Vytautas Bruveris. Kai du pešasi, ir trečias ne visada laimi

Savaime suprantama, G.Nausėda nesikiša į šį grynai juridinį konfliktą, tačiau mano, kad abi pusės turėtų surasti kompromisą. Tokia buvo Lietuvos prezidento pozicija išgirdus klausimą apie tai, ką jis mano apie kulminaciją pasiekusį Europos Sąjungos ir Lenkijos valdžios karą.

Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
„Brexit“.<br>123rf nuotr.
„Brexit“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 8:35 AM

Praėjusią savaitę lenkų dešiniųjų kontroliuojamas Konstitucinis tribunolas paskelbė, kad ES teisė yra žemiau už Lenkijos teisę ir konstituciją.

Tai buvo Varšuvos politinis atsakas Briuseliui jau daugelį metų trunkančiame kare dėl Lenkijos teismų reformos, kurią ES laiko antidemokratiniu kišimusi į teismų nepriklausomybę.

Lenkijos valdžia vėl tikisi, kad ES, dar neatsitokėjusi po „Brexit“, išsigąs „Polexit“ ir ne tik atsitrauks, bet ir dar duos pinigų, kuriuos buvo įšaldžiusi grasindama visai neduoti, jei Varšuva nekapituliuos.

Bet panašu, kad tie ištižę europiečiai šįkart nusprendė kirsti iš rimtųjų, o tai kelia statymus dar aukščiau ir dar labiau gresia nenuspėjama griūtimi.

Koks „kompromisas“ šiame grynai „juridiniame“ ginče iš principo įmanomas, ko gero, nežino net pats Lietuvos prezidentas. Bet šia niekine fraze G.Nausėda, matyt, norėjo pabrėžti savo neutralią poziciją. Būtent tai yra keista turint galvoje, koks gyvybiškai svarbus šis ginčas pačiai Lietuvai.

Šiaip ar kitaip, prezidentą galima suprasti, o tokia jo pozicija išreiškia bendrą šalies diplomatijos būklę.

Vieną strateginę kryptį atspindi G.Nausėda, asmeniškai dalyvavęs lemiamuose dabartinio Lenkijos prezidento A.Dudos rinkimų kampanijos etapuose agitatoriumi ir rėmęs artimiausią Varšuvos sąjungininką Budapeštą kovoje su Briuseliu.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija ir visa liberaliai konservatyvi Vyriausybė labiau palinkusi į Lenkijos opoziciją ir Briuselį.

Taigi griaudėjant naujai krizei šįkart už vakarinės Lietuvos sienos beliks tikėtis, kad mūsų užsienio politikos vežimas bent jau neutraliai stovės vietoje. Mat jeigu mėgins važiuoti, jo ienos gali išsiskirti dar anksčiau nei Briuselis ir Varšuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.