„Laisviečiai“ Seime nepasiekė pergalės: nepritarta mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui

Ketvirtadienis – liūdna diena Laisvės frakcijai. Seimas galutinio balsavimo metu nepritarė mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui. Už šį įstatymą balsavo 61 Seimo narys, prieš – 58, susilaikė 7 parlamentarai.

Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius, Evelina Dobrovolska, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius, Evelina Dobrovolska, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės frakcija<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės frakcija<br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Morgana Danielė<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Laisvės frakcija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės frakcija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kanapės <br>T.Bauro nuotr.
Kanapės <br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-11 12:32, atnaujinta 2021-11-11 15:37

Laisvės partijos frakcijos nariai už įstatymo priėmimą balsavo vieningai, tuo metu dalis laisviečių koalicijos partnerių palaikymo neišreiškė.

Konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas ir Justinas Urbanavičius nuo balsavimo susilaikė, Audronius Ažubalis balsavo „prieš“. Konservatoriai Arvydas Pocius, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė Abramikienė šiame balsavime nedalyvavo, tačiau dalyvavo prieš tai buvusiuose balsavimuose.

Laisviečiai palaikymo nesulaukė net ir iš dalies liberalų. Balsavime susilaikė liberalai Jonas Varkalys, Ričardas Juška, Juozas Baublys, Romualdas Vaitkus, Viktoras Pranckietis.

Parlamentarės, Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės inicijuotomis pataisomis buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK).

Įstatymas turėtų grįžti į Seimo salę

Galutiniame projekto variante numatytos baudos nuo 50 iki 350 eurų už pirmą nusižengimą bei nuo 300 iki 500 eurų už pakartotinį nusižengimą.

„Pirmiausia norėčiau pasidžiaugti tuo, kad daugybė Seimo narių sugebėjo įsiklausyti į mūsų aukščiausias institucijas, sugebėjo įsiklausyti į Jungtines Tautas, išgirsti argumentus, tai yra didelis darbas. Tai reiškia, kad yra Seimo narių, kurie girdi mokslo įrodymus ir iš tikrųjų gilinasi. O tai, kad opozicijos darbas yra oponuoti, nieko nepadarysi“, – po balsavimo sakė M.Danielė.

Ji tvirtino, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas parengs kitą projekto variantą ir šis grįš į Seimo salę.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad tokia balsavimo baigtis įrodė, kad Seime yra daug „žiaurių žmonių“.

„Seime yra labai daug žiaurių žmonių, kuriems atrodo normalu, kad priklausomybe sergantis žmogus yra vežamas į įkalinimo įstaigą, o ne į gydymo įstaigą. Jiems atrodo normalu, kad, jeigu esi jaunas ir padarai klaidą, tau visam gyvenimui uždedamas kriminalizavimo štampas, ir tu negali siekti karjeros, net jei tau 18 metų ir tu dar keisies. <...> Yra Seime žiaurių žmonių, ir jiems po to balsavimo net norėjosi ploti. Tai liūdna, baisu“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Diskusijos Seimo salėje netilo

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragino kolegas balsuoti „už“. Anot jos, baudžiamieji įstatymai turi būti taikomi tik tada, kai visos kitos priemonės yra išnaudotos. Šiuo metu visos priemonės nėra išnaudotos.

„Yra klausimų, kuriais Lietuva iki šiol yra nudažyta kartu su Baltarusija, Rusija ir kitomis autoritarinėmis, diktatūrinėmis valstybėmis. Ir tai yra vienas iš šitų klausimų – pagalbos žmonėms, kurie yra priklausomi nuo psichoaktyvių medžiagų, klausimas, perteklinis tokių žmonių kriminalizavimas. Kviečiame tą geležinę uždangą nuleisti, ištiesti žmonėms ranką“, – ragino A.Armonaitė.

Opozicinės Darbo frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas tvirtino, kad toks įstatymas pasiųstų jaunimui klaidingą žinutę.

„Dėl to, kad narkotikų vartojimas nėra nieko blogo. <...> Jauskime atsakomybę ne tik už savo šeimas, bet ir už visą valstybę ir jos jaunosios kartos sveikatą“, – kalbėjo jis.

„Prisidengiant madingu Amsterdamo šūkiu dėl kanapių legalizavimo ir apsimestinio siekio jaunimą išgelbėti nuo teistumo suklydus, bandoma prastumti teisinius sprendimus, kurie atvers kelią laisvam heroino, LSD, kokaino ir kitų narkotikų vartojimui“, – pridūrė M.Puidokas.

Konservatorius Arūnas Valinskas pabrėžė, kad šis svarstymas yra ne dėl to, ar narkotikai yra gerai ar blogai, bet būtent apie efektyviausias narkotikų kontrolės priemones.

„Kriminalizacija ir baudžiamoji atsakomybė tokios tikrai nėra“, – argumentavo jis.

„Priklausomybė jau yra bausmė. Niekas savo pirmos klasės rašiniuose nerašydavo, kad užaugęs nori būti priklausomas nuo narkotikų. (..) Tai nutinka, tokia realybė, į kurią mes turime rinktis adekvačias ir efektyviausias reakcijos priemones“, – balsuoti „už“ ragino A.Valinskas.

LVŽS atstovas Aurelijus Veryga aiškino, jog judėti link narkotikų medžiagų normalizavimo –  reiškia pasakyti visuomenei, kad vartoti narkotikus yra normalu.

„Ir už tai galima susimokėjus keliolikos ar keliasdešimties eurų baudą tai tęsti. To nevengia pasakyti ir žmonės, kurie teikia šiuos siūlymus, prisipažįstantys, kad jie patys iki šiol vartojo narkotines medžiagas ir nemato tame jokios problemos.

Manau, kad tai yra tiesiog dviveidystė ir mes kalbame apie visas narkotines medžiagas, ne apie kažkokias kanapes, ar panašiai“, – aiškino A.Veryga.

Liberalas Eugenijus Gentvilas paprieštaravo A.Verygai, kad priimdamas šį įstatymą Seimas skatintų narkotikų vartojimą. Liberalas įsitikinęs, kad baudžiamoji atsakomybė šiuo atveju yra perteklinė.

„Nenoriu sutikti, kad dabar mes vos ne skatinsime. Mes tik grįžtame į situaciją, kuri buvo iki 2017 metų, iki baudžiamosios atsakomybės įvedimo. Negi, kolega, norit pasakyti, kad iki 2017 metų buvo raginama, skatinama“, – kalbėjo E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.