Šešėlinės vyriausybės pasiūlymai valdžiai – pagalba ar trukdymas?

Opozicijos ir valdančiųjų nesutarimai ir toliau tęsiasi. Siūloma pakeisti ministrus, rašomi laiškai, į kuriuos negaunama atsakymų. Apie tai, ar toks opozicijos kreipimasis į valdančiuosius yra pagrįstas ir teisingas, „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ diskutavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Matas Maldeikis ir Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Dumbliauskas.

Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šešėlinė Vyriausybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šešėlinė Vyriausybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša, Tomas Tomilinas, Giedrius Surplys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša, Tomas Tomilinas, Giedrius Surplys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šešėlinė vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šešėlinė vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 3:01 PM

LVŽS narių suformuota Šešėlinė vyriausybė siuntė jau 12 raštų Vyriausybei su pasiūlymais, kaip valdyti šiuo metu Lietuvą kamuojančias koronaviruso ir migrantų krizes. Šešėlinėje vyriausybėje Ministro pirmininko pareigas užimantis Ramūnas Karbauskis sakė, kad į pateiktus siūlymus nėra reaguojama ir kad toks elgesys gali būti pripažintas biurokratizmu.

„Mes tikrai nemažai siūlymų teikėme įvairiomis temomis. (...) Siuntėme tuos dokumentus į Vyriausybę, į Vyriausybės kanceliariją, tačiau atsakymų sulaukėme iš 12 mūsų siųstų raštų tik į vieną, kuris buvo siųstas į Aplinkos apsaugos ministeriją. (...)

Kaip mes žinome iš Lietuvoje veikiančių įstatymų, atsakyti reikia visiems ir yra terminai, per kuriuos reikia atsakyti į tuos raštus. Nesvarbu, ar tu paprastas pilietis, ar institucija – galioja tvarka. Mes dabar kreipėmės į Seimo kontrolierių, kad būtų pripažinta, kad tai yra biurokratizmas“, – sakė R.Karbauskis.

LVŽS pirmininkas taip pat teigė, kad jo manymu viešoje erdvėje Seimo pirmininkė ir Vyriausybės vadovė komentuoja situaciją net neskaitę Šešėlinės vyriausybės siųstų dokumentų.

Paklaustas, kokios reakcijos į siūlymus iš valdančiųjų tikisi, Ramūnas Karbauskis minėjo nesitikintis pritarimo, tačiau nori, jog dokumentai būtų perskaityti ir įvertinti.

„Mes iliuzijų neturime, kad mūsų pasiūlymams bus pritariama. (...) Reikia nors perskaityti, įvertinti, nors pagalvoti, ar tie pasiūlymai nėra logiški. (...) Mūsų pasiūlymai nebuvo įvertinti jokia forma, jokie sprendimai, kurie būtų panašūs į mūsų siūlymus, nėra priiminėjami“, – teigė R.Karbauskis.

TS-LKD narys Matas Maldeikis neigė tokius pareiškimus ir sakė, kad visi teikiami pasiūlymai yra girdimi.

„Teisės aktų pasiūlymais, komitetų svarstymuose šitie pasiūlymai yra girdimi. A. Veryga yra girdimas, kiti valstiečių frakcijos nariai yra girdimi, visi yra girdimi. Diskusija tikrai yra didesnė nei, sakykim, 2016-2020 metų kadencijoje. Tikrai yra kalbama ir girdima ir kai kurie pasiūlymai tikrai praeina“, – sakė M.Maldeikis.

M.Maldeikis taip pat sakė manantis, kad dabartinis pasipiktinimas yra kilęs dėl neseniai nuo LVŽS frakcijos atsiskyrusio Sauliaus Skvernelio. Seimo narys teigia, jog bandoma išsiaiškinti, kas šiuo metu yra didesnis lyderis – ar buvęs opozicijos lyderis S.Skvernelis, ar R.Karbauskis.

Pats R.Karbauskis tokius pasakymus neigė sakydamas, kad Šešėlinė vyriausybė veikia jau nuo sausio mėnesio.

„Šešėlinė vyriausybė įkurta sausio mėnesį ir ji teikia savo siūlymus jau 8 mėnesius. Šioje situacijoje apie jokį konfliktą arba išsiskyrimą net nėjo kalba. Iš pradžių Ingrida Šimonytė paminėjo, kad ji labai džiaugiasi, kad atsirado Šešėlinė vyriausybė ir kad atsiras konstruktyvus bendradarbiavimas tarp opozicijos (ir valdančiųjų – aut.)“, – sakė LVŽS pirmininkas.

MRU dėstytojas, politologas Vytautas Dumbliauskas sakė, jog šešėlinės vyriausybės yra būdingos šalims, kuriose vyrauja dvipartinė sistema. Politologas stebėjosi, kad Lietuvos atveju opozicijoje yra daugiau frakcijų, tačiau Šešėlinę vyriausybę subūrė tik viena.

„Iš tikrųjų truputį keistai atrodo, kai opozicijoje turime ne vieną ir ne dvi partijas. Viena partija sugalvojo šešėlinę vyriausybę ir, mano galva, tai nelabai rimtai atrodo. (...) Šiuo atveju, galima pritarti, kad tai yra daugiau viešųjų ryšių akcija“, – teigė V. Dumbliauskas.

Politologas taip pat minėjo, kad Šešėlinės vyriausybės sukūrimas taip pat gali būti kaip įrankis patraukti visuomenės dėmesį ir padidinti politinę vertę, kadangi LVŽS partija šiuo metu yra susilpnėjusi dėl neseniai įvykusio S.Skvernelio frakcijos atsiskyrimo ir T.Tomilino nušalinimo.

Ramūnas Karbauskis sakė, kad pasirinkimas nereaguoti į Šešėlinės vyriausybės pasiūlymus yra tiesiog valdančiųjų metodika.

„Viskas, kas šitai valdžiai nepatinka, yra nepriimama. Visi, kas sako ne tai, ką nori girdėti valdžia, yra valdžios priešai. Tai yra tiesiog konservatorių metodika tikriausiai“, – sakė R.Karbauskis.

Matas Maldeikis ieškodamas sprendimo siūlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai pirmiausia rasti bendrą sprendimą ir tada pasiūlymus teikti būtų paprasčiau.

„Galbūt toje pačioje frakcijoje reikėtų nusistatyti bendrą liniją ir supratimą, ko jie nori, ir tada tikėtis iš Vyriausybės, kad ji reaguos. Šiuo metu yra siunčiamos iš vienos frakcijos skirtingos žinutės ir turime suprasti, kad dar yra kitos frakcijos. (...) Kalbant apie Šešėlinę vyriausybę, visų pirma viduje reikia susitarti, su kokia žinia eini, ar tarkim D. Kepenio, ar A. Verygos“, – svarstė M.Maldeikis.

Vytautas Dumbliauskas taip pat teigė, kad šiuo metu Šešėlinės vyriausybės darbas gali būti prilyginamas dabartinės Vyriausybės darbo trukdymui.

„Panašu, kad R.Karbauskis nori būti antrąja Vyriausybe. Iš esmės, tai kvepia trukdymu Vyriausybei. (...) Opozicija turi kritikuoti, tam opozicija ir yra demokratijoje ir opozicija turi kritikuoti, nes valdantieji tikrai daro klaidų bet kokiu atveju bet kokioje valstybėje.

Tačiau nereikia kištis į tuos einamuosius klausimus, nes nėra kada nei Ministrei pirmininkei, nei ministrams skaityti tų laiškų. Reikia suprasti, kad yra sudėtinga situacija Lietuvoje. Opozicija gali siūlyti ir kritikuoti, bet ne taip, sakyčiau, įkyriai“, – sakė. V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.