Į JAV išvykusio G. Nausėdos delegacija – išskirtinai gausi: tik kodėl nenorėta jos viešinti?

Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje dalyvavęs prezidentas Gitanas Nausėda, atrodo, pasistengė nušluostyti nosį ir savo pirmtakams, ir daugelio kitų valstybių vadovams. Lietuvos prezidentą lydėjo kaip niekad gausi delegacija.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijas Niujorke paprastai surengiama ir nemažai įvairių dvišalių susitikimų.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijas Niujorke paprastai surengiama ir nemažai įvairių dvišalių susitikimų.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Gitanas Nausėda su komandos nariais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda su komandos nariais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėdą į Niujorką lydėjo ir jo sutuoktinė D.Nausėdienė. Pirmajai šalies poniai buvo sudaryta speciali programa.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Nausėdą į Niujorką lydėjo ir jo sutuoktinė D.Nausėdienė. Pirmajai šalies poniai buvo sudaryta speciali programa.<br>G.Šiupario nuotr.
Gitanas Nausėda, Raminta Stanaitytė-Česnulienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Raminta Stanaitytė-Česnulienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 10:11 AM, atnaujinta Sep 24, 2021, 12:02 PM

Į 76-ąją Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją G.Nausėda išvyko rugsėjo 19 dieną. Jo vadovaujamoje delegacijoje, be trijų apsaugininkų, – net aštuoniolika asmenų.

Niujorke prezidentą lydi jo žmona Diana Nausėdienė, Lietuvos ambasadorė JAV Audra Plepytė, Lietuvos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Rytis Paulauskas, šalies vadovo vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė, Lietuvos generalinė konsulė Čikagoje Sigrida Mulevičienė, Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Vaclovas Šalkauskas.

G.Nausėdą lydinčioje delegacijoje – ne tik jo dešinioji ranka užsienio politikos srityje A.Skaisgirytė, bet ir dar viena patarėja užsienio politikos klausimais Skirmantė Straigienė.

Žinias apie G.Nausėdos vizitą JAV skleidžia irgi dvi patarėjos – jo atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė ir jos pavaldinė Jolanta Lukošienė.

Prezidentą taip pat lydi jo kabineto vyriausioji patarėja Ieva Ulčickaitė, patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Vaidas Augustinavičius, vyriausioji patarėja protokolo klausimais Elona Kazakevičienė, Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento Prezidento protokolo skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Macijauskas, „Investuok Lietuvoje“ komandos vadovė Monika Vilkelytė, fotografas Robertas Dačkus ir operatorius Valentinas Voitovas. Pastarieji du Prezidentūroje dirba Komunikacijos grupės specialistais.

Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje dalyvauja ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jį lydi du Užsienio reikalų ministerijos diplomatai ir atstovė spaudai. Ministras į JAV išvyko dar rugsėjo 13-ąją. Iki prasidedant Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai jis buvo susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, JAV Senato nariais, verslininkais.

Informacijos neviešino

„Lietuvos rytui“ bandant aiškintis, kas su šalies vadovu išvyko į Ameriką, informacijos iš Prezidentūros gauti nepavyko. Jos atstovai perdavė tik aptakų atsakymą: „Prezidento delegacijos, jam vykstant su vizitais į tarptautinius susitikimus, yra sudaromos pagal diplomatinį protokolą, atsižvelgiant į konkretaus vizito programą. Šios savaitės prezidento vizito JAV tikslas – ne tik dalyvavimas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, dvišaliai ir daugiašaliai susitikimai jos metu, bet ir susitikimai su JAV verslo atstovais, taip pat JAV lietuvių bendruomenių aplankymas Čikagoje, susitikimas su Lietuvos garbės konsulais JAV.“

Kodėl Prezidentūra slapukauja, neaišku. Tačiau žinių apie šalies vadovo palydą nesunkiai pavyko surasti teisės aktų registre, kur rugsėjo 17-ąją buvo paskelbtas G.Nausėdos pasirašytas potvarkis dėl jį lydinčios delegacijos sudarymo.

Potvarkyje taip pat nurodyta, kad visas vizito JAV išlaidas prisiima Prezidentūra.

Tiesa, kiek tokios išties gausios delegacijos kelionė atsieis, nenurodyta.

Šiuo metu skrydžių kompanijos siūlo bilietus į Niujorką iš Vilniaus su persėdimu kokiame nors Europos oro uoste, kurių kainos svyruoja nuo 330 iki 800 eurų.

Kartu – ir grimuotoja

Atsitiktinai ar ne, portalo lrytas.lt žiniomis, JAV tuo pat metu kaip ir oficiali delegacija, lankosi ir D.Nausėdienės grimuotoja Inga Kaušinė, kuri rūpinasi prezidento žmonos grožiu.

Pastarosiomis dienomis I.Kaušinė savo socialinių tinklų paskyrose talpina vaizdus ir įspūdžius iš kelionės JAV. 

Nustebino delegacijos dydis

Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis, vertindamas itin gausią prezidento palydą, tvirtino, kad nei su Vyriausybe, nei su Seimu šis vizitas į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją nebuvo tinkamai aptartas.

„Stebina ne tik tokia didelė šalies vadovo delegacija, kurioje yra net po kelis tos pačios srities patarėjus, bet ir tai, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas negavo informacijos apie šio vizito tikslus. Anksčiau bent jau su prezidentų patarėjais užsienio politikos klausimais pasikalbėdavome, aptardavome, kas, kur ir dėl ko važiuoja.

Be to, žinant, kad visai neseniai JAV vyko užsienio reikalų ministro G.Landsbergio vizitas, kurio metu jis susitiko su aukštais šios šalies pareigūnais, būtų buvę labai gerai pasitarti, kaip užtikrinti tų vizitų tęstinumą“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Pirmtakai buvo kuklesni

Pasklaidžius Prezidentūros archyvą galima įsitikinti, kad buvę šalies vadovai į kasmet vykstančias Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijas keliaudavo su gerokai kuklesnėmis savo patarėjų palydomis.

Antai dvi kadencijas šaliai vadovavęs Valdas Adamkus dažniausiai apsiribodavo keliais patarėjais. Tiesa, jį beveik visada lydėdavo užsienio reikalų ministrai ir žmona Alma.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė 2017 metais į Niujorką vyko su septynių žmonių delegacija, įskaitant jos asmeninius fotografą ir operatorių.

2018 metais ją lydėjo dvylikos patarėjų komanda.

Verda diplomatinė virtuvė

Buvęs ilgametis užsienio reikalų ministras Antanas Valionis per savo darbo laiką nebuvo praleidęs nė vienos Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos.

„Žinodavau, kad kiekvienais metais rugsėjo mėnesį teks vykti į Niujorką. Ne vieną savo gimtadienį ten esu sutikęs, – šyptelėjo eksministras, gimęs rugsėjo 21-ąją. – Dalyvauti Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pirmiausia būtina šalių prezidentams ir užsienio reikalų ministrams.

Tai jų darbas. Juk ten įvairiais formatais vyksta susitikimai ir su NATO, ir su Europos Sąjungos vadovais, ir su JAV prezidentu. Visada Amerikos prezidento vardu rengiamas priėmimas, kuriame taip pat privalu dalyvauti kiekvienos valstybės vadovams bei diplomatijų šefams.

Deramai pasiruošus vizitui į Niujorką galima surengti ir nemažai dvišalių susitikimų. Ten labai gera vieta diplomatinei virtuvei, jei reikia išspręsti vieną ar kitą problemą.“

Bene įsimintiniausias A.Valionio vizitas buvo 2003 metais. Tada į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją atsisakė vykti tuometis šalies vadovas Rolandas Paksas. Jis tada nutarė geriau vykti į Pietų Kaukazą.

„Man vietoj prezidento teko ir kalbą sakyti“, – prisiminė buvęs užsienio reikalų ministras.

Iš aukštos tribūnos skundėsi kaimynais

Pandemija, Rusijos ir Baltarusijos režimų agresyvūs veiksmai, klimato kaita – tokios buvo pagrindinės prezidento G.Nausėdos kalbos Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje temos.

„Kelias pirmyn veda plačiai naudojant saugias ir veiksmingas vakcinas. Mums reikalingas aktyviai veikiantis pasaulinis dalijimosi vakcinomis mechanizmas, kuris padėtų apsaugoti kiekvieną, taip pat ir pažeidžiamiausius asmenis. Nerimą kelia tai, kad pandemija dar labiau didina skurdą ir nelygybę pasaulyje. Pasaulio gyventojus skaido vis didėjantis atotrūkis švietimo, socialinės apsaugos ir skaitmeninio junglumo srityse“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Be to, pasak G.Nausėdos, kovą su pandemija gerokai apsunkina ir „infodemija“ – neteisinga ir klaidinanti informacija.

Lietuvos vadovas taip pat priminė Krymo okupaciją, karą Rytų Ukrainoje ir tebesitęsiančią Rusijos agresiją Sakartvele bei dalies šios šalies teritorijos okupaciją. G.Nausėda kalbėjo ir apie stiprėjančias represijas pačioje Rusijoje.

Prezidentas, be kita ko, priminė brutalų protestų prieš prezidento rinkimų rezultatus Baltarusijoje numalšinimą ir teigė, kad tenykštis režimas darosi vis pavojingesnis pasauliui. „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske G.Nausėda pavadino „valstybės remiamu teroristiniu aktu“.

„Baltarusijos režimas taip pat išbando naujus hibridinių veiksmų metodus. Jau keletą mėnesių Lietuva reaguoja į beprecedentę hibridinę ataką. Dirbtinai sukūrusi ir nukreipusi nelegalios migracijos srautus Baltarusija siekia daryti politinį spaudimą Europos Sąjungai“, – sakė G.Nausėda.

Prezidento tvirtinimu, Lietuva remia veto teisės apribojimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje didelio masto sisteminio smurto, genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui atvejais.

G.Nausėda taip pat pasigyrė Lietuvos pastangomis kuo greičiau pereiti prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos bei lietuviškos skaitmeninės ekonomikos šuoliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.