Buvęs teisėjas V. Bavėjanas pats tarė paskutinį žodį

Esame nekalti, tad prašome išteisinti. Taip Šiaulių teisme tardami paskutinį žodį kalbėjo Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) buvęs teisėjas 65 metų Valdimaras Bavėjanas ir jo bendraamžis vaikystės draugas Valys Venslovas.

V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs teisėjas V.Bavėjanas (kairėje) ir jo vaikystės draugas V.Venslovas tikina esantys nekalti ir prašė išteisinti.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs teisėjas V.Bavėjanas (kairėje) ir jo vaikystės draugas V.Venslovas tikina esantys nekalti ir prašė išteisinti.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-01-16 20:21

Kaltės besikratantis V.Bavėjanas teismui pakartojo, jog nepadarė nieko nusikalstamo, bet pripažino, kad jo veiksmuose galima įžvelgti nusižengimą teisėjo etikai.

Bet valstybės kaltintoja įsitikinusi, kad abiejų teisiamųjų kaltė visiškai įrodyta, o įkalčiai surinkti teisėtais būdais.

Ji paprašė teisiamiesiems skirti baudas: V.Bavėjanui – 35 tūkst. eurų, o V.Venslovui – 46 tūkst. eurų. Tiesa, paprašyta buvusiam „Kauno vandenų“ įmonės technikos direktoriui paskirti ir laisvės atėmimą 3 metams, o bausmės vykdymą atidėti 2 metams. Be to, paprašyta uždrausti jam 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.

V.Venslovas teisiamųjų suole atsidūrė, nes prašė pagalbos iš LAT dirbusio teisėjo V.Bavėjano.

Buvusį teisėją ir verslininką ginantys advokatai atkreipė dėmesį, kad didžioji dalis ikiteisminio tyrimo duomenų negali būti pripažinti įrodymais, nes jie gauti neteisėtais būdais. Jie sakė, kad abejonės iš kaltinimo nebuvo pašalintos, o gintis nuo abstrakčių kaltinimų buvo sudėtinga.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad V.Bavėjanas ir V.Venslovas buvo ne kartą susitikę, per tarpininkus ir tiesiogiai kalbėjosi apie šios bylos eigą ir perspektyvas.

Surinkta duomenų, kad už palankų sprendimą ruoštasi paduoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo teisėjui. Tiesa, kyšis nebuvo paduotas, o bylą nagrinėti baigęs teismas už korupcines veikas teistam V.Venslovui paskyrė lygtinę 3 metų įkalinimo bausmę ir 38 tūkst. eurų baudą.

V.Venslovas neneigė prašęs pagalbos, bet tikino niekam nebandęs atsilyginti, o teisėsaugininkų įrašuose minimos tūkstantinės sumos – tiktai pasvarstymai apie galimą baudą.

V.Bavėjanas sakė, kad sulaukęs bičiulio prašymo padėti tik gudravo – žadėjo, bet iš tiesų nepajudino nė piršto.

Apklausiamas teisme jis sakė, kad kalbos apie tinkamą metą paduoti kyšį, susiformavusias kyšio ėmimo tradicijas tebuvo siekis apraminti draugą.

Teisiamasis patikino, kad LAT neįmanoma apeiti kompiuterinės bylų skirstymo procedūros.

Pasak V.Bavėjano, visi tai žino ir nebando nieko daryti. Mat kiekvienais metais Specialiųjų tyrimų tarnybai reikia pateikti ataskaitas apie rankiniu būdu paskirtas bylas.

„Apkalbėjau Kruopį (po skandalo savo noru iš pareigų pasitraukusį LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką ir teisėją Aloyzą Kruopį. – Red.), kad iš draugo nebebūtų korupcinių prašymų“, – teismui aiškino V.Bavėjanas.

Dalis kaltinimų teisme iš viso išnyko

Kauno apygardos teismas 2018 metų spalį V.Venslovą nubaudė lygtine 3 metų bausme ir įpareigojo sumokėti 37,6 tūkst. eurų baudą. Prokurorai prašė jį bausti kur kas griežčiau – skirti 78 tūkst. eurų baudą.

Kaunietis parašė apeliacinį skundą, jį LAT patenkino iš dalies. Teismas išteisino dėl 4 iš 14 nusikalstamos veikos epizodų ir sumažino baudą iki 30 tūkst. eurų.

Teisėjo ir verslininko istorija į viešumą iškilo 2019-ųjų vasarį, kai buvo atlikta neregėto masto operacija – sulaikytas būrys teisėjų, advokatų, verslininkų. Tarp jų buvo ir tuometis LAT teisėjas V.Bavėjanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.