A. Anušauskas patvirtino, kad šiuo metu bendraujama tik su vienu afganistaniečiu dėl galimybės atsigabenti jį ir jo šeimą

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad vis dar gaunami prašymai iš Afganistano atgabenti asmenis, kurie neretu atveju niekaip nėra susiję su pagalba Lietuvos kariuomenei. Ministro teigimu, šiuo metu yra bendraujama tik su vienu afganistaniečių vertėju dėl galimybės jį ir jo šeimą atgabenti į Lietuvą.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 9:56 AM

„Gaunami prašymai ne tik iš vertėjų, bet ir iš afganistaniečių, kurie kažkuriuo metu buvo susidūrę su Lietuvos kariuomene, žino, kad perkėlėme vertėjus ir jų šeimas, žino šias aplinkybes. Kreipiasi į mus kartais ir bandydami laimę, nebūdami susiję su teikta parama Lietuvos kariams Afganistane“, – LRT radijui teigė A. Anušauskas.

„Bet mes turime įpareigojimą perkelti žmones, kurie iš tikrųjų teikė paramą Lietuvos kariuomenei“, – akcentavo jis.

Ministras pabrėžia, kad Lietuvos kariuomenė turi detalius sąrašus asmenų, kurie iš tiesų teikė pagalbą. A. Anušauskas informuoja, kad šiuo metu dėl atgabenimo į Lietuvą yra bendraujama tik su vienu afganistaniečiu ir jo šeima.

„Bendraujama su vienu vieninteliu vertėju, kuris nespėjo į lėktuvą tuo metu ir Lietuva tarpininkauja, kad jis patektų į kaimynines valstybes ir iš ten būtų galima jį atgabenti. Tačiau vyksta derybos, nes žmogus nori atvažiuoti ne tik pats su savo penkių asmenų šeima, bet ir dar nori dvidešimt giminaičių kartu pasiimti“, – teigė ministras, akcentuodamas, kad Lietuva nėra prisiėmusi įsipareigojimo priimti ir Lietuvos kariuomenei talkinusių vertėjų giminaičius.

„Tai kol dėl to nesutarta, jis nenori vykti. Jeigu bus sutarta, tai galbūt ir atvyks. Bet šiuo atveju viskas priklauso nuo paties žmogaus pasirinkimų, čia nėra kokia nors prievarta. Jei žmogus jaučia pavojų savo gyvybei, savo šeimai, tai, be abejonės, tie žmonės nemąstydami naudojasi šia parama“, – taip pat pažymėjo jis.

Rugpjūčio viduryje Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko iš savo šalies į Tadžikistaną, o į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus.

Griežtosios linijos islamistai užėmė Afganistano sostinę, kai subyrėjo 300 tūkst. karių turėjusios šalies ginkluotosios pajėgos. Islamistų kovotojai taip pat susirinko jų ginkluotę, šaudmenis ir įrangą, įskaitant karinius lėktuvus.

Reaguodama į situaciją Afganistane, Lietuvos Vyriausybė į Lietuvą perkėlė kiek daugiau nei 170 Lietuvai talkinusių afganistaniečių ir jų šeimų narių. Taip pat numatyta 600 tūkst. eurų skirti atvykusių afganistaniečių aprūpinimui. Didžioji dalis atvykusių afganistaniečių apgyvendinti Raseiniuose.

Migracijos departamentas suteikė prieglobstį visiems iš Afganistano evakuotiems asmenims – su Lietuvos kariais dirbusiems vertėjams, kariškiams, ES ir JT personalui bei jų šeimos nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.