Korupcijos skandalo sudrebinta Kelmė rinks naują merą: kas vadovaus miestui?

Po Kelmę sudrebinusio buvusio rajono mero, socialdemokrato Vaclovo Andrulio korupcijos skandalo ir nušalinimo nuo pareigų, spalio 10 dieną rengiami nauji miesto vadovo rinkimai. Dėl Kelmės rajono mero pozicijos besivaržantys net 8 kandidatai neslėpė, kad kraštą slegia daugybė problemų, ir naujienų portalui lrytas.lt nupasakojo savo viziją, kaip tas problemas sprestų.

Kandidatai į mero postą.<br>lrytas.lt koliažas.
Kandidatai į mero postą.<br>lrytas.lt koliažas.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Rimkus.<br>VRK nuotr.
Juozas Rimkus.<br>VRK nuotr.
Lina Samulytė.<br>VRK nuotr.
Lina Samulytė.<br>VRK nuotr.
Dalia Viliūnienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dalia Viliūnienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Stasys Jokubauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Stasys Jokubauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ildefonsas Petkevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ildefonsas Petkevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jolita Koryznienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jolita Koryznienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Algirdas Sakalauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Algirdas Sakalauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Egidijus Ūksas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Egidijus Ūksas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-10-03 12:58

Dalia Viliūnienė – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis kelia Dalios Viliūnienės kandidatūrą. D.Viliūnienė į Kelmės merės poziciją jau kandidatavo 2019 metais, tačiau antrajame ture pralaimėjo V.Andruliui.

Kaip pastebi D.Viliūnienė, Kelmės rajonas pagal švietimo, kultūros, ekonomikos vertinimo rodiklius užima itin žemą poziciją – lieka trečia savivaldybe nuo galo.

„Neateina jokios investicijos, nesutvarkytas švietimo tinklas, kultūra neturi apjungimo – kiekvienas dirba sau. Giriamės Kelmės krašto gamta, tačiau turizmo sektorius, sakyčiau, yra neišplėtotas, neapjungtas“, – krašto problemas įvardijo D.Viliūnienė.

Pirmiausiai D.Viliūnienė norėtų įrengti Tytuvėnų kultūros centrą. Anot jos, didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas smulkiajam verslui, taip siekiant išspręsti darbo vietų trūkumo, mažų atlyginimų problemas. Kandidatė peržiūrėtų ir smulkiojo verslo rėmimo programą.

„Viena iš pagrindinių Kelmės rajono savivaldos problemų – nekomunikavimas su žmonėmis, informacijos sklaidos trūkumas, pagalbos suteikimas, daugybė biurokratinių kliūčių“, – neslėpė D.Viliūnienė.

Galiausiai D.Viliūnienė pabrėžė Kelmės baseino svarbą, kuris taip pat galėtų pritraukti žmonių ir iš aplinkinių rajonų.

„Žinau, kad per pusantrų metų baseino nepastatysiu, bet dėsiu visas pastangas, kad tai bent pradėtų krutėti, kad mūsų vaikai, kaip ir miestų pradinukai, galėtų lankyti plaukimo pamokas, sportuoti“, – lrytas.lt sakė D.Viliūnienė.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktais duomenimis, D.Viliūnienė Šiaulių universitete įgijo rusų ir anglų kalbų mokytojos specialybę. Nuo 2014 metų buvo Kelmės specialiosios mokyklos direktorė.

Stasys Jokubauskas – Lietuvos socialdemokratų partija

Lietuvos socialdemokratų partija iškėlė Stasio Jokubausko kandidatūrą. Šiuo metu jis eina Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

„Didžiausios problemos yra tos, kurios yra arčiausiai žmogaus. Tam, kuris neturi vandens ar nuotekų, tai yra didžiausia problema. Tas, kuris gyvena prie žvyrkelio, jam ši problema didžiausia.

Toliau – sveikatos apsaugos reforma, sveikatos priežiūros įstaigos yra problema. Taip pat švietimo problemos. Pasiekimų gerinimui pradėjome įvairias problemas ir jas reikia tęsti“, – kalbėjo S.Jokubauskas.

Būtent nuotekų tinklą S.Jokubauskas įvardija kaip prioritetinį darbą, mat dėl neįgyvendintų Europos Sąjungos (ES) direktyvų, susijusių su nuotekų valymu, Lietuvai gresia sankcijos.

„Pirmas darbas būtų tęsti sėkmingai pradėtus vandentvarkos ir nuotekų darbus. Kadangi tai yra labai opi problema, dėl kurios gresia ir sankcijos iš Europos Sąjungos.

Didelė mūsų rajono teritorijos dalis yra kultūros paveldo teritorija, todėl visus tuos projektus įgyvendinti yra daug sunkiau, tai čia ir susiduriame su tokiais iššūkiais, kuriuos reikia daryti, nes atidėlioti jau nebegalima“, – kalbėjo S.Jokubauskas.

VRK duomenimis, pagal specialybę S.Jokubauskas – fizikos mokytojas. Iki 2015 metų buvo Kelmės 2-oji vidurinės mokyklos direktorius, vėliau dirbo savivaldybės adminitracijoje.

Jolita Koryznienė – „Už augančią Kelmę!“

Visuomeninis rinkimų komitetas „Už augančią Kelmę!“ iškėlė Jolitos Koryznienės kandidatūrą.

„Matome daug spręstinų dalykų ir nenorime būti vien tie, kurie kritikuoja ir neturi ką pasiūlyti. Manome, kad galėtume būti tie, kurie atnešame įvairių minčių, idėjų, ir naujesnio požiūrio. Atėjo laikas pokyčiams“, – lrytas.lt sakė J.Koryznienė.

Nepaisant žemų Kelmės rezultatų savivaldybių gerovės indekse, J.Koryzienė teigė matanti ir daug rajono galimybių.

„Gera geografinė padėtis, tai yra žemės ūkio kraštas, palankios vietos turizmui“, – vardijo ji.

J.Koryznienė įsitikinusi, kad norint pritraukti investicijas reikėtų kur kas ryžtingesnių žingsnių, taip pat dėmesio reikia socialinei sričiai.

„Rajonas yra senėjantis, neturime didelės aukštos kvalifikacijos darbuotojų pasiūlos. Vertinant tai, reikia galvoti, koks rajonas gali būti, plėsti socialinių paslaugų sritį, ir apskritai paslaugų pasiūlą. Manome, kad tam paskatinti reikėtų aktyvesnės, gyvesnės savivaldos“, – kalbėjo kandidatė.

Jei būtų išrinkta, pirmiausiai įsivertintų turimus žmogiškuosius išteklius. „Pirmiausiai reikia elementaraus administracinio pasirengimo. O toliau – šiuo metu rengiamas regiono plėtros planas 7 metams, todėl didelis darbas turi būti skiriamas šio plano rengimui“, – kalbėjo J.Koryznienė.

VRK duomenimis, J.Koryznienė įgijo vadybos ir verslo administravimo bei lietuvių filologijos specialybes. Nuo 2012 metų kandidatė – UAB „Verslo forumas“ direktorė.

Egidijus Ūksas – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai kelia Egidijaus Ūkso kandidatūrą. E.Ūksas – mero pavaduotojas, jau daugiau nei metus laikinai eina mero pareigas.

Kaip prioritetinius darbus E.Ūksas įvardija Kelmės kelių asfaltavimą, vandentvarkos projektus.

„Pirmiausiai, neabejotinai, vandentvarkos projektai, kadangi gyventojai nori patogiai gyventi, nori kanalizacijos, kokybiško geriamojo vandens. Tai didžiulis mūsų prioritetas“, – lrytas.lt kalbėjo E.Ūksas.

Taip pat konservatorius pabrėžia gydymo įstaigų pertvarką, akcentuoja Kelmės gyventojų užimtumo problemą, kurią, anot jo, dar pakoregavo pandemija.

„Vertinant pagal visus rodiklius matome, kad situacija stabilizuojasi, aišku, ji galėtų būti geresnė. Bet apie užimtumo problemas, ilgalaikį nedarbą kalba visi – nematome, kad būtume kažkuo išskirtiniai Lietuvoje. Visur tos pačios problemos yra“, – sakė E.Ūksas.

VRK duomenimis, E.Ūksas – socialinis pedagogas, taip pat istorijos ir visuomenės mokslų mokytojas. Iki 2019 metų dirbo istorijos mokytoju Kelmės J.Graičiūno gimnazijoje, nuo 2019 – savivaldybėje.

Juozas Rimkus – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) kelia Juozo Rimkaus kandidatūrą. J.Rimkus teigė apsisprendęs kandituoti po buvusio mero V.Andrulio nušalinimo nuo pareigų – anot jo, kad ir nemalonus atsitikimas, bet tragedijos tame nėra, savivalda veikia, tik jai reikia tam tikrų pokyčių.

„Kad ir nemalonūs atsitikimai, nebuvo jokios tragedijos – nebuvo nei karo, nei kažkokių epidemijų ar žemės drebėjimų. Visa institucija veikė, savivalda veikė, specialistai dirba. Reikia tik pagerinti šių specialistų darbą“, – lrytas.lt sakė J.Rimkus.

LVŽS kandidatas pasakojo politikoje esantis nuo jaunystės, teigė gerai pažįstantis žmones, politinę situaciją.

„Tikrai norėtųsi parodyti savo nuoširdumą, dar kartą pademonstruoti savo autoritetą, sąžiningumą“, – kalbėjo J.Rimkus.

„Tuo pačiu, rajoniniu lygmeniu, ten, kur trūksta – kai kam reikia diržą paveržti, kai kam reikia parodyti meilę darbui, o kai kam reikia pipirų. Toje struktūroje, jeigu viską šiek tiek sudėliojus sąžingiau, tvarkingiau ir griežčiau, manau galima pasiekti tikrai gerų rezultatų“, – įsitikinęs jis.

VRK duomenimis, pagal specialybę J.Rimkus – agronomas. Nuo 2002 metų dirbo savivaldybėje, 2016-2020 metais buvo Seimo nariu.

Lina Samulytė – Lietuvos žaliųjų partija

Lietuvos žaliųjų partija iškėlė Linos Samulytės kandidatūrą. L.Samulytė savo prioritetais įvardijo investicijų pritraukimą, naujų darbo vietų kūrimą, pagalbą vietos verslui, bendruomenėms.

„Nors politinės patirties gal ir stokoju, tačiau žinau, kad būti politiku nereiškia metų metus sėdėti savivaldybės salėje rankas sudėjus arba daug žadėti, kad ir mažai duoti. Politikas tai ne tas, kuris sutepa Kelmės įvaizdį korupcijos skandalais.

Žinau, kokiame Kelmės krašte noriu gyventi. Tikiu, kad šiame krašte gali gyventi laimingi žmonės, kurie dirba mėgstamą darbą ir augina savo vaikus. Tikiu, kad tiek senjorai, tiek ir negalios ar nelaimės ištikti žmonės gali sulaukti paramos ir paramos. Kad Kelmės kraštas gali būti patrauklus investicijoms, naujų darbo vietų kūrimui, taip pat – turistautojams“, – lrytas.lt kalbėjo L.Samulytė.

VRK duomenimis, L.Samulytė baigė vadybą ir verslo administravimą, anglų filologiją, edukologiją ir gamybos vadybą. Trejus metu buvo karjerų kasybos darbų vadovė, nuo 2020 metų UAB „Metal Production“ Rocket Cluster atstovė Skandinavijos rinkai.

Ildefonsas Petkevičius – išsikėlė pats

Save iškėlęs kandidatuoja Ildefonsas Petkevičius. Savivaldybės tarybos narys I.Petkevičius teigė, kad Kelmei reikia pokyčių – naujo požiūrio į valdymą, rajono ateitį.

Tarybos narys pabrėžė žinantis realią padėtį rajone, akcentavo tai, kad jo nesieja ryšiai su partijomis. Kaip prioritetą I.Petkevičius iškėlė verslo sąlygų gerinimą.

„Problemų yra ir švietime, ir sveikatoje, ir ypač, kas susiję su verslo aplinka. Verslas neturi „žalios gatvės“ Kelmės rajone. Į tai kreipiama mažai dėmesio, yra tam tikri trukdžiai, stabdymai verslui ateiti – ypač iš administracijos pusės“, – įvardijo I.Petkevičius.

VRK duomenimis, pagal išsilavinimą I.Petkevičius yra Žemės ūkio inžinierius – mechanikas. Nuo 1992 iki 2019 metų buvo Kelmės rajono ŽŪB „Kerkasiai“ valdybos pirmininkas.

Algirdas Sakalauskas – Darbo partija

Darbo partija kelia Algirdo Sakalausko kandidatūrą. A.Sakalauskas kalbėjo, kad didžiausia rajono problema – korupcija.

„Rajonas yra suformavęs tokią sistemą, kad tie, kas valdo, tie ir dirba tose darbo vietose – tik lojalūs rinkėjai yra visų tarnybų darbuotojai“, – lrytas.lt sakė Darbo partijos kandidatas.

„Rajone trūksta palankios aplinkos tiek verslui, tiek gyventojams, tiek jaunimui, tiek senjorams. Viskas taip nugyventa, pradedant nuo stadiono. 40 metų niekas nieko neinvestavo“, – apibendrino A.Sakalauskas.

VRK duomenimis, A.Sakaulauskas baigė Kelmės 2 vidurinę mokyklą. Nuo 1995 metų yra UAB „Nuošalė“ direktorius.

Nauji rinkimai – dėl korupcijos skandalo

2020 metų gegužę, teisėsaugininkų Kelmėje surengtos operacijos metu, iš vietos verslininko visureigio išlipęs V.Andriulis buvo sučiuptas su 5 tūkstančių eurų kyšiu. V.Andrulis buvo pripažintas kaltu už tai, kad pareikalavo iš kito asmens 10 tūkst. eurų kyšio už palankumą vykdant Tytuvėnų miesto viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą.

V.Andruliui skirta 25 tūkst. eurų bauda, jam taip pat uždrausta penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. Nuteistasis politikas teigė, jog buvo sekamas visus metus, o projektą įgyvendinusios bendrovės direktorius, anot jo, buvo jų susitikimų iniciatoriumi, jis ir provokavęs duoti kyšį.

Tiesa, ir nušalintą nuo pareigų V.Andriulį toliau lydėjo skandalai. 58 metų politikas be konkurso buvo įsidarbinęs Kelmės rajono socialinių paslaugų centre (SPC) vadybininku. Paaiškėjus šioms įsidarbinimo aplinkybėms, V.Andrulis šią darbo vietą taip pat prarado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.