Niuksų Vyriausybė jau sulaukia ir iš savų: valdančiosios koalicijos partneriai turi priekaištų

Pastebėjus galimą ryšį tarp populiariausių šalies politikų pareiškimų apie forsuojamą vakcinacijos skatinimo procesą ir sumažėjusius besiskiepijančių skaičius, valdančiosios koalicijos atstovai teigia, kad politikai turėtų prisiimti atsakomybę už savo žodžius.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 8:20 PM

Tiesa, valdantieji kritiški ne tik opozicijos politikų, bet ir Vyriausybės komunikacijos atžvilgiu – anot jų, norėtųsi pirma sutarti dėl bendros pozicijos, o tik paskui ištransliuoti ją į viešumą.

Kas prisiims atsakomybę?

Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo, kad pasvarstymai apie pandemijos valdymą liejasi iš visų pusių, tačiau kai kurios politikų pastabos iš tiesų gali būti žalingos.

„Pasvarstymai apie pandemijos valdymą liejasi iš visų pusių. Man tik gaila, tiesą sakant, prisiminus vasarą, kai buvo teigiama ir iš Prezidentūros, ir iš kai kurių opozicinių partijų, neva per grubiai yra skatinamas vakcinavimas, kad reikėtų tai kažkaip švelniau daryti.

Mano galva, tai kainavo ne vieną tūkstantį nepaskiepytų žmonių, o gal ir vieną kitą gyvybę“, – pabrėžė V.Mitalas.

Laisvietis pastebėjo, kad valdančiojoje koalicijoje pasitaiko įvairių nesusikalbėjimų, valdantieji skiepijimo skatinimo prasme kalba pakankamai vieningai.

„Ši Vyriausybė, valdančioji dauguma siekia, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasiskiepyti. Tuo tarpu kitų pasvarstymai apie tai, kaip čia reikėtų lėčiau siekti, kad kiti pasiskiepytų, man tikrai jokio įspūdžio nedaro“, – sakė V.Mitalas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas laikėsi dar griežtesnės pozicijos. Anot jo, politikai turi prisiimti atsakomybę už savo žodžius, suprasti, kokią įtaką jų pasisakymai gali turėti gyventojų sprendimams.

„Galima ieškoti kaltų (dėl nepasiskiepijusių vyresnio amžiaus gyventojų – aut.past.), bet aš noriu pasakyti: politikai turi prisiimti atsakomybę už savo pasisakymus. Jeigu vieną dieną vienaip, kitą dieną kitaip kuris nors nuosekliai agituoja prieš skiepijimą, tai politikai turi suprasti – į jų žodžius įsiklausoma.

Kiekvienas politikas už savęs turi tam tikrą gerbėjų, fanų sluoksnį. Kiekvieno, kuo aukštesnio, ryškesnio politiko pasakymas atsiliepia labai daugeliui žmonių. Susipraskite – net ir Kepenis turi daug fanų už savo nugaros, ir jis tuo naudojasi kita linkme negu aš norėčiau“ – laidoje kalbėjo E.Gentvilas.

Savikritikos – netrūksta

Tiesa, valdančiosios koalicijos atstovai pripažįsta, kad komunikacijos klaidų neišvengė ir jie.

Valdantieji ne kartą sulaukė kritikos, jog „tarpusavyje nesikalba“. Pavyzdžiui, dar pirmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teikto 100 eurų išmokos nepasiskiepijusiems senjorams projekto sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė dar nematęs.

V.Mitalas kalbėjo, kad jeigu galėtų, siektų patobulinti būtent šį valdančiųjų darbo aspektą – pirma sutarti dėl bendros pozicijos, o tik paskui ištransliuoti ją į viešumą.

„Ši valdžia turi vieną didelį iššūkį ir yra užsibrėžusi vieną tikslą, tai matosi iš jų veiksmų – politikoje veikti daug atviriau negu veikė ankstesnieji.

Iš dalies matome daug įvairiausių pasvarstymų, kurie nebūtinai yra konkrečių pakeitimų stadijoje.

Iš atskirų politikų, iš Seimo tribūnos, vietos, skirtos diskutuoti apie idėjas, tai atrodo natūraliau. Iš Vyriausybės pusės, kai kada tokie neparuošti dalykai, kurie yra tik idėjos, bet ne konkretūs projektai, planai arba veiksmai, gal kai kada ir neįprastai atrodo“, – pripažino V.Mitalas.

Politikas pabrėžė, kad ypač tokiais jautriais klausimais, pavyzdžiui, kaip Lietuvoje atrodys mokesčiai, valdantieji bent jau būtų pasitvirtinę bendrą kryptį.

„Šiuose klausimuose norėtųsi vieningesnės pozicijos, kuri gimsta anksčiau prieš kam nors viešai kalbant, transliuojant į viešumą“, – įvertino V.Mitalas.

Tokį patį lūkestį išsakė ir liberalas E.Gentvilas, bendro sutarimo norėjęs ir dėl 100 eurų išmokos dar nepasiskiepijusiems senjorams – anot jo, tokie dalykai turėtų būti „iš anksto aptarti, gautas palaiminimas, ir tada prabylama“.

„Savaitę laiko šnekama iš ministerijos varpinės, bijau, kad šiomis dienomis vakcinavimas tarp pagyvenusių žmonių tik mažėja. Jei būčiau garbingo amžiaus senukas, kodėl turėčiau šiandien skiepytis – gal palauksiu savaitę ar dvi, kol duos šimtą eurų?“, – svarstė liberalas.

E.Gentvilas teigė abejojantis, ar tai – labai efektyvi priemonė, mat garsiai pradėti svarstymai dėl išmokos, kurie gali užtrukti ilgą laiką, galėtų dar labiau sulėtinti vakcinacijos procesą.

Negana to, prieš savaitę A.Dulkys išsakė itin skeptišką vertinimą valstiečių šešėlinės Vyriausybės atžvilgiu, pasiūliusios beveik identišką išmoką pasiskiepijusiems 65 ir vyresniems gyventojams.

„Man atrodo, kad mes galėjome valdančiojoje daugumoje pasitarti: „Žiūrėkite, čia yra toks valstiečių siūlymas, tas susilauks tam tikro mobingo iš valstiečių mūsų atžvilgiu, kaip darome?“ Susitariame, kaip darome, imame ir padarome.

Dabar prasideda diskusijos Vyriausybės kabinete, kur iš šalies žiūrėdami, matote: viena ministrė entuziastinga, kitas, kertinis ministras – labai skeptiškas. Vengti tokių situacijų“, – pabrėžė E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.