Arūnas Karaliūnas. „Kaunas Pride“ eitynės: laimėtojai ir nevykėliai

Daugybę aistrų kelis mėnesius kėlusios LGBTQ+ bendruomenės eitynės „Kaunas Pride“ įvyko ir nieko baisaus neatsitiko – miestas nesugriuvo, Laisvės alėjos grindinys krauju nenusidažė.

„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
„Kaunas Pride“ eitynės Laisvės alėjoje. <br>T.Bauro nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 12, 2021, 7:00 AM

Dauguma kauniečių prieštaringai vertinamą renginį užmiršo greičiau negu II lygos futbolo rungtynes, kuriose nebuvo pelnytas nė vienas įvartis.

Pagaliau galima susumuoti rezultatus, kas šioje istorijoje tapo nugalėtoju, o kas smarkiai susimovė.

Nugalėtojais drąsiai galima skelbti policijos pareigūnus, kurie turbūt porą mėnesių ruošėsi šioms eitynėms ir Kauno centre surentė tokias užkardas, pro kurias negalėjo prasprūsti joks piktavalis, o žalių kiaušinių salvė turbūt nesukėlė pavojaus žmonių gyvybei ar sveikatai.

Aišku, galima tik užjausti policijos pareigūnus, kuriems visą savaitgalio dieną teko paaukoti dėl grupelės bendraminčių užgaidų žūtbūt pasivaikščioti Laisvės alėja, tačiau jie savo pareigą atliko nepriekaištingai.

Gatvėse budėjusių pareigūnų kolegoms darbas eitynėmis nesibaigė, nes pradėti net 5 ikiteisminiai tyrimai ir juos teks kažkaip užbaigti.

Kauno savivaldybė patyrė net kelis pralaimėjimus. Iš pradžių miesto valdžia atsisakė išduoti leidimą LGBTQ+ bendruomenės eitynėms dėl esą joms netinkamos vietos, tačiau net dviejų instancijų teismo tokie argumentai neįtikino.

Galima spėti, jog tokiu būdu norėta tik užmaskuoti nenorą, kad toks renginys Kaune išvis vyktų, jo būtinybe ne kartą viešai abejojo ir meras V.Matijošaitis.

Kai jau trauktis nebuvo kur, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas P.Keras pareiškė, kad eitynių maršrutas bus suderintas, tačiau teismui esą teks prisiimti atsakomybę už pasekmes.

Šiaip jau pasekmių turi visi teismo sprendimai, kam nors jie būtinai nepatinka, tačiau teismo užduotis yra užtikrinti, kad būtų laikomasi įstatymo, nors jis kažkam taip pat gali nepatikti. Savivaldybės teisininkai turbūt prastai skaitė įstatymus arba jų argumentų miesto valdžia nepaisė.

Oficialų prašymą Kauno savivaldybei rengti eitynes pateikusios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos vadovai turbūt net patys dar nežino, ar jiems reikėtų džiaugtis, ar liūdėti.

Teismas patenkino jų prašymą ir įpareigojo savivaldybės atstovus suderinti eitynių maršrutą, tačiau po šio įvykio Gegužės 1-osios profesinė sąjunga amžiams bus susieta su LGBTQ+ bendruomene ir ši aplinkybė tikrai nepridės populiarumo daugelio kauniečių akyse.

LGBTQ+ rėmėjų svajonė pirmą kartą pamojuoti vėliavomis pačiame Kauno centre išsipildė!

Galima tai vadinti sunkia pergale, nes svarbiausių futbolo rungtynių žiūrovams atmintyje geriausiai išlieka ne mačo patrauklumas, o galutinis rezultatas, tačiau aistruoliams tikrai nepatinka, jeigu laimėtojas kiekvieno susidūrimo su varžovu metu žaidžia ties pražangos riba arba lemiamą įvartį įmuša ranka.

Būtent taip Kaune elgėsi LGBTQ+ bendruomenė.

Jos atstovai iš anksto paskelbė žūtbūt pasirodysiantys kauniečiams Laisvės alėjoje net ir negavę leidimo eitynėms – tuomet esą vyks protesto akcija. Nors jai taip pat reikia leidimo.

Toks užsispyrimas gerokai suerzino net tuos kauniečius, kurie anksčiau visiškai abejingai stebėjo LGBTQ+ bendruomenės užmojus pirmą kartą Kaune surengti viešą renginį. Per prievartą mylimas nebūsi.

„Kaunas Pride“ rengėjai miesto valdžios nenorą jį įsileisti prilygino cenzūrai ir smurtui gatvėse, tačiau toks pareiškimas tikrai nepadidino rėmėjų būrio. V.Matijošaitį įžeidžiančios skanduotės eitynių metu – dar labiau.

Benzino į ugnį šliūkštelėjo jų rengėjų susitikimas su Seimo pirmininke V.Čmilyte-Nielsen, kurio metu įstatymų leidėjams buvo įteiktas reikalavimų sąrašas. Jame – ir dalį visuomenės šokiruojantis noras įteisinti tos pačios lyties žmonių santuoką ir suteikti galimybę tokioms poroms įsivaikinti vaikus, taip pat galimybė pasikeisti lytį.

Puiku, kad bendruomenei svarbūs klausimai viešai ir atvirai buvo pateikti susitikimo su Seimo pirmininke V.Čmilyte-Nielsen metu.

Tik sunku suvokti, kokią įtaką šių klausimų sprendimui turėjo eitynės Laisvės alėjoje. V.Matijošaitis kol kas neturi galių nei tuokti, nei krikštyti.

Nuolat apie savo teises mėgstantys kalbėti eitynių rengėjai vengė paaiškinti, kodėl jiems taip svarbu žygiuoti Kaune. Gal tikrai buvo teisus V.Matijošaitis – jiems reikėjo tik pasirodyti.

LGBTQ+ bendruomenė įrodė veikianti Kaune? Niekas ir anksčiau tuo neabejojo, nebūtinai reikėjo bet kokia kaina veržtis į Laisvės alėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.