Parlamentarai atsakė, ką galvoja apie griežtą Kinijos sprendimą

Lietuva nenori nutraukti diplomatinių ryšių su Kinija, tačiau pastaroji negali varžyti teisių pasirinkti, su kuo vystyti ekonominius santykius, sako Lietuvos parlamentarai.

Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2021, 10:57 AM

Kinija apribojo diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje šią savaitę.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis teigia nematantis rimtesnių pasekmių po Kinijos sprendimo. Jis pabrėžė, jog Lietuva turi teisę vystyti santykius su įvairiomis šalimis, įskaitant ir Taivaną.

„Jokių didesnių pasekmių nenumatau, jei sumažės Vilniuje Kinijos žvalgybos pareigūnų, kurie seka kiekvieną, kas bando prieš jų įtaką pasipriešinti“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, Lietuva turi savo prioritetus ir investuoja į laisvas, demokratiškai ir technologiškai stipriausias, inovatyviausias valstybes.

„Tai nereiškia, kad mes norime nutraukti diplomatinius santykius (su Kinija – BNS). Mes manome, kad nepažeidžiame jokių kanonų, tik problema, kad Pekinas tuos kanonus griežtina ir tai, kas buvo leista anksčiau daugumai Europos Sąjungos valstybių, staiga Lietuvai buvo uždrausta – vystyti ekonominius santykius su viena iš inovatyviausių ir stipriausių demokratijų pietryčių Azijoje. Nepykit, bet šia teise pasinaudosime“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis sako, kad Pekinas turėtų suprasti, kad kuo griežčiau kalbės su Lietuva, tuo vieningesnis bus visas demokratinis pasaulis prieš Pekiną.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė teigė, kad Kinijos sprendimas nenustebino, nes tai yra tąsa jos agresyvios ir priešiškos pozicijos. Ji taip pat pabrėžė, jog Lietuva pati renkasi, su kuo ir kokius santykius palaikyti.

„Nenustebau, nes Kinijos Liaudies respublikos pozicija yra laba priešiška ir gal net agresyvi jau kuris laikas. (...) Neturi teisės komunistinė Kinija diktuoti demokratiniam pasauliui ir varžyti mūsų teisių pasirinkti, su kuo bendrauti“, – BNS sakė D. Šakalienė.

Jos teigimu, Lietuva „vienos Kinijos“ principo nepažeidžia ir konfliktų neprovokuoja.

„Labai liūdna, kad kaip ir Baltarusijos atveju, mes atsiduriame tokioje situacijoje, kai autokratiniai režimai imasi pakankamai priešiškų veiksmų. Mes tiesiog laikomės nuosekliai savo užsienio politikos principų, visada remiame demokratijas, bet taip pat gerbiame tarptautines sutartis ir toliau to tvarkingai laikomės“, – kalbėjo ji.

Kinija oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, sekmadienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Tai reiškia, kad Vilniuje ir Pekine nebedirbs Kinijos ir Lietuvos ambasadoriai, o diplomatinėms atstovybėms vadovaus žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.