Už neapykantos prieš homoseksualus kurstymą nubausto kandidato į Seimą bėdos nesibaigia

Rinkimų į Seimą debatų laidoje neapykanta homoseksualams pratrūkęs Lietuvos liaudies partijos kandidatas Pranciškus Valickas brangiai sumokės už savo žodžius. Jis teisiamas dėl pasipriešinimo policijai.

Vieną nuosprendį jau išklausęs P.Valickas pirmadienį vėl stojo prieš teismą. Šį kartą jis teisiamas už pasipriešinimą policijos pareigūnams Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vieną nuosprendį jau išklausęs P.Valickas pirmadienį vėl stojo prieš teismą. Šį kartą jis teisiamas už pasipriešinimą policijos pareigūnams Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 7:31 AM

„Jie yra iškrypėliai. Jeigu jiems bus leista įsivaikinti vaikus, jie galės juos kankinti, išnaudoti, žaginti, taip bandoma prastumti pedofilijos organizavimą“, – tokie 2020 metų rugsėjo 23 dieną debatų laidoje ištarti P.Valicko teiginiai neliko neįvertinti.

67 metų P.Valicką Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino kaltu dėl neapykantos kurstymo ir skyrė 5000 eurų baudą.

Teismas konstatavo, kad Lietuvos liaudies partijos kandidato teiginiai politinių debatų laidoje niekaip nebuvo susiję su kitų kandidatų politine veikla ar jų sprendimais.

„P.Valickas perėjo į homoseksualių žmonių įžeidinėjimą ir menkinimą dėl jų asmeninių savybių ar privataus gyvenimo. Pasirinkęs žeminančią, niekinančią leksiką P.Valickas viešai tyčiojosi iš homoseksualių asmenų, jie buvo niekinami dėl savo seksualinės orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų“, – išnagrinėjęs baudžiamąją bylą paskelbė teismas.

Dėl P.Valicko protrūkio į teisėsaugą kreipėsi Laisvės partijos atstovai – Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, tačiau jiems ne iškart pavyko pasodinti pensininką į teisiamųjų suolą.

Gavę T.V.Raskevičiaus ir E.Dobrovolskos pareiškimą policijos pareigūnai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą pasiteisinę, kad P.Valickas tik išreiškė savo nuomonę.

Sprendimas nekelti bylos buvo apskųstas Vilniaus apygardos prokuratūrai, jos vyriausiasis prokuroras Justas Laucius panaikino policijos pareigūnų nutarimą ir nurodė tyrimą atlikti.

„Neatlikus ikiteisminio tyrimo negalima padaryti vienareikšmiškos išvados“, – tąkart nurodė prokuratūra.

Vilniaus miesto apylinkės teismas P.Valicką įpareigojo baudą sumokėti per dvejus metus.

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti dar vieną buvusiam kandidatui į Seimą iškeltą baudžiamąją bylą.

Šįkart P.Valickas teisiamas dėl tų pačių metų gruodžio 5-ąją Vilniaus centre įvykusių nesankcionuotų eitynių, kuriose pensininkas kartu su keliais bendraminčiais protestavo prieš suvaržymus, kurie buvo įvesti dėl koronaviruso pandemijos.

P.Valickas su dar 11 COVID-19 neigiančių asmenų apsivilko kalinių drabužiais, prisisegė lapus su užrašu „Aš laisvas“, antrankiais susirakino rankas bei kojas ir vaikščiojo po Katedros aikštę.

Policijos pareigūnai kurį laiką į juos nekreipė dėmesio, tačiau kai keistosios eitynės patraukė Gedimino prospektu, nusprendė išsiaiškinti, kas surengė šią akciją ir kas joje dalyvauja.

Sustabdytas pareigūnų P.Valickas pasipriešino, trenkė vienam policininkui, todėl buvo sulaikytas ir išvežtas į policijos komisariatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.