A. Bilotaitė: Minsko režimas ieško naujų spaudimo priemonių, atveriami nauji oro uostai

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie tai, kad Baltarusijoje stebimi išaugę migrantų skaičiai, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad Minsko režimas ieško naujų būdų, kaip Lietuvai daryti spaudimą.

Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 12:53, atnaujinta 2021-10-13 13:26

„Baltarusijos režimas ieško naujų būdų ir priemonių, kaip daryti dar didesnį spaudimą. Tai yra supaprastinta vizų išdavimo tvarka, atveriami nauji oro uostai – ne tik į Minską galima atvykti, bet ir į kitus oro uostus.

Tai yra pavyzdys, kad Baltarusijos režimas intensyviai siekia, kaip dar paspausti mus visus. Bet mes tikrai nepasiduosime ir darysime viską, kad mūsų sienos būtų apsaugotos“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Per praėjusią parą prie sienos su Baltarusija Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai apgręžė 93 migrantus, pirmadienį – 121 užsienietį. Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie tai, kad dalis neteisėtų migrantų sulaikomi jau gerokai nutolę nuo sienos, A.Bilotaitė nesutiko su teiginiais, kad Lietuvos siena yra „kiaura kaip rėtis“.

„Mūsų siena nėra „kaip rėtis“ ji yra saugoma, ir saugoma gerai. Žinoma, kad mums reikia fizinio barjero, jį reikia statyti skubiai, ir tai bus padaryta. Yra sprendimas, kad iki kitų metų rugsėjo mėnesio fizinis barjeras bus, ir tai padės mums efektyviai apsaugoti tiek Lietuvos, tiek ES išorės sieną“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Pastebėti pažeidimai prieš migrantus

Ministrė taip pat sureagavo į Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovo išsakytą kritiką dėl Lietuvoje fiksuotų keliasdešimt pažeidimų prieš migrantus. „Frontex“ vadovas abejojo, ar Lietuvos sienos apsaugos ir prieglobsčio įstatymai atitinka ES teisę.

Kilus nuogąstavimų, kad „Frontex“ pareigūnai dėl žmogaus teisių pažeidimų prieš migrantus gali pasitraukti iš Lietuvos, A.Bilotaitė pastebėjo, kad „Frontex“ misija jau eina į pabaigą.

„Mano žiniomis, ir taip „Frontex“ misija eina į pabaigą. Vertiname pagalbą, ir pati praeitą savaitę turėjau pokalbį su „Frontex“ vadovu apie situaciją – ta problema, kuri keliama, ir keliama mano pačios, yra tai, kad ES teisė, migracijos politika neatitinka nūdienos realijų, kai vykdoma tokio pobūdžio ataka prieš Lietuvą, prieš visą ES, kai gyvi žmonės naudojami kaip ginklas.

Lietuvą ir ES „šaudo“ gyvais žmonėmis – tą visi puikiai supranta. ES teisinis reglamentavimas neleidžia mums imtis tų priemonių ir įrankių tam, kad apsisaugotume ir apsaugotume ES“, – pažymėjo A.Bilotaitė.

Paklausta, ar „Frontex“ pareigūnų pasitraukimas dėl žmogaus teisių pažeidimų nesuduotų reputacinės žalos Lietuvai, kuri siekia pakeisti ES politiką, A.Bilotaitė pabrėžė, kad didesnę reputacinę žalą Lietuvai suduotų sienos neapsaugojimas.

„Mano reputacija pastatyta ant to, kaip mes apsaugosime Lietuvos sieną, ir kaip apsaugosiem ES išorės sieną. Toks lūkestis yra ne tik iš Lietuvos žmonių, bet ir iš ES“, – kalbėjo ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.