Arvydas Lekavičius. Agentams koją kiša išmanioji įranga

Technofobai labai bijo 5G ryšio ir vadinamojo daiktų interneto.

STT agentas<br>R.Jurgaičio nuotr.
STT agentas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 6:24 AM

Jų nuomone, jei net šaldytuvas taps išmanus ir sugebės bendrauti su televizoriumi, slaptieji agentai surinks visus įmanomus duomenis apie savo piliečius.

Tik ką su tais duomenimis agentai darys? Jei juos apdorotų Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), garantuotai sulauktume pasaulinio lygio komedijų vertų situacijų.

Antai iš STT tyrėjo R.Martišiaus telefono per „Viber“ programėlę pasklido jam atsiųsta pažįstamo verslininko A.Cicėno žinutė. Joje politinės korupcijos bylos įtariamieji E.Masiulis ir R.Kurlianskis įvardyti kaip panašūs į gėjus.

Ko gero, visi būtų tik pasijuokę, bet R.Kurlianskis įžvelgė įžeidimą ir kreipėsi į teismą. O tada ir prasidėjo nuotykiai: R.Martišius pareiškė, kad šie ir kiti svarbūs duomenys iš jo telefono buvo pavogti.

Tačiau jei jau įvyko vagystė, kodėl STT vadovybė leido savo tyrėjui ištrinti žinutes su visa „Viber“ programėle? Kažin ar tik ne dėl to, jog galėjo paaiškėti, kad, tarkime, agentas pats netyčia išsiuntinėjo ne tik žinutę apie gėjus, bet ir STT darbo stiliaus nepuošiančią informaciją? Pavyzdžiui, kaip galėjo būti daromas spaudimas teisėjams, kaip informuojami įmonės, kuriai iškelta byla, konkurentai ar per viceministrę sprendžiamos privačios bendrovės problemos.

Kad STT vadai gali glaistyti lojalių pareigūnų prasižengimus, puikiai iliustruoja ir buvusio šios tarnybos Vilniaus valdybos vadovo V.Skirmanto pavyzdys. Netgi teisme prisiekęs kalbėti tik tiesą šis pareigūnas melavo, kad girtas prie vairo įkliuvęs jo pavaldinys vykdė operatyvinę užduotį ir saugojo brangią aparatūrą.

O kad STT tyrėjai su savo įranga moka krėsti visokius pokštus, įrodė buvusiam sostinės vicemerui R.Adomavičiui iškelta byla.

Kai teisėjai paprašė agentų pristatyti įrašus, jie juos supainiojo ir atnešė tuos, kuriuose pačios STT pareigūnai keikdamiesi įkalbinėjo vienos įmonės vadovą kaip nors įbrukti kyšį vicemerui.

Po tokio apsižioplinimo STT turėjo būti nedelsiant surengti kursai, kaip naudotis įrašymo, sekimo, duomenų perdavimo įranga ir išmaniaisiais telefonais. Tik kažin ar besiblaškantiems tyrėjams tai būtų padėję.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.