Iki sprendimo dėl privalomų skiepų visoje Europos Sąjungoje – tik žingsnis?

Praėjusią savaitę Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasiūlė ES pagalvoti apie privalomą vakcinaciją. Austrija privalomai gyventojus skiepyti pradės nuo vasario, Graikijoje privaloma tvarka skiepijami vyresni nei 60-ies metų žmonės.

Vakcinacija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinacija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liudas Mažylis<br>T.Bauro nuotr.
Liudas Mažylis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-13 20:52

Ar privaloma vakcinacija visoje Europos Sąjungoje realu ir kokia situacija Austrijoje po tokio sprendimo, „Žinių radijo“ laidoje „Europos gidas“ diskutavo Lietuvos ambasadorius Vienoje Donatas Kušlys ir Europos Parlamento narys Liudas Mažylis.

Privalomas skiepijimas nepriimamas palankiai

Nuo pirmadienio Austrijoje visiško karantino yra atsisakoma, pradės veikti parduotuvės, tačiau maitinimo įstaigos pradės veikti tik dar po savaitės. Vis dėlto Lietuvos ambasadorius Vienoje Donatas Kušlys pabrėžė, kad tokie laisvinimai galioja ne visiems.

„Kai aš sakau, kad karantinas yra nutraukiamas, turime turėti omenyje, kad tik tiems, kurie turi galiojančius vakcinacijos ar kitaip – žaliuosius pasus. Tai galioja tik tiems, kurie yra vakcinuoti arba jau yra pasveikę. Tiems, kurie nėra pasiskiepiję, ir toliau galioja karantino sąlygos“, – sakė D.Kušlys.

Ambasadorius pasakojo, kad Austrijos Vyriausybės sprendimas dėl privalomo skiepijimo yra labai aiškiai pagrįstas. Pagrindinė priežastis tam – šalyje nepasiektas bendras imunitetas.

„Austrija nepasiekė to pasiskiepijusių skaičiaus, kad būtų sukurtas bendras imunitetas. Šalyje pilnai pasiskiepijusių šiuo metu yra apie 67 proc. Visgi kalbama, kad reiktų pasiekti bent jau 85 proc. Dėl to ir buvo įvestos tokios drastiškos priemonės“, – sakė jis.

Nors sprendimas dėl privalomo skiepijimo yra dar tik įstatymo projekto stadijoje, Austrijoje jau galima pastebėti priešiškai nusiteikusios visuomenės dalies nerimą keliančius veiksmus. Kai kuriose šalies federalinėse žemėse išpuoliai prieš medicinos darbuotojus yra tokie dideli, kad svarstoma personalą aprūpinti papildomomis apsaugos priemonėmis.

„Austrijoje irgi kiekvieną savaitę kiekviename regione vyksta mitingai. Sakoma, kad Vienoje paskutinį šeštadienį buvo apie 40 tūkst. mitinguotojų. Jau yra kalbama apie tokius atvejus, kai yra peržengiamos ribos. Iš tikrųjų, yra padidėję išpuolių prieš ligonines, medicinos įstaigas, taip pat girdima, kad yra išpuolių ir prieš konkrečius asmenis“, – pasakojo D.Kušlys.

Nėra bendro sutarimo apie privalomą skiepijimą

Europarlamentaras Liudas Mažylis pasakojo, kad Europos Parlamente klausimas dėl privalomo skiepijimo yra išbalansuotas ir vieno bendro sutarimo čia nėra.

„Europos Komisijos pirmininkė tik pasiuntė žinią, kad turbūt ateina laikas apie tai diskutuoti, ateina laikas apie tai pasikeisti nuomonėmis. Bet taip pat čia pat pabrėžė, kad sprendimus galų gale priiminės kiekviena iš 27 Europos Sąjungos valstybių ir atsakomybė teks valstybėms narėms.

Mes tiesiog atkreipiame dėmesį į gerosios praktikos pavyzdžius atskirose valstybėse. Na, o būtent pastaruoju metu daugiausiai kalbama yra apie minėtąją Austriją, Vokietiją, Graikiją, taip pat Latvija siekia ir planuoja įvesti vienokius ar kitokius apribojimus. Tad atsižvelgti į tai, kaip ten seksis, yra svarbu ir kitoms valstybėms“, – teigė L.Mažylis.

Politikas pasakojo, kad Europos Parlamente yra visiems galiojantys saugumo reikalavimai tokie kaip kaukių dėvėjimas, reguliarus temperatūros matavimas ir taip pat žaliasis pasas. Nors kai kam dėl tokių reikalavimų ir kyla abejonių, tačiau Europos Teisingumo Teismas juos laiko įprastais.

„Visiškai neseniai, lapkričio pabaigoje Europos Teisingumo Teismas svarstė klausimą, ar tai neriboja Europos Parlamento mandato tokie panašūs reikalavimai. Teismas davė pakankamai aiškų atsakymą, kad tai nesietina su politiniais įgaliojimais. Sveiko proto ribose, jei yra ribojimai, tai jie ir yra taikomi“, – sakė europarlamentaras.

Pokyčiai vakcinacijos procese nepakankami

Nors Austrijai žadant nuo vasario 1 d. įvesti privalomą skiepijimą, tikimasi teigiamų rezultatų dabartiniame vakcinacijos procese, D.Kušlys sakė, kad pokyčiai nepakankami.

„Pokytis į vakcinacijos aktyvumo pusę tikrai įvyko, tačiau statistiškai nėra lengva tą pastebėti, kadangi kaip tik nuo gruodžio 6 dienos Austrija sutrumpino dviejų vakcinų galiojimo laiką, atsirado daug vakcinacijos pasų, kurie yra negaliojantys.

Vis dėlto skiepijančios institucijos ir medikai pranešė, kad paskelbus žinią apie privalomą vakcinaciją kasdien ateidavo vis daugiau vakcinuotis, bet tik apie 1-2 proc. daugiau. Pokytis nėra toks ženklus, kad nereiktų įvesti tokių griežtų priemonių“, – sakė ambasadorius.

Paklaustas, ar Europos Parlamente galvojama apie privalomo skiepijimo įvedimą ten dirbantiems parlamentarams, L.Mažylis to nepatvirtino.

„Visokiausių diskusijų vyksta, kaip čia toliau gali vystytis. Mes įvertiname įvairių valstybių patirtis, pasiklausome apie Austriją, apie privalomą skiepą ir bausmę už nesiskiepijimą“, – sakė europarlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.