V. Čmilytė-Nielsen: arba liekame „mindžiukuoti“, arba skiepijamės ir einame normalaus gyvenimo keliu

Antradienį Seimui nutarus, kad nepaskiepiję darbuotojai turės savo lėšomis susimokėti už COVID-19 testus, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad tai nelengvas, tačiau būtinas sprendimas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 2:24 PM, atnaujinta Oct 20, 2021, 2:25 PM

„Esu sakiusi, kad šis sprendimas nėra lengvas, bet šitoje situacijoje, kokioje esame dabar, jis yra būtinas. Apsižvalgę į kaimynines šalis, galime konstatuoti, kad mūsų vakcinavimo tempai yra neblogi, bet visgi matome didėjančius skaičius, matome ir prisipildančias ligonines ir palatas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkė.

Antradienį Latvijos Vyriausybei paskelbus apie sprendimą įvesti karantino režimą, V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad tokiu keliu eiti nesinorėtų, todėl sprendimas dėl profilaktinio privalomo testavimo yra pagrįstas.

„Tikrai labai nesinorėtų, žvelgiant į kaimyninę Latviją, kur vakcinavimo tempai kur kas mažesni nei Lietuvoje, eiti tuo keliu. Manau, kad perkėlimas tos naštos ir, netgi sakyčiau, atsakomybės už savo sprendimus tiems darbuotojams, kurie sąmoningai priima sprendimą nesiskiepyti, yra pagrįstas valstybiniu požiūriu“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Apskritai, pasak jos, dabartinėje situacijoje valstybei lieka du pasirinkimai.

„Jeigu žvelgtumėme į dabartinę situaciją objektyviai, mes matome, kad iš esmės yra du keliai: arba liekame mindžiukuoti toje pačioje vietoje, kurioje esame dabar, (...) arba žvelgiame į Skandinavijos valstybių pavyzdį, kur didėja vakcinavimo tempas, ir galime eiti normalaus gyvenimo keliu“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen, pažymėdama, kad „mindžiukavimas“ gali pareikalauti griežtesnių priemonių.

„Darome tai, ką ir privalome daryti. Seimas priima sprendimus. Visai neseniai buvo priimtas sprendimas dėl 100 eurų išmokos senjorams 75+ metų, kurie pasiskiepiję. Tai yra skatinimo priemonė. Ir turime įvertinti po kažkiek laiko, ar ji pasiteisins, o aš tikiu, kad pasiteisins. Taip pat štai šis sprendimas dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams akivaizdžiai nukreiptas į skiepijimosi tempo didinimą“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad Seimas antradienį priėmė Vyriausybės teikiamas Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, numatančias, kad dėl COVID-19 profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Šiomis pataisomis numatoma, kad darbuotojų, kuriems yra numatytas privalomas profilaktinis testavimas, sveikatos patikrinimai dėl COVID-19 ligos bus finansuojami nebe iš valstybės biudžeto, o darbuotojo arba, jei darbdavys taip nusprendžia, – darbdavio lėšomis.

Taip pat praėjusią savaitę skubos tvarka priimtas siūlymas dėl vienkartinės išmokos mokėjimo 75-erių metų amžiaus ir vyresniems asmenims, kurie iki rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos nuo COVID-19 doze ir iki šių metų pabaigos nusprendė vakcinuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?