Arūnas Dumalakas. Už pabrangintą šildymą – 12769 eurų mėnesio alga

Kvailas klausimas, kur reikia įsidarbinti, kad tavo atlyginimo dydis nepriklausytų nuo darbo rezultatų? Aišku, kad valstybės tarnyboje. Arba bent savivaldybės įmonėje Vilniaus šilumos tinkluose.

Šildymas.
Šildymas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 7:00 AM

Kad ir kiek įmonės atstovai vardytų, kiek renovavo šilumos trasų ir šilumos punktų, kiek naujovių įdiegė, jie dirbo prastai. O kaip kitaip įvertinti jų darbą, jeigu šildymas Vilniuje brangsta daugiausia Lietuvoje – 60 proc.?

Pasiteisinimas vienas ir paprastas – dujų ir biokuro kainos kyla į neregėtas aukštumas. Bet šilumai gaminti naudojamas kuras brangsta visoje Lietuvoje, tačiau kai kurie miestai net rado būdų šildymą atpiginti.

Nesigilinsime, kas kaltas, kad Vilniuje iki šiol šilumai gaminti nedeginamos buitinės atliekos, kodėl stringa biokuro katilo įdiegimo darbai, o uždaryta termofikacinė elektrinė Gariūnuose riogsos tol, kol pati sugrius.

Vilniaus šilumos tinklų 289 ekspertai ir specialistai, užuot dieną ir naktį laužę galvą, kaip sumažinti vilniečiams mokesčių naštą, darbo savaitę susitrumpino iki 4 dienų.

Tai vadinama veiklos efektyvinimu. Privačios įmonės vadovas, matydamas, kad darbuotojų per daug ir jie dykaduoniauja, nereikalingus perkeltų į kitas pareigas ar paprasčiausiai atleistų. Tik ne Vilniaus šilumos tinkluose, kur tų ekspertų kiekvieną ketvirtį padaugėja po 5-6.

Vis dėlto labiausiai stebina ne tie ekspertai, kurių vidutinis darbo užmokestis ne toks jau menkas – 1918 eurų, o pasklidus žiniai apie drastiškai brangsiantį šildymą pakilo dar apie 140 eurų.

Gerokai daugiau šoktelėjo Vilniaus šilumos tinklų generalinio direktoriaus alga. Ji per metus padidėjo nuo 8939 iki 12 769 eurų. Net 3830 eurų!

Kiekvienas, panarstęs šilumos tiekėjų darbo užmokesčio skaičius, sulauks arogantiško įmonės komentaro, kurį galima apibūdinti paprastai: nesikiškite, kur jums nereikia.

Pasirodo, įmonės darbuotojų darbo užmokestis kyla kartu su veiklos efektyvumo rodikliais ir čia nieko stebuklingo.

Turbūt tai ir bus įdomiausia dalis – veiklos efektyvumas. Ne kažkokie niekingi atlyginimai.

Štai vienas įmonės direktorių dėsto ateities planus, nuo kurių, be abejo, priklausys ir veiklos efektyvumas.

Taigi kitas centralizuotų šildymo tinklų raidos etapas – penktos kartos tinklas, kurio vienas svarbiausių elementų – vėsos tiekimas. Išvertus į žmonių kalbą tai reiškia, kad vilniečiai ne tik žiemą mokės už vis labiau brangstantį šildymą, bet skolos vilksis ir iki vasaros. Tai dar ne viskas – vasarą Vilniaus šilumos tinklai pareikalaus susimokėti už vėsą.

O Vilniaus šilumos tinklų ekspertai dirbs 4 dienas per savaitę ir kartu su pasaulinio lygio energetikos konsultavimo įmone „Compass Lexecon“ rengs strategiją iki 2040 metų.

Žinoma, šimtų puslapių strategijoje ekspertai pasakos, kaip vilniečiai dar šilčiau gyvens žiemą, o vėsiau vasarą. Aišku, ne už dyką. Taip, kaip ir jie dirba – labai ne už dyką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.