A. Dulkio išpeiktas siūlymas dėl skiepų – jau Vyriausybėje: valstiečiai kaltina idėjos vagyste

Ta pati panelė, tik kita suknelė. Nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų vienkartinę išmoką dar rugpjūtį pasiūliusi ir iš valdančiųjų kritikos dėl to sulaukusi šešėlinė valstiečių Vyriausybė apstulbo – pirmadienį beveik identišką siūlymą registravo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 4, 2021, 11:49 AM, atnaujinta Nov 5, 2021, 11:31 PM

„Idėjų vagys“, – taip SADM įregistruotą projektą įvertino viena iš šešėlinės Vyriausybės teikto projekto iniciatorių, valstietė Agnė Širinskienė. Ji stebėjosi, kaip valstiečių idėja Seime „užveliama“ įvairiose procedūrose, o tuo metu valdantieji svetimus siūlymus esą pateikia kaip savo.

Savo ruožtu socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės patarėjas viešiesiems ryšiams Tomas Kavaliauskas atsikerta – ministerija nesirėmė jokiais šešėlinės Vyriausybės siūlymais. 

Dar prieš savaitę komentuodamas valstiečių siūlymą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys opoziciją ragino galvoti, ką kalba, nes gyventojams sukuria nereikalingus lūkesčius, tačiau dabar SADM pasiūlymą vadina diskutuotinu.

A.Širinskienė: idėjų vagys

SADM pirmadienį registravo įstatymo projektą, pagal kurį naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams būtų skiriama 100 eurų vienkartinė išmoka. Teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs asmuo, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t.y. trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vienkartinės išmokos dydis būtų 100 eurų. Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų. Asmuo turėtų teisę gauti tik vieną išmoką.

Tiesa, toks siūlymas – ne naujiena. Rugpjūtį mokėti pasiskiepujusiems senjorams jau pasiūlė šešėlinė valstiečių Vyriausybė. Kaip portalui lrytas.lt teigė viena iš šešėlinės Vyriausybės projekto iniciatorių A.Širinskienė, kritiką valstiečių teiktam projektui tuomet buvo išsakęs ne tik A.Dulkys, bet ir pati premjerė Ingrida Šimonytė.

„Manau, kad jų registravimas yra pripažinimas, jog mūsų pasiūlymas buvo protingas, juo labiau, jis tikrai buvo pagrįstas ir tarptautine padėtimi. Valdantieji šiuo atveju pripažino, kad, patys neturėdami idėjų, naudojasi tik opozicijos pasiūlymais. Tik gaila, kad taip labai negarbingai“, – portalui lrytas.lt sakė valstietė.

Seimo narė nurodė kartu su buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga antradienį ketinanti išplėstą įstatymo projektą registruoti iš naujo.

„Mūsų pasiūlymas yra platesnis – jie ima 75 metų ribą, pas mus yra 65 metų riba. Teisės komitete sutarėme, kad turėtų būti įtrauktos ir kitos rizikos grupės – įvairiomis ligomis sergantys asmenys, kurie taip pat rizikuoja ne mažiau negu tie, kurie yra rizikos grupėje dėl amžiaus“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Primename, kad rugpjūčio viduryje šešėlinė Vyriausybė registravo įstatymo projektą, numatantį 100 eurų vienkartinę išmoką nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenims. Išmoka siūloma asmenims, po rugpjūčio 16 dienos pasiskiepijusiems pilna schema. Skaičiuojama, kad maksimaliai valstybei tai kainuotų 16,8 mln. eurų.

Praėjusią savaitę Seimo Teisės departamentui pastebėjus, kad siūlomas projektas gali prieštarauti Konstitucijoje įtvirtintam lygiateisiškumo principui, projekto iniciatoriai nutarė projektą tobulinti – išplėsti galimą išmokos gavėjų ratą.

SADM: nesirėmėme jokiais šešėlinės Vyriausybės siūlymais

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas viešiesiems ryšiams T.Kavaliauskas stebėjosi, kodėl šie du siūlymai yra lyginami tarpusavyje.

„Kodėl tokį patį? Mes nelaikome, kad jis yra toks pats. Mes teikiame siūlymą, nes ši Vyriausybė mato bendrą tos amžiaus grupės mirtingumo ir sergamumo lygį. Imamasi greitų ir operatyvių sprendimų tam, kad kiek įmanoma sumažintume žmonių hospitalizacijų ir ypatingai mirtingumo skaičių. 75+ amžiaus grupėje mirtingumas siekia du trečdalius.

Mes nesirėmėme jokiais šešėlinės Vyriausybės siūlymais. Tai tiesiog atėjęs siūlymas iš objektyvių duomenų, kuriuos turi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). O mes esame tik įstatymo teikėjai, nes „Sodra“ gali greičiausiai išmokėti ir atlikti tuos mokėjimus 75+ amžiaus senjorams, kurie pasiskiepys“, – aiškino jis.

Anot T.Kavaliausko, paskaičiuota, kad jeigu visi likę nevakcinuoti vyresni nei 75 metų senjorai pasiskiepytų nuo koronaviruso, o tie, kurie jau yra pasiskiepiję – revakcinuotųsi, iš viso išmokoms prireiktų 27 mln. eurų.

A.Dulkys jau žiūri nuosaikiau?

Įtarimų valstiečiams kelia ir tai, kad šešėlinės Vyriausybės siūlymą senjorams už skiepą mokėti pinigus prieš savaitę sukritikavo sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys. Tuomet jis tvirtino, kad toks įstatymas atvertų Pandoros skrynią.

„Labai svarbu, kuriame etape tokie dalykai siūlomi. Asmeniškai manau, kad tai yra labai diskutuotinas klausimas, nes tada praveriame Pandoros skrynią. Galime pradėti klausti, ar reikėtų mokėti tiems, kurie nenori eiti į rinkimus, ar reikėtų dar už kažką mokėti žmonėms. Visada yra teisingumo jausmo klausimas.

Šiandien, kai yra pandeminė, ekstremali situacija ir kada viskas skaičiuojama valandomis, o kiekviena gyvybė turi savo kainą, be abejo, kad tos diskusijos turi ir kitus aspektus. O galbūt visuomenė gali susitaikyti su tuo, kad štai, mokėkime tokią kainą už tai, kad šie žmonės nezuikiautų, kad jiems visuomenės interesas būtų aukščiau“, – sakė A.Dulkys.

Tiesa, pirmadienį, kai panašų projektą registravo SADM, ministras kalbėjo nuosaikiau – esą galima diskutuoti apie pinigines išmokas už skiepą nuo COVID-19, tačiau konkrečiai į SADM pasiūlymą jis tikino dar neįsigilinęs, nors SADM atstovas portalui lrytas.lt nurodė, kad įstatymo .projektas buvo derinamas su visa Vyriausybe.

„Aš esu ne kartą pasisakęs, kad tai yra diskusinis elementas, bet dabar konkrečiai šitų projektų nesu matęs, tai nekomentuosiu“, – pirmadienį Vyriausybėje sakė ministras.

Jo teigimu, svarbiausia, kad žmogus skiepytis apsispręstų pats.

„Įvairios priemonės turi savo ilgesnį ir trumpesnį poveikį. Iki šiol net ir patys geriausi siūlymai veikdavo tik trumpą laiko tarpą ir ilgą laiko tarpą veikia tik tai, kad žmogus apsisprendžia savo viduje, savo sutarimu. Turime suprasti, kad eina kalba ne tik apie pasiskiepijimą dabar, o apskritai apie mūsų požiūrį į sveikatą ir į skiepijimą“, – aiškino A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.