Mato galimybę tęsti ir plėsti 100 eurų išmokos už skiepus programą: „Tikrai efektas yra“ Premjerė poveikio neįžvelgia

Parlamentarai konservatorė Jurgita Sėjonienė ir „valstietis“ Aurelijus Veryga palankiai vertina 100 eurų už skiepą nuo COVID-19 kampaniją ir sako matantys galimybes ją tęsti bei plėsti į kitas amžiaus grupes.

Mato galimybę tęsti ir plėsti 100 eurų išmokos už skiepus programą: „Tikrai efektas yra“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mato galimybę tęsti ir plėsti 100 eurų išmokos už skiepus programą: „Tikrai efektas yra“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mato galimybę tęsti ir plėsti 100 eurų išmokos už skiepus programą: „Tikrai efektas yra“.<br>T.Bauro nuotr.
Mato galimybę tęsti ir plėsti 100 eurų išmokos už skiepus programą: „Tikrai efektas yra“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 8:16 AM, atnaujinta Nov 17, 2021, 8:29 AM

„Vertinu absoliučiai teigiamai: man atrodo, tai yra svarbu. Norėtųsi daugiau, bet tikrai efektas yra“, – apie iki šiol akcijos duotą efektą LRT radijui sakė valdančiųjų atstovė J. Sėjonienė.

Opozicijos atstovo A. Verygos teigimu, ši priemonė veikė drauge su kitomis ir jos davė efektą.

„Po truputį būtent tas priemonių kompleksas pačių įvairiausių – pas vienus nuvykstant, kitiems duodant tam tikrą finansinį atlygį, jis duoda suminį, kaupiamąjį efektą ir tikrai smagu, kad rezultatas yra“, – LRT sakė jis.

Parlamentaras teigė, kad išmokos galėtų būti siūlomos visiems 65-erių ir vyresniems žmonėms.

„Aš prisimenu, kad kai vyko diskusija komitete sveikatos reikalų, buvo kalbama, kad jeigu priemonė pasiteisins, Seimas turėtų grįžti ir šitą amžiaus grupę išplėsti. Tai ir reikėtų daryti ilgai nedelsiant“, – kalbėjo A. Veryga.

J. Sėjonienė pritarė, jog priemonę reikėtų plėsti.

„Kadangi jau šita priemonė pasiteisino, efektą davė, neabejotinai reikia svarstyti ir išplėtimą šitos priemonės ar papildomų amžiaus grupių, ar pratęsimą termino“, – kalbėjo ji.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, paskelbus apie 100 eurų priemonę, vakcinacija augo apie 30 procentų, taigi, ji davė efektą.

„Jeigu žiūrėtume nuo įstatymo priėmimo, kada Seimas priėmė įstatymą – spalio 13 dieną, tai pradėjo augti šios grupės, 75 metų ir vyresnių gyventojų skiepijimas apie 30 procentų ir per visą laikotarpį turime apie 6,5 tūkst. gyventojų, kurie naujai pasiskiepijo ir turime apie 40 su trupučiu tūkstančių gyventojų, kurie revakcinavosi. Tai tas efektas tikrai matome, kad buvo augimo linkme“, – sakė ministerijos atstovas Lukas Galkus.

Ministerijos anksčiau BNS pateiktais duomenimis, vienkartinę 100 eurų išmoką kol kas turėtų gauti daugiau nei 50 tūkst. nuo COVID-19 pasiskiepijusių senjorų.

Nuo rugsėjo 1 dienos bent viena vakcinos doze pasiskiepijo kiek daugiau nei 10 tūkst. 75-erių metų ir vyresnių senjorų, 9,3 tūkst. iš jų jau gavo ir antrą skiepo dozę.

Dar 42,5 tūkst. šios amžiaus grupės žmonių gavo stiprinančią dozę. Tai, anot ministerijos, sudaro maždaug 40 proc. visų tą galinčių padaryti vyresnių nei 75-erių metų senjorų.

100 eurų vienkartinė išmoka skiriama 75-erių ir vyresniems senjorams, nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos pasiskiepijusiems dviem dozėmis, bei tiems, kurie iki kitų metų kovo pabaigos pasiskiepys sustiprinančia doze.

Teikti prašymų gauti 100 eurų vienkartinę išmoką nereikės, ji bus paskirta automatiškai. Vienkartinę išmoką senjorai gaus kartu su pensija ar kita „Sodros“ mokama išmoka.

V. Čmilytė-Nielsen: 100 eurų išmoka už skiepą senjorams pasiteisino, ją reikia svarstyti toliau

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad spalį priimtas sprendimas nuo COVID-19 pasiskiepijusiems vyresniems nei 75 metų asmenims skirti vienkartinę 100 eurų išmoką pasiteisino, ir tolesnis priemonės taikymas turi būti svarstomas.

„Matome, kad 100 eurų išmoka sukėlė teigiamą efektą, ir ji pasiteisino. Manau, kad reikia svarstyti apie jos plėtimą, nes tai visgi yra išgelbėtos gyvybės“, – antradienį Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Visgi“ ar išmoką praplėtus priemonės taikymą, gautų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos anksčiau siūlyta vyresnių nei 65 metų ar kita asmenų grupė, V. Čmilytė-Nielsen neatskleidė. Pasak jos, parlamentarai dėl to dar diskutuos.

„Reikia analizuoti, kokioms grupėms tai yra labiausiai aktualu, natūralu, kad tai yra vyresni žmonės. Dėl detalių manau, kad diskusija dar vyks. Tokia priemonė pasiteisino, reikia svarstyti apie ją toliau“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Iki šiol vienkartinė 100 eurų išmoka už skiepą nuo COVID-19 buvo skiriama tik vyresniems nei 75 metų amžiaus žmonėms.

S. Skvernelis apie 100 eurų išmokų pratęsimą pasiskiepijusiems senjorams: nebe tas etapas

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis skeptiškai įvertino svarstymus pratęsti 100 eurų išmokos mokėjimą nuo COVID-19 pasiskiepijusiems vyriausiems gyventojams.

„Aš manau, kad jis jau yra pavėluotas. Pradžioje reikėjo tą aprėptį didesnę daryti, bet buvo nuspręsta siauresnė aprėptis. Ji tikrai, manau, nedavė tų rezultatų. Aišku, kažkoks pagyvėjimas įvyko, bet žmonių reakcijos taip pat buvo nevienareikšmiškos. Tiesiog tai bandymas nupirkti“, – Seime sakė S. Skvernelis.

„Manyčiau, kad nebe tas etapas yra, kada tokiais būdais bandoma dar skatinti skiepijimą. Esminiai dalykai yra giluminiai: ar žmonės dar pasitiki kuo nors. Kol valdžia bruka tuos savo „ekspertus“, kurie dažnai šneka sausai ir prieštaringai, negu šnekėjo prieš metus. (...) Žmonėms abejonių ekspertais atsiranda pakankamai daug“, – akcentavo jis.

S. Skvernelis pabrėžia, kad dabartiniame etape skiepais abejojantiems gyventojams reikia autoritetų, kuriais jie gali pasitikėti, o ne sausų ekspertų raginimų vakcinuotis.

„Kol tokių autoritetų mes nerandame atskiroms tikslinėms grupėms, tai pinigais aš nemanau, kad pavyks nupirkti ir kažkokį proveržį padaryti nemanau, kad pavyks“, – teigė politikas.

100 eurų išmoka pasiskiepijusiems senjorams didelio poveikio neturėjo, teigia premjerė

100 eurų išmoka pasiskiepijusiems senjorams didelio poveikio neturėjo, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš turėčiau pasakyti, kad papildomai pasiskiepijusių žmonių pirmą kartą po to, kai buvo nustatyta šita kompensacija, tikrai buvo labai mažas skaičius. Tie 50 tūkst., kuriais čia operuojamam iš esmės yra žmonės, kurie pasiskiepijo trečiąja doze“, – antradienį  Seime sakė premjerė.

Komentuodama siūlymą plėsti 100 eurų skatinimo programą pasiskiepijusiems ji taip pat teigė, kad „nuo pat pradžių, kai buvo pradėti skiepyti 75+ amžiaus žmonės, dalis jų pasiskiepijo, kai nebuvo kalbos apie jokią piniginę kompensaciją“.

„Matyt, galima daryti gana pagrįstą prielaidą, kad dalis jų buvo ir motyvuoti pasiskiepyti. Dabar mes tuos duomenis dar vertinam, bet, jei kažkas mano, kad dalis žmonių papildomai pasirinko pasiskiepyti nustačius šitą išmoką, aš turėčiau nuliūdinti, kad taip neatsitiko“, – teigė I. Šimonytė.

Siekdamas paskatinti skiepytis vyresnio amžiaus žmones Seimas priėmė pataisas dėl vienkartinės 100 eurų išmokos nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos dviem dozėmis pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems senjorams, bei tiems, kurie iki kitų metų kovo pabaigos pasiskiepys sustiprinančia doze.

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija siūlo plėsti 100 eurų programą ir išmokas pasiskiepijus pilna schema mokėti asmenims nuo 65 metų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, paskelbus apie 100 eurų priemonę, vakcinacija augo apie 30 procentų.

„Jeigu žiūrėtume nuo įstatymo priėmimo, kada Seimas priėmė įstatymą – spalio 13 dieną, tai pradėjo augti šios grupės, 75 metų ir vyresnių gyventojų skiepijimas apie 30 procentų ir per visą laikotarpį turime apie 6,5 tūkst. gyventojų, kurie naujai pasiskiepijo ir turime apie 40 su trupučiu tūkstančių gyventojų, kurie revakcinavosi. Tai tas efektas tikrai matome, kad buvo augimo linkme“, – antradienį LRT radijui sakė ministerijos atstovas Lukas Galkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?