G. Landsbergis tvirtina, kad Pekino tonas „nėra labai agresyvus“ ir tikisi ryšių normalizavimo

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad iš Kinijos buvo galima laukti pasipiktinimą rodančių ženklų dėl Taivaniečių atstovybės, tačiau prognozuoja, jog Vilniaus ir Pekino santykiai po truputį normalizuosis.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 1:29 PM

„Tas pats oficialusis tonas iš Pekino nėra labai agresyvus, galėjo kas nors tikėtis ir didesnės eskalacijos. Matyt, reakcija yra laikina ir vyks po truputį kažkokia normalizacija“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Kinijos ambasada ketvirtadienį pranešė stabdanti vizų išdavimą Lietuvoje. Pranešime Kinijos ambasada Vilniuje nurodė, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

G. Landsbergis teigė, kad oficialios informacijos dėl sustabdyto vizų išdavimo ministerija nėra gavusi. „Oficialios informacijos mes neturim, gali būti iš tikrųjų techninės problemos“, – teigė ministras.

Jis taip pat vylėsi, kad dėl įtemptų santykių Lietuvos sportininkams nebus kliūčių dalyvauti Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse. Vyriausybės nariai, G. Landsbergio žiniomis, į Pekiną nevyks.

„Girdėjau, kad švietimo ministrė nemato galimybių vykti, nesu girdėjęs iš kitų Vyriausybės narių, kad jie turėtų didelį užsidegimą važiuoti, aš vis tik tikiuosi, kad sportininkams, kurie susiruošę, nebus sudarytos kliūtys, nes tai susilauktų gilios ir didelės tarptautinės reakcijos“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kinija praėjusią savaitę oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Tokį sprendimą Pekinas priėmė reaguodamas į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.