Liberalų sąjūdžio vedle perrinkta V. Čmilytė-Nielsen: iššūkiai man patinka

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tiesioginiuose Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose nesunkiai įveikė vienintelį buvusį varžovą – parlamentarą Andrių Bagdoną, ir partijai vadovaus dar dvejus metus.

 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čmilytė-Nielsen.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 18, 2021, 4:19 PM, atnaujinta Sep 18, 2021, 5:24 PM

Nuo ketvirtadienio vykę Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimai baigėsi šeštadienį Trakuose vykusiame partijos suvažiavime. Už V.Čmilytę-Nielsen balsavo 670, už jos pavaduotoją A.Bagdoną – 184 liberalai iš 854 balsavusiųjų.

Trakus liberalai suvažiavimui pasirinko neatsitiktinai – spalio 10-ąją čia vyks mero rinkimai. Jie rengiami po to, kai balandį mirus parlamentarui Kęstučiui Glaveckui buvusi Trakų rajono merė Edita Rudelienė tapo Seimo nare.

Dabar į šį postą taikosi Trakų rajono savivaldybės administracijos vadovas Andrius Šatevičius. Jam dėl mero posto teks varžytis ir su Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos iškeltu buvusiu susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi.

Galbūt todėl Liberalų sąjūdžio pasveikinti į suvažiavimą atvykusi premjerė Ingrida Šimonytė ironizavo, kad dabartinė valdžia sulauktų mažiau kritikos, jei užsiimtų kotletais ir keliukais.

Taip I.Šimonytė netiesiogiai įgėlė buvusiai Vyriausybei ir vienam jos ministrų J.Narkevičiui, kuriam teko aiškintis dėl Abu Dabyje suvalgytų kotletų bei dėl išasfaltuoto kelio, vedančio link Sauliaus Skvernelio namų.

Žvarbaus oro nepabūgusi ir koalicijos partnerių pasveikinti atvykusi I.Šimonytė sulaukė gausių plojimų. Daug santūriau buvo pasitikta į sceną užkilusi Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

Buvusi Liberalų sąjūdžio aktyvistė politinės korupcijos byloje teisiamą partiją paliko prieš Vilniaus mero rinkimus. Dabartinė ekonomikos ir inovacijų ministrė priminė, kad abi po Seimo rinkimų valdžioje atsidūrusios partijos priklauso Europos liberalių partijų šeimai. „Kaip ir visose šeimose, joje irgi būna visko – būna ir meilės, būna ir skyrybų“, – sakė buvusi liberalė, dėkojusi V.Čmilytei-Nielsen ir už išlikusią draugystę, ir už lyderystę.

Trakų pilies fone gryname ore pradėtą Liberalų sąjūdžio suvažiavimą šeštadienį lydėjo itin nepalankūs orai – lietus ir vėjas. Dėl to sugriuvo iš anksto rengtas renginio scenarijus – teko atsisakyti pakviestų muzikantų pasirodymo.

A.Armonaitė šeštadienio oro sąlygas Trakuose palygino su dabartinei Vyriausybei tenkančiais išbandymais. „Bet aš noriu pakviesti nepadaryti klaidos – nepagalvoti, kad ta kritika dėl pandemijos valdymo, dėl vakcinų, kuri liejasi iš kelių piktų žmonių, yra tautos politinis balsas. Tai – kelių piktų žmonių kritika, jie tokią teisę turi. Bet keli pikti žmonės negali diktuoti valstybėje sprendimų, ypač kai yra tokios sudėtingos ir netobulos aplinkybės“, – Trakuose kalbėjo ministrė.

I.Šimonytė juokavo, kad dėl oro sąlygų jaučiasi lyg dalyvautų konservatorių suvažiavime: „Viskas lyg pagal geriausią Andriaus Kubiliaus taisyklę, kad geriausi keliai – ne mūsų keliai“.

V.Čmilytė-Nielsen pastebėjimą, kad jai itin malonu po ilgo laiko su partijos nariais susitikti gyvai, palydėjo nuo vėjo ir lietaus susigūžusių liberalų juokas. „Nedideli išbandymai lietumi ir vėju mus tik užgrūdins. Tikiuosi, kad tie išbandymai, kurie mums šiandien yra tekę, netrukus pasibaigs“, – sakė Seimo pirmininkė.

Liberalų sąjūdžio vadove V.Čmilytė-Nielsen tapo, kai partija buvo opozicijoje ir negailėjo kritikos buvusiai valdžiai, kurią tuomet peikė ir dėl pandemijos valdymo.

Vėliau, naujienų portalo lrytas.lt paklausta, ar lengviau vadovauti partijai esant opozicijoje ar atsidūrus valdžioje, Liberalų sąjūdžio pirmininke perrinkta V.Čmilytė-Nielsen kalbėjo, jog skirtumas akivaizdus.

„Man per neilgą laiką teko pabūti įvairiose pozicijose – buvau opozicijos lydere, dabar esu kitoje pusėje. Manau, tam tikra iliuzija manyti, kad kada nors gali būti valdžioje, turėti atsakomybę ir tikėtis, jog laikai bus tik šviesūs.

Todėl aš labai ramiai žvelgiu į šiandieninę situaciją, nors suprantu, kad Vyriausybei tenka labai didelis krūvis, kai reikai daryti maksimaliai gerus sprendimus, nors idealių jų, žinoma, nėra“, – pripažino Liberalų sąjūdžio vedlė.

Seimo pirmininkė tvirtino, kad kandidatuoti dar vienai kadencijai ji apsisprendė pakankamai lengvai. „Man atrodė, kad dar ne viską padariau kaip partijos pirmininkė. Dabartiniu laikotarpiu atsitraukimas, nekandidatavimas būtų buvęs nelogiškas“, – sakė vienos iš valdančiųjų partijų lydere perrinkta V.Čmilytė-Nielsen.

Beje, pastaruoju metu ji vis dažniau įvardijama kaip galima kandidatė būsimuose prezidento rinkimuose. Paklausta, ar pati jau svarsto tokią galimybę, V.Čmilytė-Nielsen išsisuko nuo tiesaus atsakymo. „Galiu tik patvirtinti, kad iš tiesų man tada jau bus 40 metų“, – juokėsi 38 metų rugpjūtį sulaukusi Seimo pirmininkė.

Politikė teigė, kad dabar visas jos dėmesys yra sutelktas į Seimo pirmininkės darbą, tačiau neslėpė, jog dabartinė veikla jai prie širdies. „Tokie iššūkiai man patinka“, – lrytas.lt sakė V.Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.