Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 8:20 PM

Smalininkai

Jurbarko rajone, ant Nemuno kranto įsikūrusiame Smalininkų miestelyje, ant buvusios bibliotekos pastato sienos kūrybinės studijos „Gyva grafika“ menininkai Ž.Amelynas ir M.Skrupskis perkėlė iš šio krašto kilusios liaudies dailininkės, tapytojos ir miniatiūrininkės L.Meškaitytės (1926–1993) piešinį „Viržiai“.

L.Meškaitytė Lietuvai testamentu dovanojo 765 savo darbus, jie saugomi Lietuvos dailės muziejuje.

Panevėžys

Ramygalos gatvėje, netoli sankryžos su Durpyno gatve, patruliai atkreipė dėmesį į aikštelėje ant motociklo su prancūziškais numeriais sėdintį 33 metų vyrą ir nusprendė jį patikrinti. Tačiau motociklininkas bandė pasprukti, pervažiavo pareigūnui koją ir kliudė šalia stovintį lengvąjį automobilį.

Tačiau motociklininkas nepaspruko – policininkas spėjo sugriebti jį už drabužių. Sulaikydamas bėglį pareigūnas susiplėšė uniformą. Motociklininkas į alkoholio matuoklį pripūtė 0,8 promilės. Be to, paaiškėjo, kad motociklo identifikavimo numeriai nutrinti.

Ugniagesiai gelbėjo apleistame vaikų darželio pastate laužą kūrenančius du benamius. Pastogės virš galvos neturintys vargetos įsitaisė Trumpojoje gatvėje esančiame dviaukščiame pastate. Dūmų kvapą pajutusių gyventojų iškviesti ugniagesiai antrame aukšte rado prie degančio laužo besišildantį benamį. Jis buvo apdujęs.

Gelbėtojai jį išvedė į gryną orą ir perdavė medikams. Vyrui nieko nebuvo nutikę.

Kitame kambaryje rastam dar vienam benamiui irgi buvo liepta išeiti. Ugniagesiams beliko užgesinti degančias šiukšles.

Igliauka

Marijampolės savivaldybėje įsikūręs miestelis nuo šiol turės savo vėliavą ir herbą.

Dailininko A.Každailio sukurto ir Lietuvos heraldikos komisijos patvirtinto herbo sidabriniame fone vaizduojamas raudonas varpas su auksine šerdimi ir žirgų galvos su auksiniais pakinktais.

Savo herbus jau turi 5 Marijampolės savivaldybės miesteliai.

Palėvenė

Kupiškio rajono miestelio Šv.Domininko bažnyčią juosiančią akmeninę tvorą sutvarkę parapijiečiai turėjo vėl iš naujo ją remontuoti. Apskardintą tvoros viršų sulankstė pabėgioti ten sumanę vaikai, bet nė vienas nebuvo pagautas.

Parapijiečiams apmaudu, kad vėl iš naujo tenka tvarkyti bažnyčios teritoriją juosiančią tvorą. Jos remontui tikintieji buvo surinkę aukų, dabar vėl turėjo sukti galvą, iš kur gauti pinigų. Sulankstytos tvoros remontas įvertintas 310 eurų.

Jurbarkas

Rajono savivaldybės taryba nusprendė iš nekilnojamojo turto aukciono sąrašo išbraukti beveik prieš 50 metų statytą ir kapitališkai niekada neremontuotą vaikų darželio „Gandriukas“, vėliau – pradinės mokyklos „Šaltinėlis“ pastatą.

Nuo 2009-ųjų likusias tuščias patalpas pamėgo benamiai ir nuotykių ieškantys paaugliai. Prieš dvejus metus jame buvo rastas nužudytas 18-metis jaunuolis. Liūdnai pagarsėjusį pastatą ketinama nugriauti.

Biržai

Vos spėjęs išvažiuoti iš miesto vienas vilkiko vairuotojas atkreipė dėmesį į prietaisų skydelyje užsidegusią lemputę, perspėjančią apie sumažėjusį degalų lygį bakuose. Išlipęs iš kabinos vairuotojas pamatė, kad sulaužytas degalų bakų užraktas.

Iš bako išleista apie pusę tonos dyzelino. Pavogti degalai įvertinti 645 eurais.

Pareiškimą policijai parašęs biržietis nurodė, kad vilkiką buvo palikęs Kilučių gatvėje. Susiruošęs važiuoti jis net nepastebėjo, kad išplėštas degalų bakas.

Žemojoje gatvėje namuose buvo įžūliai apvogtas jaunas vyras. Į svečius atėjęs girtas 30 metų vyras paprašė, kad šeimininkas parodytų savo 200 eurų vertės išmanųjį laikrodį.

Vos biržietis tai padarė, vyras spruko pro duris.

Sulaikyti vagišiaus nukentėjėlis nespėjo, bet apie tai iškart pranešė policijai. Kadangi vagišių biržietis pažįsta, pareigūnai greitai išsiaiškino, kur tas gyvena, ir jį sulaikė. Pas jį rastas pavogtas laikrodis.

Vilkaviškis

Trečiojo amžiaus universiteto studentai šalia neseniai duris atvėrusio sporto ir pramogų centro pasodino 170 ąžuoliukų.

Būsimasis ąžuolynas – senjorų projekto „Pasauliui mes vis dar reikalingi“ dalis. O iš viso mieste ketinama pasodinti beveik pusę tūkstančio medžių.

Plokščiai

Šakių rajono kaimas, turistus traukiantis Vaiguvos upe-gatve, džiaugiasi nauja poilsio erdve.

Prieplaukoje šalia Nemuno buvo sutvarkyta ir atnaujinta renginių zona, vaikų žaidimo aikštelė ir atidarytas lauko muzikos instrumentų parkas, pirmasis Šakių rajone.

Meškuičiai

Šiaulių rajone, Kryžių kalne, buvo pagerbti už laisvę kovoję ir žuvę Ukrainos kariai.

Ukrainos vėliavos spalvų juostelėmis buvo perrišti kryžiai su ukrainietiškais užrašais. Juos Kryžių kalne anksčiau pastatė Lietuvoje gydęsi sužeisti Ukrainos kariai.

Neringa

Šiandien Neringoje rengiama Lietuvos aviatorių vasaros skraidymo sezono uždarymo šventė, jos metu bus paminėtos lakūno J.Pyragiaus 120-osios gimimo metinės.

J.Pyragius – garsus sporto ir karo aviacijos veikėjas, buvęs Nidos sklandymo mokyklos viršininkas, įvairių sklandymo rekordų autorius, rašytojas, kolekcininkas. Nidos aerodromo kilimo take vyks tarptautinis bėgikų maratonas, vėliau svečiai mažais lėktuvais leisis Nidos aerodrome, Neringos savivaldybėje vyks J.Pyragiui skirta konferencija.

Melnragė

Klaipėdos gyventojų apklausa dėl vieno svarbiausių miesto jūrinių simbolių – švyturio – atvėrimo visuomenei visus metus baigėsi, tačiau joje savo nuomonę pareiškė tik 311 žmonių.

Iš jų tik šeši į klausimą atsakė neigiamai.

Apsispręsti dėl Burių gatvėje esančio švyturio ateities turės miesto politikai. Užkopti į 40 metrų aukščio švyturį Melnragėje įveikus 200 laiptelių kol kas galima tik kartą per metus – trečiąjį rugpjūčio savaitgalį minint Pasaulinę švyturių dieną.

Klaipėda

Apgriuvęs, vaizdą Taikos prospekte gadinantis buvęs „Vaidilos“ kino teatras atgis naujam gyvenimui – po dvejus metus truksiančios rekonstrukcijos pastatas padidės iki penkių aukštų, jame įsikurs ne tik kino teatras, bet ir motociklų bei senos technikos muziejus, konferencijų salė, kavinės.

Penkto aukšto dalyje bus terasa su tūriniu stoglangiu, kuris skirtas natūraliai apšviesti ekspozicijų erdves, čia įsikurs konferencijų salė. Prie pastato bus įrengta stovėjimo aikštelė 74 automobiliams.

Liūdynė

Panevėžio rajone ugniagesiams net tris dienas teko gesinti smilkstančio biokuro krūvą. Kaskart tai vienoje, tai kitoje jos pusėje imdavo rūkti dūmai. Kaimo pakraštyje sukrauta 50 metrų ilgio ir 5 metrų aukščio biokuro krūva smilko, bet liepsnos liežuvių nebuvo matyti. Biokurą čia laiko bendrovės „Via Fortis“ Anykščių padalinys.

Pasiekti gaisro židinius ugniagesiams nebuvo lengva, susmulkintą biokurą teko perkasinėti. Gaisravietėje darbavosi gausios gelbėtojų pajėgos, nes vandenį teko vežtis iš hidranto, esančio už 2 kilometrų. Manoma, kad biokuras ėmė smilkti dėl biologinių procesų.

Kernavė

Širvintų rajone esančioje Lietuvos istorinėje sostinėje piliakalnių papėdėje pradėti kloti betoniniai takai. Archeologai ramina, kad jie laikini, skirti sunkiajai statybininkų technikai privažiuoti. Baigus tvarkyti piliakalnius takai bus išmontuoti. Šių metų pavasarį po sniego tirpsmo ir liūčių Mindaugo Sosto ir Lizdeikos kalno piliakalnių šlaituose susiformavo nuošliaužos. Kaip rodo istorinė piliakalnių tvarkybos darbų medžiaga, nuošliaužos stačiuose, žmonių rankomis suformuotuose piliakalnių šlaituose yra pasikartojantys procesai, priklausantys nuo gamtos sąlygų ir žmonių veiklos. Netvarkant deformuotuose plotuose atsirastų plokštuminių nuoslankų ir nuoplovų, todėl būtina imtis darbų. Tikimasi, kad rudens orai netrukdys darbuotis, o 2022 metų pavasarį darbai bus pratęsti ir užbaigti iki šiltojo sezono pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.