Kilus ažiotažui dėl pirktų baldų, ministerijos sprendimas – sieks nutraukti sutartį S. Kairys: tai nereiškia, kad nesijaučiame teisūs

Paaiškėjus, kad Kultūros ministerija pirko baldus ministro Simono Kairio kabinetui iš jo partiečio įmonės, trečiadienį S.Kairys pranešė, kad ministerija sieks nutraukti sutartį abipusiu susitarimu.

Simonas Kairys<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Kairys<br>T.Bauro nuotr.
Kultūros ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kultūros ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kultūros ministerija.<br>KM nuotr.
Kultūros ministerija.<br>KM nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>T.Bauro nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-10-27 12:17, atnaujinta 2021-10-27 16:47

„Ši istorija, akivaizdu, man užima per daug politinės darbotvarkės. Kanceliarija, mano žiniomis, dabar ieško būdų, kaip abipusiu susitarimu tą istoriją užbaigti“, – pranešė S.Kairys.

Antradienį naujienų portalas 15min.lt paskelbė, jog kultūros ministro kabinetui baldus už daugiau kaip 11 tūkst. eurų gamino partiečio įmonė „Joniškio baldai“. Vienintelis jos akcininkas yra Liberalų sąjūdžio Joniškio skyriui priklausantis politikas Kęstutis Tautvaišas, su partija išrinktas į šio rajono savivaldybės tarybą. Įmonei vadovauja politiko žmona.

„Tai nereiškia, kad mes nesijaučiame teisūs ar panašiai. Tiesiog man gaila tų sprendimų, kuriems reikia skirti daugiau laiko, o turime atsakinėti į vienokius ar kitokius klausimus, kurie yra iškilę.

Tuo labiau, kad yra tokie pasirinkimai, kad nors ir jautiesi teisus, kažko blogo nepadaręs, bet kartais yra vienas klausimas, kai kovoji dėl kažkokių principinių vertybių, politinių sprendimų, o čia tiesiog ūkis, ir tas ūkis nėra toks aktualus, kaip galėtų būti“, – kalbėjo kultūros ministras.

Paklaustas, ar nematė problemų, kad pirkta iš partijos nario, ministras pažymėjo, jog priklausymas partijai neturi būti įvardytas, dalyvaujant viešųjų pirkimų procedūroje.

„Nėra tokios procedūros, neturi įvardyti partiškumo, dalyvaudamas viename ar kitame konkurse, viešųjų pirkimų procedūroje. Tenka apgailestauti, kad ir verslas įtrauktas į visą tą ažiotažą, ir manau, kad į viešąjį sektorių rečiau žiūrės kaip į užsakovą“, – prognozavo S.Kairys.

Portalo žiniomis, baldai pirkti neskelbiamos apklausos būdu, prieš tai dar už beveik 1 tūkst. eurų ministerija nusipirko ministro kabineto interjero projektavimą.

Ministerija, dar iki paviešinus informaciją, jog baldus gamino S. Kairio bendrapartiečio įmonė, tvirtino, kad ministerijos pastatas yra kultūros paveldo statinys su ypatingu išplanavimu, todėl nuspręsta interjero projektą patikėti dizainerei ir baldus pirkti pagal užsakymą.

Lydimi pirkimų skandalų

Tiesa, Kultūros ministerija – ne vienintelė, pastarosiomis dienomis įsivylusi į baldų pirkimo skandalą. Užsienio reikalų ministerija (URM) aiškinasi dėl iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nario įsigyto tarpukario baldų komplekto.

URM skelbia, kad ministerijos susitikimų kambariui tarpukario lietuvių dizainerio Jono Prapuolenio baldus įsigyti pasiūlė 2017 metais pastato interjero dalies projektą parengusi architektė Roma Bernadišienė.

Pasak ministerijos, rinkoje buvo vienintelis įsigijimui tinkamas pasiūlymas – iš kauniečio baldų kolekcininko ir restauratoriaus Dainiaus Lanausko.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis BNS patvirtino, kad D. Lanauskas yra partijos narys. Ministerija pranešime nurodo iki sutarties pasirašymo šių metų pavasarį nežinojusi, kas bus kita sandorio pusė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.