I. Šimonytė: dabartinė ES migracijos politika leidžia suplakti į vieną krūvą labai skirtingus dalykus

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad ES lygiu bus toliau skatinama solidariau prisidėti prie fizinio barjero ir kitų priemonių, galinčių pristabdyti nelegalios migracijos srautus, įrengimo pasienyje. Be to, Vyriausybės vadovės teigimu, būtina keisti ir ES migracijos politiką, kuri, pasak jos, šiuo metu neskiria migrantų, kurie prieglobsčio prašo dėl objektyvių priežasčių, ir tų, kurie tiesiog žvalgosi lengvesnio gyvenimo.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2021, 11:23 AM, atnaujinta Nov 5, 2021, 11:35 PM

„Mes klausimą kėlėme ir kelsime, kad tos valstybės narės, kurios turi objektyvią realybę būti ES pakraštyje (nesvarbu rytiniame ar pietiniame), turėtų sulaukti daugiau bendro solidarumo ir ES dėmesio priemonėms, kurios yra reikalingos sienoms apsaugoti“, – Seime sakė I. Šimonytė.

Anot jos, ES šalys turėtų solidariau prisidėti tiek prie fizinio barjero, tiek prie kitų priemonių, galinčių apsaugoti bendrijos išorės sieną, įrengimo. Todėl, tikino premjerė, šis klausimas artimiausiu metu bus keliamas ES mastu.

„Klausimas dėl fizinio barjero ar kitų sienos priežiūros priemonių solidaresnio finansavimo bus keliamas artimiausiu metu“, – sakė Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė pažymėjo, kad Baltarusijos režimo organizuota hibridinė ataka, kuomet į Lietuvą buvo tikslingai nukreipti ir skatinami migrantų srautai, verčia apskritai persvarstyti ES migracijos politiką.

„Dabartinė migracijos politika neskiria arba leidžia suplakti į vieną krūvą labai skirtingus dalykus: žmones, kurie išties ieško politinio prieglobsčio ar prieglobsčio nuo kokios stichinės nelaimės, kažkokios tikrai objektyvios situacijos, ir žmonių, kuriems tiesiog atrodo, kad kitose šalyse žolė yra žalesnė ir dangus mėlynesnis“, – teigė premjerė.

Todėl, pažymėjo I. Šimonytė, kalbant apie tolesnę ES migracijos politiką, būtina labai aiškiai atskirti šias dvi migrantų grupes.

„Daug daugiau dėmesio turi būti skirta tam, kad į šalį, į ES galėtų pateikti tie žmonės, kuriems prieglobsčio sistema yra užmanyta: tai tie žmonės, kurie bėga nuo kažkokios objektyvios priežasties“, – sakė I. Šimonytė.

„Šiuo metu migracija per Lietuvos, Latvijos ar Lenkijos sieną nėra natūrali. Tai organizuotas srautas per hibridinę ataką“, – teigė premjerė ir apibendrindama pažymėjo, kad toliau sprendžiant nelegalios migracijos problemą būtina „sukalibruoti“ pagarbą žmogaus teisėms ir pagarbą nacionalinių sienų apsaugai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.