Sureagavo į kalbas apie A. Dulkio atleidimą: mato tik du atvejus, kada jį reikėtų keisti

Kylant vis daugiau klausimų apie sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio darbą ir jo tinkamumą savo pareigoms, valdantieji teigia apie jo atstatydinimą nesvarstantys. Opozicinės partijos savo ruožtu pasigenda ne tik atsakomybės už pandeminės situacijos valdymą, bet ir konstruktyvaus dialogo prie bendro politikų stalo.

Arūnas Dulkys. <br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys. <br>T.Bauro nuotr.
 Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys ir Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys ir Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Razma<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Razma<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
 Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 2:05 PM

Apie naujausias politines aktualijas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ diskutavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė bei Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma.

Ministro patraukti dar neplanuoja

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pareiškė, kad ministras A.Dulkys turi du kelius – kuo greičiau parodyti išeitį, kaip išeiti iš sudėtingos pandeminės situacijos, arba trauktis iš posto. Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma svarstė, kad prezidentą dėl šių žodžių galima suprasti ir net jam pritarti, tačiau šalies lyderio iniciatyvos jis taip pat pasigenda.

„Jeigu ministras nežino, kaip pataisyti padėtį savo srityje, ypač, kai ta padėtis dėl tam tikrų aplinkybių yra sudėtinga, tai jis turi galvoti apie pasitraukimą. Trečio varianto, matyt, nėra. Tik aš prezidentui taip pat pasakyčiau, kad jis galėtų labiau išnaudoti savo, kaip lyderio, telkiančios lyderystės galimybes.

Aš neprisimenu, kad prezidentas būtų sukvietęs ir poziciją, ir opoziciją, ir įvairius ekspertus pasikalbėti, kokios čia gali būti išeitys, gerinant pandeminę situaciją“, – kalbėjo J.Razma.

Jis pridūrė, kad iš visų politinio lauko dalyvių norėtų daugiau pozityvo.

„Kritikuoti ir kaupti politinius balus labai paprasta, bet svarbiausia yra rasti geriausius sprendimus“, – aiškino Seimo vicepirmininkas.

J.Razma taip pat paneigė kalbas, kad konservatoriai jau svarsto ministro keitimo klausimą ir į diskusijas įtraukia naujas kolegų pavardes.

„Mes turime tokią savo frakcijos narių pokalbių svetainę, kur nevengiame apsikeisti nuomonėmis jautresniais klausimais, bet toje diskusijoje nei karto nebuvo kilęs pasvarstymas net užuominomis dėl ministro Dulkio atstatydinimo. Čia turbūt jau kiti už mus svarsto“, – sakė jis.

„Nematau jokių faktų ir veiksnių, kurie verstų svarstyti apie ministro pakeitimą. Manau, kad tie, kurie kritiškiau mintyse pavertina ministro situaciją, turbūt supranta, kad, esant tokiai sudėtingai pandeminei situacijai, net pats ministro keitimas neišvengiamai sutrikdo ministerijos darbą geram mėnesiui. Tai yra ne pats tinkamiausias sumanymas“, – pridūrė J.Razma.

Jo teigimu, sveikatos apsaugos ministro keitimas būtų reikalingas tik tada, jei A.Dulkys stipriai susikompromituotų arba akivaizdžiai parodytų, kad nebesugeba valdyti koronaviruso situacijos.

„Šiandien tokių požymių tikrai nematau“, – pabrėžė parlamentaras.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė savo ruožtu kalbėjo, kad sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio tinkamumu savo pareigoms opozicijos atstovai abejojo dar pernai, kai jis ir buvo paskirtas.

„Tie pokalbiai vyksta dar nuo paties ministro paskyrimo. Tada mums taip pat kėlė daug abejonių, kad būtent šis žmogus teikiamas į ministrus. <...> Matome, kad ministras galbūt nelabai supranta, kokia situacija, ir bando pasakyti, kad, jei premjerė ir dauguma pasitiki, jis gali toliau dirbti.

Bet manau, kad logiška ir paties prezidento išsakyta mintis, kad ministras susivoktų, įvertintų savo pastangas, ir nelaikytų įkaite tos pačios premjerės, priimtų sprendimą atsistatydinti“, – aiškino A.Norkienė.

Ji priminė ir neseniai kilusį laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ skandalą, kai ministerija laidos kūrėjams atseikėjo apie 10 tūkst. eurų.

„Mes taip pat kreipėmės ir į Viešųjų pirkimų tarnybą, tai manau, kad viskas dedasi, kapsi, ir tikrai tas lūžis dabar ir turėtų įvykti“, – svarstė LVŽS atstovė.

Įžvelgia viešųjų ryšių lenktynes

A.Norkienė teigė pasigendanti konstruktyvaus dialogo, ir svarstė, kad suvienyti jėgas politikams dar ne vėlu.

„Ministras dirba jau beveik metus, buvo tinkamas laiko tarpas įvertinti ir įsivertinti. Manau, kad mūsų oponavimas tikrai turi konstruktyvių pasiūlymų. <...> Galbūt reikia tų pokalbių prie bendro stalo, sėdint ir opozicijai, ir pozicijai – manau, kad tikrai verta ir nevėlu dar tą pradėti, kad ir kitą savaitę“, – aiškino ji.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas Andrius Mazuronis kiek anksčiau pastebėjo, jog Arūnas Dulkys yra lyg „akmuo po I.Šimonytės kaklu“. Vis tik J.Razma abejoja, kad premjerė dėl to akmens kankintųsi.

„Žinant premjerės būdą, jeigu ji jaustų kabant akmenį po savo kaklu, tikrai ilgai nesikankintų. Pati premjerė gali geriau jausti, kas jai yra sunkumas, o ne ponas Mazuronis. Galima jam padėkoti už rūpestį, bet ji pati apsispręs, kaip jaučiasi, ką jai daryti.

Tai yra tam tikros viešųjų ryšių lenktynės, kas kaip nors vaizdingiau, emocingiau pasisakys ministro tema sunkios pandeminės situacijos kontekste, tai ir gimsta tokie išsireiškimai“, – komentavo Seimo pirmasis vicepirmininkas.

A.Norkienė savo ruožtu teigė, kad nepastebi A.Dulkio iniciatyvos kalbėtis su opozicija.

„Kiekvieną kartą kažko paklausus ministro jis jaučiasi taip, tarsi mes jam priekaištaujame ir puolame, nors mes tik nuoširdžiai bandome išsiaiškinti situaciją. Džiaugiamės, kad ministras bent ateina pasikalbėti, o ne atsiunčia viceministrus, bet dalykinių atsakymų mes tikrai negauname“, – sakė LVŽS frakcijos seniūnė.

Ji taip pat svarstė, jog premjerė kritiką dėl Vyriausybės darbo turėtų priimti ramiai.

„Suprantu, kad krizė po krizės, tie klausimai gali nervinti, bet linkėčiau premjerei ramybės, labiau išklausymo, o ne tiesiog užsiblokavimo, kad visi tik šneka, nenorėdami padėti. Mes tikrai norime padėti, reikia tiesiog išgirsti“, – kalbėjo A.Norkienė.

Valdančiųjų atstovas J.Razma pripažino, kad šioks toks Vyriausybės ir pačios I.Šimonytės nuovargis turi jaustis, nes šiuo metu valdomos trys rimtos krizės. Pasak jo, pati premjerė į susiklosčiusią situaciją žiūri tikrai jautriai.

„Nei vienam premjerui iki šiol nėra tekę spręsti ir ieškoti nelengvų išeičių trims sudėtingoms situacijoms – ir migracija, ir sparčiai augančios energetinių išteklių kainos, ir pandemija, ir kitose srityse netrūksta reikalų. Tai premjerei krūvis yra nepavydėtinas.

Gal kažkas ją įsivaizduoja kaip geležinį žmogų, bet aš tikrai žinau, kad tai yra pakankamai jautri asmenybė. Kai kurios humoristinės laidos bando šaipytis, kaip ji čia pergyvena dėl mirčių atvejų, bet tai yra tikra. Premjerę natūraliai slegia, kad nepavyksta taip persilaužti, kaip norėtųsi toje situacijoje, kad tie skaičiai būtų žymiai mažesni.

Bendražmogiškai čia kitaip ir būti negali, nebent premjero pareigose būtų bejausmis, abejingas, šaltas biurokratas, tai premjerė tokia tikrai nėra“, – pažymėjo J.Razma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.