Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: pokyčių įnešė nauja COVID-19 atmaina

Pietų Afrikos regione plintant naujai potencialiai pavojingai koronaviruso atmainai, atvykstantiems iš septynių šio regiono valstybių nuo šeštadienio, lapkričio 27 d., bus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, nepriklausomai nuo to, ar jie yra pasiskiepiję arba persirgę COVID-19 liga.

Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atnaujino paveiktų šalių sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 9:36 PM

Portugalijai patekus į paveiktų šalių sąrašo raudoną zoną, nuo pirmadienio, lapkričio 29 d., iš jos atvykstantys keliautojai, kurie nėra pasiskiepiję arba persirgę, taip pat turės izoliuotis.

Atvykstantys iš Botsvanos, Esvatinio, Lesoto, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės turės išsitirti iki kelionės likus ne mažiau kaip 72 val. ir vežėjui turės pateikti neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Atvykę į Lietuvą, jie turės izoliuotis 10 dienų ir atlikti dar du PGR tyrimus: per pirmas tris dienas nuo atvykimo į Lietuvą ir ne anksčiau kaip septintą bei ne vėliau kaip dešimtą dieną po atvykimo.

Gavus antrą neigiamą Lietuvoje atlikto tyrimo rezultatą, leidžiama nutraukti izoliaciją.

Sustiprintomis infekcijų kontrolės priemonėmis siekiama užkirsti kelią naujos potencialiai pavojingos koronaviruso atmainos įvežimui į Lietuvą. Mokslininkų pavadinta B.1.1.529, ji pirmą kartą buvo aptikta Pietų Afrikoje. Nors dar nėra daug informacijos apie šią atmainą, žinoma, kad ji turi didelį skaičių mutacijų.

Primename, kad šiuo metu rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ir pasirūpinti apsauga – pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos, o tai jau padariusiems – laiku užsiregistruoti sustiprinančiajai dozei.

Pasiskiepyti pirmą kartą arba gauti sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos dozę gyventojai gali registruodamiesi internetu www.koronastop.lt arba telefonu 1808. Vakcinuotis taip pat galima pas šeimos gydytoją. Norėdami sužinoti, ar jų asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19 ligos, gyventojai turėtų kreiptis į įstaigos registratūrą.

Iš užsienio atvykstantiems keliautojams rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kokios sąlygos ir reikalavimai bus taikomi Lietuvoje.

Iš raudonos zonos atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems asmenims privalomas tyrimas prieš kelionę ir 10 dienų izoliacija atvykus. Atvykstantieji iš geltonos zonos privalo atlikti tyrimą prieš kelionę ir 3-5 dieną po atvykimo jį pakaroti, tačiau jiems neprivaloma 10 dienų izoliacija.

Keliautojams, atvykstantiems iš žalios zonos, privaloma tik užpildyti NVSC anketą (kaip ir atvykstantiems iš kitų zonų) bei atlikti COVID-19 tyrimą prieš kelionę.

Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir įsigalioja artimiausią pirmadienį. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) žemėlapiais, užsienio valstybės yra skirstomos į skirtingų spalvų zonas, kurioms galioja atitinkami reikalavimai.

Lietuvoje sudaromame paveiktų šalių sąraše šalis priskiriama konkrečios spalvos grupei pagal labiausiai paveikto šalies regiono spalvą. Trečiosios šalys, kurios neteikia duomenų ECDC, patenka į pilkąją zoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.