Lietuva pirmą kartą tapo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos nare

Niujorke, Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, vykusiuose rinkimuose Lietuva buvo išrinkta į JT Žmogaus teisių tarybą 2022-2024 metų laikotarpiui, ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-10-14 19:30, atnaujinta 2021-10-14 19:39

Jos teigimu, už Lietuvos narystę pasisakė 178 JT narės.

Lietuva, iki tol savo veiklą JT Žmogaus teisių taryboje vykdžiusi kaip stebėtoja, nuo 2022 metų sausio 1 dienos pirmą kartą trijų metų laikotarpiui taps pilnateise nare.

Anot ministerijos, Lietuva įsipareigojo aktyviai ginti žmogaus teisių universalumą ir skatinti veiksmingą bendradarbiavimą su valstybėmis bei pilietine visuomene visame pasaulyje.

„Narystė JT Žmogaus teisių taryboje Lietuvai atveria naujas galimybes dalyvauti aukščiausio lygio diskusijose ginant žmogaus teises ir atkreipiant tarptautinės bendruomenės dėmesį į ir represijas patiriančias tautas, bendruomenes ir jų narius“, – teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Džiaugiuosi šia naryste ir patvirtinu Lietuvos pasirengimą svariai prisidėti ir būti balsu tų, kuriems pagalba dabar yra labai reikalinga“, – pridūrė jis.

Kaip vėliau ketvirtadienį išplatintame Prezidentūros pranešime nurodė šalies vadovas Gitanas Nausėda, tai bus puiki galimybė Lietuvai pademonstruoti lyderystę žmogaus teisių srityje.

„JT Žmogaus teisių taryba įkvepia mus ginti žmogaus teises, identifikuoti jautriausias vietas ir ieškoti sprendimų. Lietuva yra pasirengusi panaudoti savo tarptautinę patirtį žmogaus teisių srityje ir prisijungti prie JT Žmogaus teisių tarybos bendruomenės kaip visateisė narė“, – sakė G. Nausėda.

URM teigimu, Lietuvos prioritetai narystės laikotarpiu yra išskirtinis dėmesys vaikų ir neįgaliųjų teisių apsaugai, žmogaus teisių gynėjų saugumui, žmogaus teisėms konfliktų zonose ir savalaikis reagavimas į žmogaus teisių pažeidimus.

Be kita ko, bus tęsiama aktyvi Lietuvos veikla ginant moterų ir mergaičių teises, žodžio laisvę, taikių susirinkimų ir asociacijų laisvę, žurnalistų saugumą, religijos ir tikėjimo laisvę.

Lietuvos Vyriausybė sprendimą dėl Lietuvos kandidatavimo į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 metų laikotarpiui priėmė 2015 metais.

JT Žmogaus teisių taryba, įsteigta JT Generalinės Asamblėjos 2006 metais, yra JT žmogaus teisių apsaugos institucija, kurią sudaro 47 valstybės narės.

Žmogaus teisių taryba prisideda prie žmogaus teisių stiprinimo visame pasaulyje, stebi valstybių progresą ginant pamatines žmogaus laisves ir reaguoja į šių pažeidimus bei teikia rekomendacijas.

Spalio 14 dieną vykusių rinkimų į JT Žmogaus teisių tarybą metu 2022–2024 metų laikotarpiui kartu su Lietuva buvo išrinktos šios Tarybos narės: Argentina, Beninas, Eritrėja, Gambija, Hondūras, Indija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Jungtiniai Arabų Emyratai, Juodkalnija, Kamerūnas, Kataras, Kazachstanas, Liuksemburgas, Malaizija, Paragvajus, Somalis ir Suomija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.