Pandemijos situaciją palygino su „Žalgiriu“: negali būti vien kapai, ašaros ir lavonai

Komunikacija apie pandemijos situaciją ir vakcinacijos procesą negali būti tik „kapai, ašaros ir lavonai“, įsitikinęs viešųjų ryšių specialistas Mindaugas Lapinskas.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Arūnas Dulkys.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 8:56 PM

M.Lapinskas pabrėžė, kad net šešis pralaimėjimus iš eilės Eurolygoje patyręs Kauno „Žalgiris“ vis tiek savo žaidime sugeba įžvelgti ir teigiamų aspektų. Tai, anot jo, būtų naudinga ir Lietuvos vakcinacijos skatinimo strategijai.

Ministras – trijose amplua

Naujausi Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenys parodė, kad Lietuva yra antra Europos Sąjungoje pagal naujų COVID-19 atvejų rodiklį ir trečia pagal mirčių rodiklį.

Pagal visą vakcinacijos schemą (įskaitant pakartotinai) Lietuvoje pasiskiepijo 58.8 proc. šalies gyventojų.

Komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ svarstė, kad lietuvių vangumas skiepytis yra iš dalies susijęs su skeptiškumu, kuris būdingas ne tik Lietuvai, bet ir, pavyzdžiui, kaimyninėms valstybėms.

Kita vertus, anot M.Lapinsko, prie skeptiškumo galimai prisideda ir komunikacija.

„Viena skatinimo skiepytis dalis yra materialinės paskatos, bet kita dalis yra tiesiog jausmas, kad turime kažkokių nedidelių pergalių. Ir tai, manau, yra didelė problema.

Kiekvieną rytą atsikeliame ir matome naują statistiką – eilinius pralaimėjimus. Net žiūrint „Žalgirį“ treneris kartais suranda kažkokį argumentą, pavyzdžiui, kad „buvo graži kombinacija“ arba „žaidėme neblogai, tik rezultatas nepavyko“.

O šiame skiepijimosi ir pandemijos fronte toks vaizdas, kad absoliučiai jokių pergalių nėra. Jeigu iš pradžių tai žmones galbūt šiek tiek motyvuoja susiimti, tačiau paskui pradedi galvoti, kad „iš tikrųjų – kam ką nors daryti, kam stengtis, vis tiek viskas ritasi į pragarą ir vis tiek pralaimėsim, nepasiseks“, – palygino M.Lapinskas.

„Galiausiai pradedi nebekreipti dėmesio. O kai pradedi nebekreipti dėmesio, tada jau jokie raginimai ir jokie gąsdinimai piktu, baisiu vilku nebeveikia“, – pridūrė jis.

M.Lapinskas svarsto, kad bent iš dalies situaciją pakeisti galėtų tam tikrų pozityvių aspektų pabrėžimas. Kaip pavyzdį komunikacijos specialistas pateikia trečiadienį sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio išsakytą komentarą žurnalistams, kurio metu jis palietė kelias temas.

„A.Dulkys pasirodė trijose amplua. Iš vienos pusės buvo standartinės maldos apie tai, kad skiepykimės, kapai, ašaros, lavonai ir panašūs dalykai.

Iš kitos pusės, paminėjo, kad situacija reanimacijose yra stabilizuota. Tai yra visai nebloga naujiena, nemanau, kad tai reikėjo nukišti kažkur į paraštes ir tik puse žodžio užsiminti.

Ir trečia dalis, kai jis kalbėjo apie kultūros ministro baldus, SAM nuotraukas ir apie juodą BMW, tai žmogus iš viso nusišypsojo, pradėjo juokauti ir galų gale pasijuto savo rogėse.

Tai tikriausiai jis gali kalbėti ir su šypsena, su pasitikėjimu balse, o ne vien tik verkti“, – pastebėjo komunikacijos specialistas.

M.Lapinskas įsitikinęs, kad kaip ir sporte, taip ir politikoje, žmonės turi jausti, kad judama į priekį, jog yra ir pergalių.

„Tai yra lyderių pareiga – parodyti tai, kad yra kažkoks šviesos spindulėlis. Savaime gal mes labiau norime matyti visur negatyvą, bet tie žmonės, kurie pasako, kad „Ei, žiūrėkite, Lietuva vis tik turi ateitį“, paskui juos žmonės ir nori eiti. Tai yra politikų pareiga taip padaryti“, – pabrėžė M.Lapinskas.

Paragino laikytis rekomendacijų

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį paragino gyventojus laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintų saugumo rekomendacijų Vėlinių ir Visų Šventųjų dienomis.

Anot ministro, reikėtų susilaikyti nuo giminaičių lankymo, kapų tvarkymo išvykų, nes taip gali atsirasti naujų kapų.

„Esant mažiausiems negalavimo simptomams reikėtų susilaikyti nuo kapų lankymo, nuo artimųjų.

Reikėtų tikrai riboti savo socialinius kontaktus, nes būtent tai ir matome – ne kažkokių renginių metu, ne mokyklų klasės ištisos serga, bet būtent socialinių kontaktų pasekmė. Nuo tokių kontaktų reikėtų stengtis susilaikyti ir įsivertinti savo rizikas.

Grįžtame prie to, kad mes labai esame darbštūs, skrupulingi, labai prižiūrime kapus, tai čia šiuo atveju nereikėtų „kurti“ naujų kapų“, – pridūrė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.