Pasienyje – perkirpta tvora: pareigūnai aptiko šviežius batų įspaudus, vedančius iš Baltarusijos į Lietuvą

Pasienyje su Baltarusija praėjusią parą apgręžti 29 migrantai, penktadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Lietuvos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 9:13 AM, atnaujinta Nov 26, 2021, 9:15 AM

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių įleistų užsieniečių nebuvo.

Kaip pranešė pasieniečiai, ketvirtadienį vidudienį Baltarusijos pusėje ties Lazdijų rajonu buvo iššauti trys šūviai. Vakare ties Varėnos rajonu Baltarusijos pusėje skirtingu metu paleistos penkios signalinės raketos.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiams buvo suteikta teisė apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti migrantus, į Lietuvą neįleista per 7,4 tūkst. asmenų.

Į Lietuvą neteisėtai pavyko patekti beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Perkirpta tvora

Pasak VSAT, ketvirtadienį vėlai vakare Varėnos rajone patruliavę pareigūnai pastebėjo ką tik pažeistą koncertinos užtvarą, įrengtą prie sienos su Baltarusija. Čia pat buvo aptikti švieži avalynės įspaudai, vedantys iš Baltarusijos į Lietuvą ir atgal.

„Vietovę nuodugniai patikrino VSAT kinologai su šunimis, tačiau Lietuvos gilumoje nei pėdsakų, nei asmenų, nei daiktų neaptikta. Keliama versija, kad koncertiną prakirpę asmenys įžengė į Lietuvą ir pabūgę eiti tolyn grįžo į Baltarusiją“, – nurodoma pranešime.

Netrukus po įvykio pasieniečiai Baltarusijos pusėje, tolėliau nuo sienos, tamsoje matė kelis asmenis, kūrenančius laužą.

Dėl priekaboje aptiktų irakiečių tarsis su Baltarusija

Ketvirtadienį iš Baltarusijos į Italiją vykusio vilkiko priekaboje pasieniečiai aptiko keturis irakiečius.

„Apie migrantus buvo informuoti Baltarusijos pasieniečiai, kurie ketvirtadienį atsisakė migrantus priimti atgal“, – teigia VSAT.

Pasieniečių teigimu, pagal nustatytą tvarką panašius pasienio incidentus sprendžia abiejų valstybių sienų įgaliotiniai.

„VSAT iškart pasiūlė surengti tokį jų susitikimą, kurio metu būtu nagrinėjami ir vertinami visi su šiuo įvykiu susiję faktai, aplinkybės, dokumentai (...). Ketvirtadienį toks susitikimas neįvyko, jį Lietuvos sienos su Baltarusija įgaliotinis numatė penktadienį, pakviesdamas atitinkamą pareigūną iš Baltarusijos“, – rašome pranešime.

Anot pasieniečių, irakiečių migrantų statusas – neįleisti į Lietuvą. Jie naktį praleido Medininkų punkte.

Tuo metu baltarusis vairuotojas taip pat neįleistas į Lietuvą, jis ketvirtadienį vakare vilkiku su puspriekabe grįžo į Baltarusiją.

Tarnybinių ginklų migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko, teigia VSAT.

Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.