Arūnas Dumalakas. Pinigų perteklius: Vilnius finansuos Ukmergės sumanymus

Vilnius taip aptekęs pinigais, kad gali sau leisti net Ukmergėje grožį kurti. Kas tie 170 tūkst. eurų, kad ukmergiškiai ir šio miesto svečiai galėtų pamatyti Gedimino pilies bokštą, Arkikatedrą baziliką, Šv.Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblį, Vilniaus universitetą, Televizijos bokštą.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2022, 7:00 AM

Tiesa, žymiausi sostinės objektai bus sumažinti, bet vis tiek džiugu, ypač kai trūksta pinigų degalams ar autobuso bilietui, kad įveiktum 70 kilometrų atstumą tarp Ukmergės ir Vilniaus.

Piniginėse vėjai švilpauja jau daug kam, bet tik ne Vilniui. Mat jis vienas pirmųjų pareiškė prisidedąs Ukmergėje kuriant „Mini Lietuvos“ miniatūrų parką, kuriame lankytojai galės pamatyti ir kitus Lietuvos perlus.

Skelbiama, kad 1,65 hektaro parko kūrimas buvusio karinio miestelio teritorijoje Ukmergėje jau įsibėgėja, ryškėja kontūrai.

Jau aišku, ir kokius objektus pamatys lankytojai. Daugiausia – net 18 – parke bus pastatyta maldos namų: bažnyčių, sinagogų, katedrų, bazilikų, koplyčių, 7 dvarai ar dvarų sodybos, 6 muziejai, 3 rūmai, 3 pilys, 3 geležinkelio stotys, 2 tiltai, 2 elektrinės, po 1 apžvalgos ratą ir taką, uostą, vilą su ežeru, skulptūrą, sklandytuvą virš piliakalnio, aikštę, piliakalnį, fabriką, pašto stotį, architektūrinį ansamblį, vienuolyną ir kunigų seminariją.

Savo valstybės visų grožybių nesugebėjo vienoje vietoje sutalpinti net Tadžikija.

Pakrapštę pakaušius tadžikai nusprendė nevargti – geriau Kulobo mieste prie pat Afganistano sienos Eiffelio bokšto kopiją statysią. Pasitarę dar stiklinę piramidę, panašią į tą, kuri yra prie įėjimo į Luvrą, sukonstravo, prisodino palmių, atidarė kavinių su kruasanais ir visa tai pavadino Mažąja Prancūzija.

Bet Kulobas neišgarsėjo, atvyksta ekonominio Prancūzijos varianto apžiūrėti tik atkakliausi egzotikos ieškotojai.

Neburkime iš kavos tirščių ir nemėginkime nuspėti „Mini Lietuvos“ ateities, juolab kad Ukmergė ir Kulobas nebent tik dydžiu ir gyventojų skaičiumi panašūs.

Pinigus skaičiuojančiam vilniečiui vis dėlto galėtų kilti pagrįstas klausimas: kodėl Vilnius turi aukoti 170 tūkst. eurų Ukmergei? Ar atsidėkodama Ukmergė sostinėje kokį savo simbolį įkurdins?

Kai pagalvoji, gerai prasisuko ukmergiškiai, nes parkui įkurti susiveikė Europos Sąjungos paramą. O ji nemaža, nes vien pirmojo etapo darbų vertė – per 3 mln. eurų.

Įėjimas į „Mini Lietuvą“, kurią žadama atidaryti rudenį, turbūt nebus už dyką. Ir vėl nauda Ukmergei. O kur dar sutvarkyta karinio miestelio teritorija.

Žinoma, ukmergiškiai rizikuoja – ims vienas ar kitas miestas per sunkmetį ir atsisakys atvežti savo simbolius į Ukmergę. Ką, liks tuščia vieta, tarkim, vietoj Telšių ar Zarasų?

Ne tik šildymo kainomis, bet ir kitose srityse pirmaujantis Vilnius ir čia galėtų pasižymėti.

Kad neliktų baltų dėmių, galėtų „Mini Lietuvoje“ kur nors prie mero gimtosios Tauragės modelio kokį namelį suręsti, visą Vilniaus valdžią Ukmergei padovanoti ir ten įkurdinti.

Tam vilniečiai tikrai daugiau nei 170 tūkst. eurų paaukotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.