Iš ligoninės tiesiai į darbą: koronavirusu persirgęs Robertas nuteistas, nes sukėlė pavojų kitiems

„Kaip galėjau ką norstyčia susargdinti, jeigu tuomet buvau sveikesnis už kitus? – stebėjosi ir piktinosi 57 metų tauragiškis Robertas Masolas. Jis persirgo koronavirusu, bet buvo nuteistas už tai, kad sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti šia pavojinga liga.

R.Masolas tvirtino niekaip negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes jau buvo pasveikęs.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Masolas tvirtino niekaip negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes jau buvo pasveikęs.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Masolas tvirtino niekaip negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes jau buvo pasveikęs.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Masolas tvirtino niekaip negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes jau buvo pasveikęs.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Masolas atsikratė koronaviruso.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Masolas atsikratė koronaviruso.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prokurorė dar nepasisakė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prokurorė dar nepasisakė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Masolas teigia negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes buvo jau pasveikęs.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Masolas teigia negalėjęs užkrėsti kitų žmonių, nes buvo jau pasveikęs.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-10-13 07:44, atnaujinta 2021-10-13 14:18

Nesėkmės – viena ko kitos

Tauragės rajono savivaldybės Priešgaisrinės apsaugos tarnybos viršininką R.Masolą bėdos užklupo pernai. Išleistas iš ligoninės, kur buvo gydomas nuo koronaviruso, vyras kitą dieną nutarė užsukti į darbovietę ir ten buvo pastebėtas.

Žmonės, žinoję, kad R.Masolas užsikrėtė koronavirusu, gydytas ligoninėje, kad tokiems negalima lankytis viešose viešose, apie jo vizitą iškart pranešė policijai. Grįžtantį į namus tauragiškį pasitiko policininkai.

Vyras bandė aiškinti, kad iš ligoninės nepabėgo, medikų išleistas į namus kaip pagydytas asmuo, tačiau pareigūnai į kalbas nesileido, – pareiškė, jog jis turėjo izoliuotis, o ne vaikštinėti po miestą lyg niekur nieko.

Karantino taisykles pažeidęs R.Masolas buvo apkaltintas nusikalstama veikla, pasodintas į teisiamųjų suolą, bet tuo nesėkmių ruožas nesibaigė.

Tauragės rajono savivaldybės mero Dovydo Kaminsko įsakymu ugniagesių tarnybos vadovas atleistas iš pareigų kaip netekęs pasitikėjimo.

Teismas pripažino kaltu

Tauragiškiui pateikti kaltinimai, kad medikų informuotas apie savo ligą, jų įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių privaloma laikytis, elgėsi lengvapėdiškai – pasirodęs viešoje vietoje sukėlė rimtą pavojų kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga infekcine liga.

R.Masolo baudžiamąją bylą išnagrinėjo Tauragės apylinkės teismas ir pripažino jį pažeidusį su užkrečiamųjų ligų platinimu siejamus įstatymus.

Už tokią veiką numatyta laisvės apribojimo, netgi įkalinimo iki vienų metų bausmė, tačiau teisėja Raimonda Pauparienė kaltinamajam skyrė 3000 eurų baudą.

R.Masolas parašė apeliacinį skundą Klaipėdos apygardos teismui – prašo panaikinti nuosprendį kaip nepagrįstą.

Gydė kaip JAV prezidentą

Tauragiškis blogai pasijuto pernai gruodį – kosėjo, karščiavo, pakilusią temperatūrą bandė numušti antibiotikais, tačiau po kiek laiko ji vėl pakildavo. Sunerimęs vyras nusprendė kreiptis į medikus.

„Man peršvietė plaučius, atliko kraujo tyrimus, aišku, ir COVID-19 testą – atsakymas buvo teigiamas. CRB rodiklis buvo aukštas, diagnozuotas plaučių uždegimas. Maniau, persirgsiu namuose, bet šeimos gydytojas patarė gydytis ligoninėje“, – pasakojo R.Masolas.

Ligoninėje atlikus pakartotinį kraujo tyrimą CRB rodiklis buvo dar aukštesnis. Ten tauragiškis intensyviai buvo gydomas aštuonias dienas, o paskui išleistas į namus.

R.Masolui skirti antibiotikai ir stiprus antivirusinis vaistas remdesiviras, sukurtas kaip priešnuodis Ebolos virusui. Nors apie jį dar nėra medikų iki galo patikrintų patikimų duomenų, Europos vaistų agentūra rekomendavo jį naudoti gydant COVID-19.

„Medikai mane nuramino – pasakė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas nuo koronaviruso buvo gydomas remdesiviru, per tris dienas buvo pastatytas ant kojų. Po penkių dozių pasijutau geriau – CRB rodiklis gerokai sumažėjo“, – ligoninėje praleistas dienas prisiminė tauragiškis.

Manė atsikratęs viruso

Prieš R.Masolui išvykstant iš ligoninės medikai jam atnešė dokumentus, tarp kurių buvo reikalavimas izoliuotis namuose.

Nedarbingumo pažyma jam buvo išrašyta iki sausio 8 dienos.

Pasirašyti tuos dokumentus turėjęs tauragiškis teigia to nepadaręs, skubėdamas namo jų įdėmiai neperskaitęs, o apie privalomą saviizoliaciją kitą dieną sužinojęs tik iš policininkų.

„Namo parėjau savo kojomis be jokios medikų priežiūros. Maniau, kad esu pagydytas, sveikas, niekam nekeliu pavojaus, automobiliu nuvažiavau į darbovietę – norėjau pasiimti piniginę, kurią buvau palikęs kabinete“, – prisiminė vyras.

Prašo naikinti nuosprendį

R.Masolas pripažįsta pasielgęs neapdairiai, sutinka, kad galėjo tuo metu formaliai nusižengti karantino taisyklėms, tačiau tokios pražangos, anot jo, baudžiamosios atsakomybės neužtraukia: „Ko tik nepasitaiko, kai visko nežinai, galima ir netyčia suklysti.

Kur tai matyta, kad karantino taisyklių pažeidėjai būtų teisiami kaip nusikaltėliai, ar tokiems neužtenka administracinių nuobaudų? Mano byla – pirmoji tokia Lietuvoje.“

Apeliaciniame skunde Klaipėdos apygardos teismui R.Masolas prašo panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį – nurodo, kad išėjęs iš ligoninės negalėjo apkrėsti kitų žmonių, nes jau buvo pagijęs.

Viltis ministro atsakymas

Tokiai išvadai vien R.Masolo asmeninės nuomonės ir paaiškinimų neužtenka. Tai puikiai suvokdamas nuteistasis kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį – prašo pasakyti, ar po gydymo kurso išleistas į namus jis dar sirgo COVID-19, ar kėlė kokį nors pavojų kitiems žmonėms?

„Nusiunčiau visus dokumentus apie savo sveikatos būklę, kraujo tyrimus, vartotus medikamentus, gydymo eigą. Gavau raštą, kad laiškas persiųstas kitoms tarnyboms, gal jos ką nors man pasakys“, – vylėsi tauragiškis.

Nesulaukęs ministerijos atsakymo R.Masolas veikiausiai prašys Klaipėdos apygardos teismo pagalbos – tik medicinos specialistų išvados gali patvirtinti arba paneigti jam mestus kaltinimus.

Savivaldybės administruojamoje įstaigoje vyras stebisi, kad buvo atleistas iš darbo, nors jo byla iki galo dar neišnagrinėta. Tauragiškis pasiryžęs eiti iki Strasbūro teismo.

Tauragės rajono mero D.Kaminsko sprendimą dėl atleidimo apskundęs R.Masolas tikisi laimėti ir šią bylą.

Prasitarė apie koronavirusą

Teisėsaugos griežtumas pribloškė dar vieną saviizoliacijos įstatymus pažeidusį 28 metų klaipėdietį Laurynas – 500 eurų bauda jam skirta už tai, kad išėjo iš buto patikrinti pašto dėžutės. Apie tai ir šuo nebūtų sulojęs, bet pažeidėjas pats prasitarė policijai.

Tą dieną vyras laukė svarbaus laiško su dokumentais, todėl laiptais nusileido iki pašto dėžutės, kuri buvo išlaužta, o šalia dar ir prišlapinta. Apie tai jis policijai pranešė elektroniniu būdu, o paskui sužinojo, kad kviečiamas atvykti į komisariatą.

Patikslinti detalių dėl sulaužytos dėžutės ir patirtos žalos skambinusiai pareigūnei Laurynas iš tikrųjų buvo prasitaręs, kad yra namuose, nes jo testas dėl koronaviruso – teigiamas.

Kai saviizoliacijos terminas baigėsi, Laurynas atvyko į policijos komisariatą. Ten jam buvo pateiktas administracinio nusižengimo protokolas ir nutarimas skirti 500 eurų baudą. Vyras jo nepasirašė.

Migloti policijos nurodymai

„Vyras neigė pažeidimą, todėl negalėjome jam skirti pusės minimalios baudos – 250 eurų. Viską išaiškinome, bet jis su niekuo nesutiko, sakė skųsiąs mūsų sprendimą“, – pasakojo Klaipėdos policijos tyrėja Ignė Rupšytė.

Laurynui atrodo, kad policija su juo pasielgė begėdiškai, suklaidino – parodė mobiliajame telefone išsaugotą po incidento pareigūno atsiustą žinutę, kad jam esą galima tik šiukšlės į kiemo konteinerį išnešti.

„Šiukšles į lauką galėjau išnešti, o iki pašto dėžutės uždaroje daugiabučio laiptinėje nueiti draudžiama“, – piktinosi pats save į bėdą įklampinęs ir dar už saviizoliacijos taisyklių pažeidimą nubaustas klaipėdietis.

Žinutė apie šiukšles Laurynui iš tikrųjų buvo išsiųsta, bet ją rašęs policijos pareigūnas, regis, nebuvo įsigilinęs į situaciją, galėjo suklysti aiškindamas, ką jam galima daryti, o kas draudžiama.

Su vyru bendravęs policininkas manė, jog jis izoliavosi dėl to, kad buvo atsidūręs šalia infekuoto asmens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.