Konservatoriai atšaukė savaitgalį planuotą suvažiavimą: G. Landsbergis apgailestauja, kreipėsi į partijos narius

Didžiausia valdančioji šalies partija atšaukė šį savaitgalį planuotą suvažiavimą. Tai padaryta Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko Gabrieliaus Landsbergio prašymu.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis, Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis, Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 4:59 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 9:02 PM

Suvažiavime turėjo būti oficialiai paskelbta, kad G.Landsbergis partijai vadovaus dar vieną ketverių metų kadenciją.

Anksčiau, vasarį, partijos taryba buvo priėmusi sprendimą, kad G.Landsbergis yra laikomas išrinktu konservatorių lyderiu, nes kiti partijos skyrių iškelti kandidatai iš varžybų dėl partijos lyderio posto pasitraukė, aiškindami tai darą dėl siaučiančios pandemijos.

Pagal partijos įstatus, nauja G.Landsbergio vadovavimo kadencija pradedama skaičiuoti nuo suvažiavimo, kuriame paskelbiamas priimtas nutarimas dėl pirmininko rinkimų.

Bet prieš pat suvažiavimą Užsienio reikalų ministerijai vadovaujantis G.Landsbergis kreipėsi į partiją, prašydamas atidėti jau suplanuotą renginį.

Partijos nariams skirtame laiške, kurį gavo ir naujienų portalas lrytas.lt, užsienio reikalų ministras paaiškino, kad negali dalyvauti suvažiavime dėl vizito į Jungtines Amerikos Valstijas.

Iš Vaišingtono, kur buvo susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, G.Landsbergis grįžta tik kitos savaitės pabaigoje.

„Iššūkiai, su kuriais susiduria šiandien Lietuva yra išskirtiniai, ir mūsų pareiga bei atsakomybė prieš valstybę bei mūsų piliečius reikalauja juos atremti kartu su mūsų svarbiausiais strateginiais partneriais.

Todėl, apgailestaudamas dėl galimų laikinų nepatogumų, nuoširdžiai viliuosi, kad suprasite tokio sprendimo motyvus, o susitikti gyvame suvažiavime galėsime pačiu artimiausiai įmanomu metu“, – apgailestavo G.Landsbergis.

Partijos nariams skirtame laiške jos lyderis taip pat plačiau paaiškino, koks esą yra svarbus šis vizitas: „Lietuva šiuo metu susiduria su daugybe iššūkių vienu metu, kuriuos gavę žmonių pasitikėjimą per rinkimus, turime pareigą ir atsakomybę atremti.

Kovojame ne tik su Covid-19 sukelta pandemija, bet ir su Lietuvai nedraugiškų valstybių vykdomu spaudimu bei hibridine agresija.

Šiuo metu už Lietuvos sienų vyksta „Zapad 2021“ karinės pratybos, kuriose dalyvauja Rusija ir Baltarusija. Tebesitęsia Lukašenkos režimo vykdomos hibridinės atakos ne tik prieš Lietuvą, bet ir prieš visas ES nares organizuojant neteisėtų migrantų srautus.

Susiduriame ir su komunistinės Kinijos diplomatiniu ir nesąžiningu ekonominiu spaudimu dėl Lietuvos taikaus siekio plėtoti abiem pusėm naudingus ekonominius ir kultūrinius dvišalius santykius su Taivanu.

Visų šių įvykių kontekste užsienio politikoje vadovaujamės pamatinėmis laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybėmis, aktyviai prisidedame prie mūsų partnerių NATO ir ES pastangų ginti demokratijos ir laisvės erdvę regione ir pasaulyje.

Lietuvos principinga vertybinė laikysena ir veikimas užsienio politikoje sulaukia didelio tarptautinio dėmesio, įvertinimo ir palaikymo.

Mieli bendražygiai, turiu Jums pranešti, kad prieš keletą dienų sulaukiau kvietimo būtent šią savaitę atvykti į Vašingtoną ir atstovauti Lietuvai bei dvišaliame formate susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Tai yra itin svarbus įvykis mūsų šaliai ir Lietuvos vykdomos užsienio politikos įvertinimas ir proga kartu su JAV pagalba spręsti svarbiausius mūsų ir regiono saugumo iššūkius.

Amerikos parama atremiant autoritarinių režimų spaudimą, užtikrinant Lietuvos saugumą ir ginant demokratines vertybes šiuo sudėtingu laikotarpiu yra itin svarbi mūsų valstybei, todėl kaip Lietuvos užsienio reikalų ministras privalau dalyvauti šiame susitikime“.

Beje, dėl staiga atšaukiamo partijos suvažiavime tarp jos narių kilo šioks toks sambrūzdis. Šaltinių žiniomis, kai kurie jų ėmė domėtis, ar apie G.Landsbergio vizitą nebuvo žinoma iš anksto.

Politikos kuluaruose iš karto pasigirdo įvairių svarstymų, kad galbūt G.Landsbergis išvyko į užsienį norėdamas išvengti galimų diskusijų apie žiemą turėjusius vykti partijos lyderio rinkimus, kuriuose dabartinis jos vadovas išvengė konkurencijos.

Vis dėlto vienas iš konservatorių lyderių, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma portalui lrytas.lt tvirtino, jog suvažiavimas atšaukiamas tik dėl iš anksto nenumatyto svarbaus G.Landsbergio vizito į JAV.

J.Razma juokavo, kad jeigu suvažiavime būtų keliamas klausimas dėl žiemą vykusių procedūrų teisėtumo ar kas nors norėtų pareikšti nepasitikėjimą partijos lyderiui, per savaitę niekas turbūt nepasikeistų. „Kiek žinau, suvažiavimas įvyks, tik savaitę vėliau. Todėl gal nereikėtų veltis į sąmokslo teorijas. Priežastis čia yra labai aiški ir, manau, pateisinama“, – sakė jis.

Konservatorius taip pat abejojo, ar būtų tikslinga rengti suvažiavimą, kuriame negalėtų dalyvauti partijos lyderis. „Pirmininkas turės pateikti ataskaitą, jis taip pat turi išskirtines teises pateikiant kandidatus į partijos prezidiumą, kitus valdymo organus. Tai padaryti be jo būtų neįmanoma“, – paaiškino politikas.

Partijos Priežiūros komiteto vadovas Valdas Benkunskas aiškino, kad G.Landsbergis naujuoju partijos pirmininku jau yra patvirtintas tarybos nutarimu ir atitinkamo dokumento suvažiavime tvirtinti dar kartą nereikia, jis tik paskelbiamas. 

V.Benkunskas taip pat informavo, kad komitete šį vakarą bus svarstomas G.Landsbergio prašymas sudaryti galimybę šį savaitgalį planuotą suvažiavimą leisti perkelti į kitą savaitgalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.