Valstiečių skyrybos – neišvengiamos? Atskleidė naują konfliktą ir pagrindinę intrigą

Vieni susitikinėja slaptai ir tariasi dėl ateities, kiti irgi nesnaudžia – slapta projektuoja būsimus žingsnius. Tokios gūžynės valstiečių stovykloje vyksta prieš galutines Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio skyrybas.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstietis K.Mažeika (kairėje) prisipažino, kad su kitu partijos kolega D.Gaižausku gali bendrauti tik sukandęs dantis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valstietis K.Mažeika (kairėje) prisipažino, kad su kitu partijos kolega D.Gaižausku gali bendrauti tik sukandęs dantis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rima Baškienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Mažeika<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Mažeika<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 7:50 AM, atnaujinta Sep 4, 2021, 2:55 PM

Klausimas jau seniai nebe tas, ar ekspremjeras S.Skvernelis pasitrauks iš Seimo valstiečių frakcijos gretų. Pagrindinė intriga – kiek sugebės išsivesti bendrakeleivių.

Tie skaičiai užkulisių dėlionėse svyruoja nuo 7–8 iki 12 ar net daugiau. Būtent dėl to dabar vyksta S.Skvernelio ir R.Karbauskio grumtynės. Vienas siekia persivilioti kuo daugiau frakcijos kolegų, o kitas – kuo daugiau jų sulaikyti.

R.Karbauskis svaidosi viešais pareiškimais, kad išėjusieji turėtų padėti parlamentarų mandatus, o užkulisiuose bendražygiams aiškina, jog S.Skvernelis tikrai taps valdančiųjų konservatorių ir liberalų partneriu.

Ėmė bartis vis garsiau

Pastaruoju metu R.Karbauskis ir S.Skvernelis apie skyrybas kalba vis atviriau ir viešai.

Apie esą liūdną valstiečių ateitį ir tai, kad sunkiai įžvelgia save jų vežime, ekspremjeras ėmė kalbėti po R.Karbauskio susidorojimo su valstiečių senbuviu Tomu Tomilinu – išmesdamas jį iš partijos dėl paramos valdančiųjų teiktam Partnerystės įstatymui.

Po rugpjūčio 10-ąją vykusių riaušių iš valstiečių frakcijos pasitraukus vienam artimiausių S.Skvernelio bendražygių Lukui Savickui buvęs premjeras jau nebeslėpė galįs pasekti jo pavyzdžiu.

Dar vieną viešo S.Skvernelio pasipiktinimo bangą sukėlė tai, kad R.Karbauskis savo vadovaujamo Agrokoncerno būstinėje Babtuose surengė slaptą savo šalininkų posėdį.

Ten buvo svarstyta, kaip elgtis su durimis galinčiais trenkti politiniais bendrakeleiviais.

Buvo siūlančių nelaukti, o iškart juos išmesti lauk, tačiau nusvėrė nuomonė, kad reikėtų palūkėti ir galbūt net dar pamėginti pasikalbėti su buvusiu premjeru.

Net buvo svarstoma jam siūlyti aukštą vietą partijos Europarlamento rinkimų sąraše, o derybininkais skirti kuriuos nors buvusius jo ministrus. Mat pats R.Karbauskis su S.Skverneliu jau kurį laiką asmeniškai nebendrauja.

Vis dėlto pagrindinis šios slaptos sueigos rezultatas buvo tai, kad S.Skvernelis dar labiau įsižeidė. Jis savo pasipiktinimą liejo ir viešai dėstydamas, kad, nors ir nebuvo kviestas, žino, kas Babtuose buvo kalbama.

Tuo metu R.Karbauskis pastarosiomis dienomis šneka apie tai, kad S.Skvernelis yra kažkuo nepatenkintas ir neva greičiausiai niekaip negali susitaikyti su tuo, jog valstiečiai remia šalies vadovą Gitaną Nausėdą. Pasak R.Karbauskio, ekspremjeras esą griežtai nepritaria prezidento politikai.

Valstiečių vedlys stengiasi demonstruoti, kad nebijo frakcijos nubyrėjimo. Vis dėlto kiek tikra R.Karbauskio ramybė?

Dėlioja paskutinius taškus

„Lietuvos ryto“ žiniomis, apie S.Skvernelio ir jo šalininkų išėjimą iš Seimo valstiečių gretų turėtų būti paskelbta jau kitos savaitės pradžioje, nelaukiant parlamento rudens sesijos.

Mat nuogąstaujama, kad rugsėjo 10-ąją prie Seimo galintis įvykti Šeimų sąjūdžio mitingas užgožtų žinią apie politines skyrybas.

Šią savaitę S.Skvernelis su šalininkais rengė savo sueigas ir pasitarimus dėliodami paskutinius taškus prieš išėjimą.

Tarp politikų, kurie gali prisijungti prie ekspremjero, minimi ne tik L.Savickas, buvęs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, bet ir T.Tomilinas, Rūta Miliūtė, taip pat nepartinė, buvusi socialdemokratė Laima Nagienė, buvę ministrai Linas Kukuraitis, Kęstutis Mažeika.

Dar kartu, bet sukandę dantis

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, K.Mažeika jau trypčioja prie frakcijos durų, o taip elgtis jį esą verčia vis labiau aštrėjantis konfliktas su R.Karbauskiui artimu Seimo nariu Dainiumi Gaižausku.

„Dūmų yra, bet ugnies – dar ne“, – paklaustas apie žinias dėl galimo jo pasitraukimo iš frakcijos atsakė buvęs aplinkos ministras.

Politikas neslėpė, kad pastaruoju metu frakcijoje ir už jos ribų vyksta įvairiausių pokalbių, bet sprendimų dar nėra: „Tai tikrai neįvyks rugsėjo 10-ąją.“

Bet valstietis neneigė, kad kai kurios aplinkybės ir jį verčia mąstyti apie galimus pokyčius. „Jei bus imtasi kokių nors radikalių veiksmų, teks ir man ką nors galvoti“, – prasitarė politikas.

Jau kurį laiką tarp valstiečių kraujuoja dar viena žaizda – Sūduvos pietinėje apygardoje į Seimą išrinktas K.Mažeika nesutaria su kitu įtakingu partijos nariu D.Gaižausku. Pastarasis kolegai priekaištauja dėl pralaimėjimo Marijampolės vienmandatėje apygardoje.

„Jis laiko iškasęs kirvį ir skleidžia visokias erezijas. Tai jo bėdos, bet kaip į tai žiūrės kiti, bus matyti“, – nenoriai apie vidinį konfliktą kalbėjo buvęs aplinkos ministras.

Vis dėlto paklaustas, kaip jis galėjo prisidėti prie D.Gaižausko pralaimėjimo Marijampolėje, K.Mažeika pratrūko: „Tai reikėtų žmonių paklausti, kodėl jam ten taip nesisekė.

Matyt, ne taip reikia su žmonėmis dirbti, kad net partijos nariai bėga iš skyriaus. Jis kalba, kad valdo visą Marijampolę, o net skyriaus jau beveik neliko.

D.Gaižauskas mane kaltina, kad žmonės bėga dėl manęs, kad aš prieš jį nuteikiu. Bet patys žmonės pas mane ateina tartis, ką daryti, nes su juo nesusikalba.

Toks jau jo būdas. Kiek pasigilinau, panašiai jis dirbo ir policijoje.

Gaila, kad taip yra, bet jeigu reikės, bus galima ir konkrečiais pavyzdžiais papasakoti, kaip negražiai jis pasielgė su kai kuriais žmonėmis. O kol kas dirbame sukandę dantis.“

Savaitgalis – apmąstymams

Vis dėlto bene svariausia S.Skvernelio sekėja greičiausiai bus valstiečių senbuvė ir viena autoritetingiausių partijos politikių Rima Baškienė.

Tarp jos ir R.Karbauskio jau kurį laiką kibirkščiuoja įtampa, kurią kartkartėmis ypač pakursto valstiečių vedlio favoritės vaidmenį perėmusi Agnė Širinskienė.

Penktą kartą į Seimą išrinkta R.Baškienė kitiems valstiečiams, o kartais ir viešai prasitardavo, kad pastaruoju metu darbo aplinka valstiečių frakcijoje tampa vis sudėtingesnė. Ji esą smarkiai pasikeitė, kai R.Karbauskiui didelę įtaką ėmė daryti A.Širinskienė, – vieni valstiečiai pasijuto atstumti ir nereikalingi, net ignoruojami, nes kiti – nepagrįstai išaukštinti.

Tad atstumtieji, tarp jų ir R.Baškienė, ėmė šiauštis nenorintys dar trejus metus tūnoti kamputyje ir klusniai vykdyti A.Širinskienės ir R.Karbauskio nurodymų.

Ar į Babtus nepakviesta R.Baškienė atsuks antrą skruostą, ar pagaliau nutrauks saitus su R.Karbauskiu?

Politikos veteranė dar nėra iki galo atvira, nors kai kurios „Lietuvos rytui“ išsakytos užuominos leidžia manyti, kad taškas šioje istorijoje jau artėja: „Pasakysime tada, kai faktas įvyks, jeigu apskritai įvyks. Yra gražus, draugiškas sutarimas: jei savaitgalį mūsų mintys nepasikeis, prieš sesijos pradžią bus sprendimai. Vienoks ar kitoks mano sprendimas prieš Seimo sesijos pradžią irgi bus žinomas.“

Atsargumu garsėjanti parlamentarė pabrėžė, kad galutinį žodį tars po apmąstymams skirto savaitgalio. „R.Baškienė tiesiog labai tvarkingai išlauks to momento ir gal nepabėgs nuo civilinės metrikacijos skyriaus slenksčio su nauju jaunikiu“, – nusikvatojo prie S.Skvernelio jungtis pakviesta valstietė.

Horizonte – ir nauja partija

Tiek S.Skvernelio šalininkai, tiek kiti politikai teigia, kad iš viso Seimo valstiečių gretas gali palikti iki keliolikos parlamentarų.

Kalbama, kad prie naujosios frakcijos, kuriai esą vadovaus S.Skvernelis su R.Baškiene, gali prisidėti pabėgėliai iš Mišrios Seimo narių grupės ir Regionų frakcijos.

Taigi šiuo metu 32 narius turinti valstiečių frakcija gali aptirpti net iki poros dešimčių.

Naujoji frakcija turėtų būti savarankiška ir pernelyg nesusisaistyti nei su opozicija, nei su valdančiaisiais.

Bet pastarieji jau dabar regi naują galimą rėmėją, o S.Skvernelis esą nusiteikęs juo būti, nors ir kritikuoja Vyriausybę ir atskirus ministrus.

Ekspremjeras su šalininkais, anksčiau svarstę galimybę derėtis su socialdemokratais, dabar tikina, kad bus buriama nauja partija arba judėjimas.

Čia aktyvų vaidmenį vaidina eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. R.Karbauskį aštriai kritikuojantis politikas taip esą jau dabar rengia dirvą savo grįžimui iš Briuselio ir tolesnei politinei karjerai Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.