Etikos ir procedūrų komisija nenagrinės valdančiųjų skundo dėl A. Širinskienės teiginių: rekomenduos tikrinti faktus

 

Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 3:48 PM

„Prašome atlikti Seimo narės Agnės Širinskienės elgesio atitikties Lietuvos Respublikos politikų elgesio kodekso principams tyrimą ir įvertinti, ar Seimo narė Agnė Širinskienė, viešai paskleisdama tikrovės neatitinkančią informaciją apie ministrę pirmininkę ir ekonomikos ir inovacijų ministrę, nepažeidė Kodekse ar kituose teisės aktuose nustatytų valstybės politiko elgesio principų ar reikalavimų“, – rašoma parlamentarų kreipimesi.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje dalyvavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Guoda Burokienė siūlė nepradėti tyrimo dėl šios istorijos, tačiau rekomenduoti, kad jos frakcijos kolegė, prieš skelbiant informaciją, patikrintų viešinamų faktų tikrumą.

„Vakar čia tikriausiai buvo dienos tema, siūlyčiau, kad kitą kartą kolegė pasitikrintų, prieš skelbdama tą informaciją, ir neskelbtų tikrovės neatitinkančių faktų. Nemanau, kad mes ten kažką labai nustatysime, kiek kotletų kas suvalgė, negi mes skaičiuosime dabar“, – Komisijos nariams siūlymą teikė G. Burokienė.

Tuo metu posėdyje taip pat dalyvavusi opozicinės Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė tvirtino, kad ne viskas, ką savo įraše paskelbė A. Širinskienė, buvo tikrovės neatitinkantys faktai.

„Na, Širinskienė ne visai viską melagingai pateikė. Buvo kelionės faktas, buvo, kad daug (žmonių –ELTA) važiavo, faktas, kad ir pusryčiai buvo. Tik kad juose nedalyvavo premjerė ir ministrė“, – posėdyje savo poziciją dėstė R. Tamašunienė, kartu akcentuodama, kad įžvelgia valdančiųjų norą taikyti dvigubus standartus.

„Pasijutau dvigubų standartų apsuptyje, kadangi, kai teko dirbti Vyriausybėje, tai tiek išgalvotų istorijų ir iš kolegų ir feisbukuose teko girdėti. Aišku, pagirtina, kad stoja ginti savo partiečiai ir premjerę, ir ministrę“, – sakė R. Tamašunienė.

Visgi ne visi Etikos ir procedūrų komisijos nariai buvo linkę apsiriboti vien rekomendacija A. Širinskienei. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos parlamentaras Antanas Matulas siūlė pradėti tyrimą, kadangi „valstietė“ šiuo įrašu feisbuke, jo vertinimu, metė rimtus kaltinimus premjerei ir ministrei.

„Pati Rita (Tamašunienė – ELTA) pasakė, kad yra tam tikrų faktų, kad kelionė įvyko. Tai, be abejo, kelionė įvyko, o daugiau, visa kita galimai yra išgalvota, sukurtos netikros naujienos. Aš tikrai siūlau atlikti tyrimą. Mestas rimtas kaltinimas ir po tyrimo bus aišku, ar pažeista etika ar ne“, – Komisiją bandė įtikinti A. Matulas.

ELTA primena, kad antradienį LVŽS frakcijos atstovė A. Širinskienė savo asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje apkaltino premjerę bei ekonomikos ir inovacijų ministrę už valstybės lėšas pusryčiavus Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

Kreipimąsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją pasirašę parlamentarai pabrėžia, kad A. Širinskienės paviešinta informacija neatitinka tikrovės, nes premjerė ir ministrė nedalyvavo tame renginyje, kadangi tuo metu jau buvo išvykusios iš Jungtinių Arabų Emyratų.

Kreipimąsi pasirašė: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas, Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė, Seimo nariai Andrius Vyšniauskas, Linas Slušnys, Jurgita Sejonienė, Dalia Asanavičiūtė, Vytautas Juozapaitis, Jonas Gudauskas, Justas Džiugelis, Kristijonas Bartoševičius.

Tuo metu ministrė A. Armonaitė „valstietės“ kaltinimus pavadino „melagienomis“ ir „kliedesiais“.

Savo ruožtu A. Širinskienė ir toliau neišsižada savo planų kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Lietuvos delegacijos Jungtiniuose Arabų Emyratuose pusryčių, kuriuos apmokėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi įstaiga VšĮ „Versli Lietuva“. Jos nuomonės nepakeitė ir tai, kad nei premjerė I. Šimonytė, nei ministrė A. Armonaitė šiame renginyje nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.