Specialistas įvertino pasikeitusią G. Nausėdos poziciją dėl R. Karoblio: „Puiki galimybė vėl parodyti konservatoriams špygą“ Pasisakė ir apie Ž. Pavilionio ketinimus

Intrigos tarp prezidento Gitano Nausėdos ir konservatorių toliau nerimsta – parlamentaras Žygimantas Pavilionis neseniai pranešė, kad dėl šalies vadovo kreipsis į VSD, pats G.Nausėda praėjusią savaitę skelbė, kad jau yra pasiruošęs svarstyti Raimundo Karoblio kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius ES. Komunikacijos eksperto teigimu, tokie pareiškimai jau labiau „kvepia“ viešaisiais ryšiais, ir teigia vis dar pasigendantis aiškios prezidento pozicijos.

 R.Karoblis ir G.Nausėda.<br> Lrytas.lt koliažas
 R.Karoblis ir G.Nausėda.<br> Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Raimundas Karoblis<br>V.Skaraičio nuotr.
Raimundas Karoblis<br>V.Skaraičio nuotr.
Raimundas Karoblis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Raimundas Karoblis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 2, 2021, 7:59 PM, atnaujinta Nov 3, 2021, 7:45 AM

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, ​Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis žada kreiptis į Valstybės saugumo departamentą, kad būtų inicijuotas tyrimas dėl galimo tarnybinės paslapties paviešinimo.

Konservatoriaus teigimu, viešai aptarinėdama galimą buvusio krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio skyrimą ambasadoriumi Europos Sąjungoje Prezidentūra pažeidė diplomatinės tarnybos įstatymą.

Apie šį ir kitus prezidento bei valdančiųjų konfliktus ir jų reikšmę „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ antradienį kalbėjo komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas.

Įžvelgia ir dėmesio stygių

M.Lapinskas aiškino, jog toks prieš ilgąjį savaitgalį nuskambėjęs Ž.Pavilionio pareiškimas galėtų būti ir noras atkreipti į save dėmesį. 

„Aš matyčiau tai kaip komunikacinį būdą „paimti“ šiek tiek antraščių. Laikas ištaikytas visai neblogas, prezidentas yra Glazge, neatrodo, kad labai didelių antraščių parnešė, o Žygimantas Pavilionis tam, kad turėtumėme apie ką kalbėti šitas ilgas keturias dienas, tėškė tokį pareiškimą.

Manau, kad esmės visa tai nekeičia, ambasadorių skyrimas liečia miniatiūrinę Lietuvos gyventojų dalį, o tokios skambios antraštės atkreipia visų mūsų dėmesį, ir mes pamatome Ž.Pavilionio nuotrauką.

Tai manyčiau, kad čia yra tiesiog bandymas gauti šiek tiek dėmesio, ne daugiau“, – svarstė komunikacijos ekspertas.

Pasak M.Lapinsko, bet koks politiko išėjimas į eterį yra sėkmingas, tačiau nereikėtų galvoti, kad vieną kartą pasisakius žiniasklaidoje, žmonės iš karto norės už tą politiką balsuoti per rinkimus.

„Bet per daug kartų, jei formuosi savo charakterį ir reputaciją kaip žmogaus, kuris nebijo kibti į atlapus net galingiausiems Lietuvos žmonėms, po kelių metų žmonės sakys, kad va, Ž.Pavilionis yra tvirtas kaip plienas, ir tada galbūt kažkam pasirodys patrauklu.

G.Nausėdai, kuris yra pripratęs eiti į ringą su sunkiasvoriais žaidėjais, toks žaidimas yra neparankus, nes jam reikia gintis arba atsakinėti į kaltinimus, į kuriuos jis visiškai nenorėtų atsakinėti, ir tokiu būdu galbūt jam bus mažiau laiko skirti pagrindinei kovai su Ingrida Šimonyte“, – kalbėjo komunikacijos specialistas.

G.Nausėda „meistriškai improvizuoja“

Komentuodamas ir pasikeitusią G.Nausėdos poziciją dėl Raimundo Karoblio skyrimo į Lietuvos ambasadorius ES, M.Lapinskas svarstė, kad toks sprendimas irgi galėtų būti susijęs su viešaisiais ryšiais.

„Prezidentas iš vienos pusės labai meistriškai improvizuoja, darydamas tokius zigzagus: vieną dieną apsilanko antivakserių kavinėje, kitą dieną kalba apie vakcinacijos svarbą; vieną dieną kalba apie tradicinę šeimą, kitą dieną pasikviečia LGBT orientacijos žmogaus mamą, ir kiekvieną kartą bando aprėpti kuo platesnį ratą. <...> Dabar nusprendė, kad štai, yra puiki galimybė taktiškai vėl špygą konservatoriams parodyti.

Gal nugirdo ką nors, kad konservatoriai nelabai benori jau Karoblio, gal nugirdo, kad ruošiasi laikyti tokią užšaldytą situaciją ir toliau, o tam, kad ją išjudintų, ėmė ir nominavo Karoblį. Taip pat sėkmingai galėtų pasiūlyti Šarūnui Jasikevičiui būti ambasadoriumi“, – ironizavo pašnekovas.

„Tikiuosi, kad feisbuke nei I.Šimonytės, nei G.Landsbergio jis nėra užblokavęs ir iš telefonų knygutės neištrynęs – tokius dalykus galima suderinti ir kitais kanalais, nėra būtina eiti į eterį ir to skelbti. Vien tai, kad jis eina į eterį ir skelbia, matome labiau tokią viešųjų ryšių kovą, nei siekį iš tikrųjų paskirti žmogų, kuris kautųsi kaip liūtas už Lietuvos interesus Briuselyje“, – pridūrė M.Lapinskas.

Paklaustas, ar tokie šalies vadovo ir valdančiųjų konfliktai didina įtampą visuomenėje, jis teigė, kad bent jau Ž.Pavilionio situacijos sureikšminti šiandien tikrai nereikėtų.

„Kai kalbame apie įtampos didinimą, pirmiausia reikia įsivaizduoti, kam ta įtampa didėja. Tikriausiai tai pusei procento apžvalgininkų ir penkiems procentams feisbuko kariūnų, kurie seka kiekvieno politinį žingsnį, jiems tai turbūt ir didina įtampą. <...>

Netgi neatmesčiau, kad štai Ž.Pavilionis, kuris turi daug draugų JAV Kongrese, ima tiesiog pavyzdį iš JAV kolegų, kai ten parlamentarai visiškai nesicackina nei Trumpui, nei Bidenui keldami apkaltas, vadindami juos visokiais žodžiais.

Dėl tos pačios priežasties – ten, kad patektum į „New York times“, o čia – kad patektum į „Lietuvos rytą“. <...> Bet statau šimtą prieš vieną, kad jokių bylų, net ir po kreipimosi, nebus, nes, kas jau kas, bet pareigūnai supranta, kad čia yra tam tikras politinių santykių aiškinimasis, o ne nusikaltimai“, – aiškino M.Lapinskas.

Jis teigė pastebintis, kad apskritai prezidento G.Nausėdos pozicija nėra tokia tvirta, kokia buvo Dalios Grybauskaitės ar Valdo Adamkaus.

„Kritikuoja jį ir iš vienos, ir iš kitos pusės, ir neduok Dieve, jei ateinant rinkimams jam teks pradėti remtis tam tikromis politinėmis jėgomis, kurių jis, kaip žmogus, atėjęs ne iš politikos, labai norėtų vengti ir paramos neprašyti“, – kalbėjo M.Lapinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.