Pandemijai nesuvienijus, migrantų krizė vėl suvedė G. Nausėdą ir I. Šimonytę: kiek truks taika?

Po poros mėnesių pertraukos, migrantų krizės fone premjerė Ingrida Šimonytė ir prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko aptarti saugumo situacijos pasienyje. Negana to, G.Nausėda be jokių išlygų parėmė Vyriausybės sprendimą įvesti pasienyje nepaprastąją padėtį, paragino tam pritarti ir abejojančius Seimo narius.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 7:16 AM

Politologė Rima Urbonaitė ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ įvertino, kas lėmė savotiškas politikų paliaubas, ir ar ilgam užkastas karo kirvis.

R.Urbonaitė: konservatorius apkaltinčiau nestrategiškumu ir neįžvalgumu

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorės, politologės Rimos Urbonaitės teigimu, migrantų krizė tik įrodo Vyriausybės ir Prezidentūros santykių neadekvatumą.

„Absurdiška tai, kad apskritai kalbame apie premjerės ir prezidento susitikimą kaip neeilinį įvykį valstybėje, kas turėtų būti norma“, – įvertino politologė.

R.Urbonaitės teigimu, kad ir kokie įtempti santykiai būtų tarp Prezidentūros ir Vyriausybės vadovo, tarpusavio bendravimas yra būtinas valstybės gerovei.

„Žmogiškai gal po kai kurių pasisakymų gali būti labai sunku, bet politiškai yra privalu bendrauti dėl to, kad atstovauji ne save, ne savo ambicijas, o valstybę ir tam tikrą instituciją“, – pabrėžė politologė.

Anot jos, dėl dviejų institucijų vadovų negėbijimo kalbėtis šalies gyventojai prarado daug, tačiau pati didžiausia žala dėl to padaryta vakcinacijos procesui.

„Labai daug praradome vidaus politikos klausimais ir vienu labai konkrečiu – vakcinacijos, klausimu. Dėl to, kad vakcinacijos klausimas yra tiesiogiai susijęs su tuo, kokią mes turime šiandien situaciją.

Žinote, yra „petys už laisvę“, bet dar turi būti ir „petis į petį“. O čia matėme žiūrėjimą skirtingomis kryptimis, ir manau, kad didžiausia žala padaryta pandemijos valdymui.

Net jei užsienio politikoje yra kibirkščių, bet ten jų yra mažiau. Šiuo atveju, manau, kad praradome tikrai nemažai, deja, to laiko atgal sugrąžinti nebegalima, kaip ir prikelti žmonių gyvybių“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Politologė įsitikinusi, kad valstybės autoritetų pečių surėmimas ir naudojimasis visais įmanomais resursais yra raktas į sėkmę.

„Nesakau, kad tik Prezidentūra kalta dėl šių santykių. Man atrodo, kad strategiškai buvo labai blogas konservatorių startas, kai taip netikusiai iškeltas Europos Vadovų Tarybos klausimas, kuris santykiams davė juodos spalvos toną. Matome, kad prezidentas nebegali po to atsigauti, pamiršti. Jis priėmė poziciją, kad jį puola ir jam reikia gintis.

Šiuo atveju konservatorius apkaltinčiau nestrategiškumu ir neįžvalgumu, nes jie turėjo suprasti, kad situacija valstybėje yra tokia, kad daugiau trigerių nereikia, ir kad prezidento parama tam tikrais momentais gali būti labai svarbi“, – įvertino politologė.

Nors sudėtinga koronaviruso pandemijos situacija šalyje premjerės ir prezidento neprivertė pamiršti nesutarimų ir atnaujinti darbinius susitikimus, užaštrėjusi migrantų krizė antradienį valstybės vadovus privertė sujungti jėgas.

R.Urbonaitės manymu, tai susiję su migrantų krizės sprendimo vertinimu visuomenėje – G.Nausėda nesunkiai rado sutarimą su I.Šimonyte klausimu, kuriam pritaria ir didžioji visuomenės dalis.

„Visuomenės nuomonė buvo panaši, ne itin susiskaldžiusi. Ir tas elementarus sprendimas uždaryti sieną, pasiekus 4 tūkst. migrantų ribą nebeįleisti daugiau žmonių, visus patenkino. Politikai suprato, kad viskas su tuo gerai, reitingams netrukdys“, – įvertino politologė.

Vis dėlto, politologė abejoja, ar šis susivienijimas – ilgalaikis. „Optimizmo šiuo atveju neturiu daug“, – pridūrė ji.

A.Butkevičius: konkurencija dėl reitingų yra nesveika

Buvęs ministras pirmininkas, opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ parlamentaras Algirdas Butkevičius prisimena, kad darbiniai susitikimai su to meto prezidente Dalia Grybauskaite buvo norma, o šie susitikimai padėdavo išspręsti kylančias įtampas.

„Mes kiekvieno pirmadienio aštuntą valandą ryto susitikdavome, ir šis susitikimas visada būdavo planuojamas, kad bus ne ilgesnis kaip pusę valandos. Aptardavome praėjusios savaitės darbą tiek Vyriausybėje, tiek Seime“, – prisiminė A.Butkevičius.

Tuo metu vis besitęsantį I.Šimonytės Vyriausybės ir Prezidentūros konfliktą dėl pandemijos valdymo A.Butkevičius aiškintų reitingais.

„Manau, kad dėl pandemijos valdymo atsirado konkurencija dėl reitingų, kuris yra svarbesnis ir reikalingesnis. Šiuo atveju Prezidentūra pasielgė neišmintingai“, – svarstė politikas.

„Reikėjo labai ramiai ir šaltai pasakyti, „Mielieji, mes turime Vyriausybę, tai yra Vyriausybei deleguota funkcija, aš kontroliuosiu, griežtai reikalausiu, kad man kiekvieną savaitę ministrė pirmininkė ir sveikatos apsaugos ministras atsiskaitytų“. Viskas. O nedarysime kelių ekspertų grupių, chaoso“, – kalbėjo A.Butkevičius.

A.Butkevičius svarsto, kad politikai per daug susikoncentruoja į reitingus.

„Manau, kad yra nesveika konkurencija dėl reitingų. Kai susikoncentruojama vien į reitingus, pradedama žiūrėti, kas kaupia reitingus, tada truputį pradedame paminti savo asmeninį sąžiningumą ir padorumą“, – įvertino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.