Prie Prezidentūros – T. V. Raskevičiaus ir jaunimo kreipimasis į G. Nausėdą, pasikalbėti atsiuntė P. Mačiulį

Mitingas prieš mitingą – prie Prezidentūros ketvirtadienį surengtas kontrprotestas prieš rugsėjo 10-ąją Vilniuje vyksiantį Šeimų sąjūdžio organizuojamą mitingą. Po šalies vadovo Gitano Nausėdos langais susirinkę keliolika asmenų ragino jį imtis lyderystės ir į smurtinius išpuolius protestuose reaguoti ne tik socialiniuose tinkluose.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (21)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 12:31 PM, atnaujinta Sep 9, 2021, 1:23 PM

Kontrmitinge pasirodė ir Laisvės partijos atstovas, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius. Jis negailėjo kritikos G.Nausėdai, pareikšdamas, kad tuo metu, kai reikėjo suvaldyti visuomenėje kaistančią įtampą, prezidentas ją dar labiau įaudrino, su protestuotojais leisdamas pasikalbėti savo patarėjui Povilui Mačiuliui.

Tiesa, netikėtai kontrproteste pasirodė ir žodį susirinkusiems asmenims tarė pats P.Mačiulis. 

„Mačiau vieną iš Liberalaus jaunimo pranešimų spaudai, kad jie renkasi reaguodami į tai, kad prezidentas neva per lėtai sureagavo į įvykius prie Seimo.

Noriu tik patikinti, kad prezidentas vienas iš pirmųjų iš valstybės vadovų sureagavo į tuos įvykius ir bet kuriuose pasisakymuose, interviu prezidentas labai aiškiai ir nedviprasmiškai išsako, jog tokie veiksmai yra netoleruotini, neleistini ir riaušių kurstytojai turi būti už tai nubausti“, – nurodė jis.

Kritikavo protestuotojų pasirinktas priemones

Prie Prezidentūros ketvirtadienio vidurdienį susirinkę kontrprotestuotai sakė, kad jų tikslas – prisidėti prie to, kad nepasikartotų rugpjūčio 10-osios scenarijus, kai prie Seimo organizuotas mitingas prieš Vyriausybės tuomet planuotas COVID-19 valdymo priemones išaugo į riaušes.

„Norime pabrėžti, kad nepritariame ne pačiam protestui, o priemonėms, kuriomis buvo išreiškiama protestuojančių pozicija – kartuvės, Holokausto simbolika, o galiausiai – ir riaušės, sužaloti pareigūnai. (...) Negalime pritarti smurtui, viešiems įžeidinėjimams ir keliamai grėsmei žmonių saugumui“, – sakė susirinkę asmenys.

Į piketą jaunimas rinkosi su plakatais „Demokratija nėra daugumos diktatūra“, „Prezidente, būkite teisės viršenybės ir demokratijos sargybinis“, „Konstitucija nėra skirta pridengti neapykantai“.

S.Daukanto aikštėje iš viso susirinko keliolika asmenų. Tarp jų pasirodė ir Seimo nariai T.V.Raskevičius bei Matas Maldeikis. 

„Negalėjau nesudalyvauti parodant, kad yra ir kita pusė. Žmonės jauni, entuziastingi, jie turi savo nuomonę ir man tai yra labai gražu“, – sakė M.Maldeikis.

Niuksai – ir prezidentui

Kontrprotestuotojai taip pat nurodė pasigendantys prezidento G.Nausėdos reakcijos į galimus smurto protrūkius tokiuose protestuose. Jų teigimu, šalies vadovas į smurtinius veiksmus turėtų reaguoti ne tik feisbuke.

„Raginame prezidentą, kaip valstybės vadovą, griežtai pasmerkti bet kokius smurto protrūkius mitingų metu, reaguojant ne vien socialinio tinklo „Facebook“ įrašais. Prezidente, jūs esate tas žmogus, kurį žmonės gali girdėti ir išgirsti. Drąsiai ginkite teisės viršenybę ir demokratiją“, – tvirtino kontrmitinguotojai.

Panašiai kalbėjo ir T.V.Raskevičius. Pasak jo, lietuvišką politinę padangę pastaruoju metu drebina maršai ir mitingai, kuriais gudriai pasinaudoja populiarumo taškų besivaikantys politikai. Pasitelkę pandemine įtampą ir žmogaus teises, šie politikai, Laisvės partijos atstovo teigimu, sukūrė agresyvumu ir nepasitikėjimu grįsta protestų kultūrą.

„Kai reikėjo suvaldyti kaistančią situaciją, kai kurie valstybės vadovai pasirinko atmosferą dar labiau įkaitinti. Prezidentas ir jo komanda pasirinko sveikinti nesankcionuoto mitingo dalyvius, iš kurių vienas vakar buvo sulaikytas, nuolatos keitė nuomonę dėl pandeminių ribojimų, pasitelkė visuomenės nuomonės apklausas žmogaus teisių klausimams spręsti.

Prezidentui pritrūko ir lyderystės pasmerkiant smurto protrūkį prie LR Seimo rugpjūčio mėnesį. Nors šio sprendimo motyvai buvo tariamai dialogo paieška, man atrodo, kad erdvė pokalbiui ir kontruktyviai diskusijai yra kaip niekada susitraukusi. Kainą už šiuos susirinkimus moka visi mūsų šalies piliečiai“, – dėstė T.V.Raskevičius.

Laisvės partijos narys taip pat kritikavo Prezidentūrą dėl to, kad Partnerystės įstatymas aptariamas su Bažnyčios atstovais, tačiau darbotvarkėje laiko neatsiranda tos pačios lyties šeimoms, kurios nuolat susiduria su „neapibrėžta teisine situacija“.

„Šiandien mes laukiame, kol prezidentas supras, kad jo reikia ne tik piktai ir agresyviai nusiteikusiai miniai, bet ir mums, teisės viršenybę ir demokratiją branginantiems žmonėms“, – kalbėjo jis.

Pasirodė ir P.Mačiulis

Tačiau po kurio laiko kontrmitinge pasirodė ir prezidento patarėjas P.Mačiulis. Jis padėkojo, kad nuomonę susirinkusieji reiškia „ne tik sėdėdami prie sofų namuose ir socialiniuose tinkluose“.

„Pirmiausia, noriu padėkoti jums už aktyvumą, už tai, kad esate pilietiškai aktyvūs, reiškiate savo nuomonę ne tik sėdėdami namuose prie sofų ir socialiniuose tinkluose, bet ir susitikdami viešose erdvėse ir aiškiai sakydami savo mintis. Nuoširdžiai sveikinu dėl to“, – kalbėjo jis.

Prezidento patarėjas tikino, kad bet kokie mitingai neturėtų virsti riaušėmis, juose nebūtų skatinama neapykanta, nepaisant to, jog žmonių nuomonės kardinaliai išsiskiria. 

„Turime nekasti griovių vieni tarp kitų, vieni į kitus nesvaidyti akmenų ar kandžių replikų, o turime ieškoti bendrų sutarimų. Tai galima padaryti tik kalbantis, tik bendraujant. 

Jeigu mes kažkurią visuomenės grupę – didesnę ar mažesnę – uždarysime į dėžutes, iš karto juodinsime, atstumsime, tai skatins tik susvetimėjimą ir susiskaldymą, kurio Lietuvai tikrai šiuo sudėtingu laikotarpiu reikia kuo mažiau“, – tęsė P.Mačiulis.

„Žinau, kad jūsų šiandienos susitikimas yra tam tikra opozicija tam, kas vyks rytoj prie Katedros. Tikiu, kad jūs atėjote čia vedini ir minties palaikyti Vyriausybę, Seimo valdančiąją daugumą, ir parodyti, jog valdžią ne tik kritikuoja, bet ir aktyviai palaiko. Ačiū jums už aktyvumą ir už tai, kad reiškiate savo pilietinę poziciją“, – pridūrė jis.

Lietuvos liberalaus jaunimo (LLJ) iniciatyva surengtas kontrprotestas vyksta Lietuvos šeimų sąjūdžio planuojamo mitingo išvakarėse, siekiant išvengti galimų konfrontacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?