Vakcinavimo čempionu laikytame Izraelyje – susirgimų šuolis: lietuvė papasakojo apie vyraujantį požiūrį į skiepus

Vakcinacijos čempionu vadintas Izraelis vėl įkrito į COVID-19 užsikrėtimų duobę. Nors šalyje jau nemažas skaičius žmonių sulaukė ir trečiosios vakcinos dozės, susirgimų skaičius artėja prie juodžiausių laikų.

Vakcinacija Izraelyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Vakcinacija Izraelyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 6:48 AM, atnaujinta Aug 27, 2021, 12:02 AM

Tiesa, kaip pastebi Izraelyje gyvenanti ir medicinos srityje dirbanti lietuvė Ilona Sakalauskaitė, pasitikėjimas vakcinomis dėl to visiškai nesušlubavo, netgi atvirkščiai – trečiojo skiepo laukia daugybė izraeliečių.

„Pasigirdo signalų, kad ir jaunesnės amžiaus grupės veržiasi, nors dar jų prašoma šiek tiek luktelti, suteikti galimybę pasiskiepyti vyresniems, daugiau rizikingų kontaktų turintiems asmenims“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ situaciją aptarė I.Sakalauskaitė.

Situacija keičiasi

Šią savaitę pirmą kartą nuo sausio Izraelyje registruota beveik 10 tūkst. naujų COVID-19 atvejų per parą. Sveikatos ministerija antradienį pranešė, kad patvirtinta 9 831 naujas infekcijos atvejis. Tai – ženklus padidėjimas, lyginant su ankstesne savaite – tiesa, šiek tiek išaugo ir atliekamų testų skaičius.

Izraelyje naujų koronaviruso atvejų skaičius vėl pastebimai auga nuo birželio. Didžiausias nuo pandemijos pradžios naujų paros atvejų skaičius 9,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje fiksuotas sausio viduryje – 10,1 tūkst.

„Nuo to laiko, kai pradėjome džiūgauti, girtis savo pavyzdžiu, raginti visą pasaulį, situacija labai pablogėjo. Ji kardinaliai apsisuko kita linkme. Buvo dienų, kai buvo virš 8 tūkst. patvirtintų atvejų per dieną. Žinoma, testų skaičius labai didelis – jų atliekama apie 140 tūkstančių“, – pasakojo Izraelyje gyvenanti lietuvė.

Jos teigimu, nors susirgimų skaičiai dideli, bet mirtingumo ir hospitalizacijos rodikliai – gerokai mažesni nei per ankstesnes bangas. Tačiau pastarųjų dienų tendencijos, pasak pašnekovės, neramina.

„Taip, tiesa, bet yra balansuojama ant ribos, kai iš tikrųjų jau užsidegtų visos raudonos lemputės. Į ligonines patenkančių žmonių skaičius palengva, bet auga. Jeigu jis ir stabteli kelioms dienoms, tai vis tiek nemažėja. Tai labai neramina“, – kalbėjo I.Sakalauskaitė.

Pasitikėjimas vakcinomis išliko

Tiesa, Izaelyje gyvenanti lietuvė atkreipė dėmesį, kad didėjantis susirgimų skaičius neblogus vakcinacijos rodiklius demonstruojančioje valstybėje nesumažino gyventojų pasitikėjimo vakcina.

„Man kaip tik atrodo, kad žmonės suprato, jog nėra taip, kad vieną kartą bakst, ir viskas – tu laisvas ir saugus. Todėl tie, kurie skiepijosi, jie, atsiradus galimybei atnaujinti skiepą, tą darė, nereikėjo jų įkalbinėti ir raginti.

O tie, kurie nebuvo pasiskiepiję, bet nebuvo ir užkietėję antivakseriai, sukluso. Padaugėjo žmonių, kurie pažymi, kad pasiskiepijo pirmą ar antrą kartą“, – pažymėjo I.Sakalauskaitė.

Pagal vakcinacijos rodiklius pavyzdžiu nuo pat pradžių laikytame Izraelyje yra paskiepyta beveik 59 proc. gyventojų. 17 proc. jų jau yra gavę ir trečią skiepą. Izraelyje gyvenanti lietuvė teigė taip pat jau sulaukusi trečiosios vakcinos dozės. Jokių šalutinių pojūčių, išskyrus nedidelį skausmą dūrio vietoje, po skiepo ji tikino nejutusi.

Anot laidos pašnekovės, trečiąją vakcinos doze viešai prieš televizijos kameras jau pasiskiepijo ir Izraelio premjeras Naftali Bennettas.

Karantinu izraeliečius pagąsdinti sunku?

Paklausta, ar dėl kylančių susirgimo rodiklių izraeliečiai nesibaimina naujų ribojimų, lietuvė aiškino, esą šios šalies piliečius pagąsdinti sunku – jie bemat susirinktų gatvėse garsiai išsakyti savo poziciją.

„Izraelio žmones nelabai pagąsdinsi. Jie gali sureaguoti atvirkščiai. Jie mėgsta išreikšti savo nuomonę garsiai, aktyviai. Žinoma, ne riaušėmis, bet demonstracijos susitelkia itin greitai, per pusvalandį gali susirinkti tūkstantinė minia dėl kažkokio klausimo. Valdžia elgiasi atsargiau, bet vis tiek daro tai, ką privalo daryti, nes nėra kito kelio“, – sakė ji.

I.Sakalauskaitė pabrėžė, kad šalyje ir dabar galioja tam tikri ribojimai – kaip ir Lietuvoje, į kai kurias vietas galima patekti tik imunitetą arba neigiamą koronaviruso testą turintiems asmenims.

Daugiausia galvos skausmo tai esą sukelia tėvams, nes vaikai iki 12 metų vis dar neskiepijami, todėl jie turi nuolat testuotis.

„Jeigu susigalvoji šeštadienį eiti į baseiną, turi viską susiplanuoti iš anksto: atlikti testą, sulaukti rezultato, o tik tada vykti į kavinę, restoraną, baseiną ar kitą pasilinksminimo vietą. Buvau savaitgalį baiseine, tai iš tikrųjų ištuštėjusios tokios vietos. Iš pradžių galvojau, kodėl taip tylu, o po to supratau, kad nėra vaikų“, – prisiminė moteris.

Prekybos centruose, kaip pasakojo ji, neigiami testai nereikalaujami, bet ribojami žmonių srautai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?