Anušauskas.

Kalbama, jog dėl dažnų sūnaus apsilankymų Krašto apsaugos ministerijoje jos vadovas buvo sulaukęs net partijos vadovybės pastabų.

Konservatorių vadovus esą pasiekė ministerijoje pasklidusios kalbos, jog A.Anušauskas savo adjutante specialiai pasirinko moterį, kad nereikėtų samdyti auklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.