Rusijos padarytai žalai Gruzijoje atlyginti Lietuva į specialų fondą įnešė 20 tūkst. eurų

Lietuva skyrė savanorišką 20 tūkst. eurų įnašą Tarptautinio baudžiamojo teismo Nukentėjusiųjų patikos fondui, pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Gruzijos vėliava.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gruzijos vėliava.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-17 15:46

Parama skirta šio fondo programai Gruzijoje, ji bus pradėta įgyvendinti 2022 metais.

„Nukentėjusiųjų patikos fondas yra būtinas, įgyvendinant Tarptautinio baudžiamojo teismo misiją. Fondo veikla padeda nukentėjusiems nuo agresijos ir kitų nusikaltimų bei atkuria teisingumą. Todėl savanoriškai prisidedame prie fondo programos Sakartvele suformavimo“, – pranešime sakė Lietuvos ambasadorius Nyderlanduose Vidmantas Purlys.

„2008 metų Rusijos agresijos Sakartvele aukos vis dar kenčia nuo patirtų fizinių ir psichologinių traumų, jiems ir toliau reikia pagalbos, gydymo ir materialinės paramos“, − teigė jis.

URM teigimu, Nukentėjusiųjų patikos fondas sveikina Lietuvos sprendimą savanoriškai prisidėti prie 2020 metų pabaigoje patvirtintos programos Gruzijoje.

Tarptautinio baudžiamojo tribunolo Nukentėjusiųjų patikos fondą įsteigė Romos statuto valstybių šalių asamblėja.

Šis fondas įgyvendina Tarptautinio baudžiamojo tribunolo priteistas reparacijas ir teikia labai sunkių nusikaltimų (genocido, nusikaltimų žmoniškumui, karo ir agresijos nusikaltimų) aukoms fizinę ir psichosocialinę reabilitaciją ar materialinę pagalbą.

Individualios ir kolektyvinės reparacijos mokamos teismo sprendimu, o pagalba teikiama, kai pradedamas tyrimas ir identifikuojamos aukos.

Gruzijos siekis įstoti į NATO pykdo Maskvą, o įtampa tarp abiejų šalių pasiekė kulminaciją 2008 metų rugpjūtį, kai įvyko trumpas karas dėl Kremliaus palaikomų separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų.

Po karo, kurį Gruzijos kariuomenė pralaimėjo vos per penkias dienas, Maskva pripažino abi provincijas nepriklausomomis valstybėmis ir dislokavo ten tūkstančius karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.