Tadas Ignatavičius. Kai nevaldai ne tik pandemijos, bet ir liežuvio. Ministro Arūno Dulkio atvejis

Ar gali sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys suvaldyti ir vėl įsismarkavusį koronavirusą, jeigu nesugeba suvaldyti net savo paties liežuvio? Ar šis organas ministrui paklūsta ir teisingai perduoda jo mintis?

Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 8:26 PM, atnaujinta Jan 20, 2022, 10:37 AM

Tokių abejonių kilo ne kartą, bet ypač klausantis pastaruoju metu skambėjusių A.Dulkio pasisakymų apie vadinamąjį galimybių pasą.

Antai trečiadienį ministras kaip kirviu nukirto, kad nei Vyriausybė, nei jo vadovaujama ministerija esą neplanuoja ir net nesvarsto galimybių paso pakeitimų.

„Šiai dienai su galimybių pasu pakeitimų nesame numatę, nei šiandien svarstėme, nei kitą savaitę ruošiamės. Tikrai nei artimiausias kelias savaites, o gal ir daugiau“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė A.Dulkys.

Anot ministro, akivaizdu, kad galimybių pasas veikia, o į jį esą svarbu žvelgti kitų priemonių visumoje. „Tikrai manom, jis veikia, galime ginčytis, daugiau ar mažiau veikia. Patikėkit, yra dalykų kur joks visažinis negali pamatuoti. Reikia matyti galimybių pasą visų priemonių visumoje“, – kalbėjo ministras.

Iš tiesų kas gali nematyti, kad naujų užsikrėtimų sparčiai daugėja ir dabar turbūt ne pats tinkamiausias metas atleisti vadeles.

Tai, kad su omikron plitimu naujų atvejų kreivė gali žaibiškai kilti aukštyn anksčiau perspėjo ir pats A.Dulkys.

Bet prieš savaitę, o tiksliau – sausio 12-ąją, – naujienų portalų antraštės mirgėjo nuo ministro citatų, kurių mintis buvo maždaug tokia: „Ant Vyriausybės darbo stalo – strategija dėl galimybių paso“.

Antai portalas Delfi tądien rašė, kad A.Dulkys neslepia, jog dėl galimybių paso gali būti pokyčių: „GP, jeigu pasižiūrėsime retrospektyviai, visą laiką sakėme, kad tai yra laikina priemonė.

Omikron keičia ir testavimo strategiją ir mūsų politiką.

Visko gali būti ir su GP. Girdime, svarstome, žinome ekspertus ir jau ES mastu diskutuojame ir dėl ES sertifikato turinio ir dėl jo veikimo. Lygiai taip pat ir mes turėsime pergalvoti GP elgesį, kadangi keičia elgesį viruso atmaina. (…)

Ant mūsų darbo stalo yra analizė, kokia galėtų būti GP ateitis, bet sprendimų dar nėra“.

Cituodamas A.Dulkį portalas lrytas.lt tada klausė: ar galimybių paso gali apskritai nelikti? Toks lūkestis galėjo susidaryti klausantis ministro pasisakymo, kad sparčiai keičiantis epidemiologinei situacijai gali kilti būtinybė apskritai peržiūrėti galimybių paso naudojimo tvarką.

Portalas Lrt.lt, remdamasis ministru A.Dulkiu, savo skaitytojams pranešė esą galimybių pasas buvo laikinas ir atėjo laikas pergalvoti šios priemonės strategiją. „Turėsime pergalvoti galimybių paso strategiją, priklausomai nuo to, kadangi keičia elgesį viruso atmaina“, – kalbėjo ministras.

Kalbėjo ir prisikalbėjo. Nors kam tokių kalbų iš viso reikėjo, jeigu artimiausiu metu Vyriausybė nei svarsto, nei planuoja ką nors keisti, velniai žino. Gal dėl to, kad buvo sausio 12-oji?

Bet kokiu atveju kitądien valdžią prie Seimo nušvilpusios minios tai nesustabdė ir, vargu, ar galėjo sustabdyti? Kaip nestabdė ir skubus sprendimas laikinai stabdyti galimybių paso galiojimą vaikams nuo 12 metų.

Tiesa, tai – ne vienintelis pavyzdys, kai valdžia ar kai kurie jos atstovai tampa jų pačių susikurtų bei nesuvaldytų lūkesčių įkaitais. Ar nepanašiai nutiko ir su sankcijomis baltarusiškoms trąšoms?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?